Putinov kritik po aretaciji izpuščen

Bill Browder je bil lani v Rusiji obsojen na devetletno zaporno kazen.
Fotografija: Bill Browder FOTO: Virginia Mayo/AP
Odpri galerijo
Bill Browder FOTO: Virginia Mayo/AP

Madrid – Na podlagi ruske tiralice je španska policija prijela finančnika Billa Browderja, ki ga je lani rusko sodišče obsodilo na devetletni zapor zaradi obtožb o prevari in davčni utaji.

Interpol pred tem ni hotel uveljaviti podobne obtožbe na račun Browderja iz leta 2013, češ da je bila »po svoji naravi pretežno politična«, poroča BBC.



Browder je na twitterju objavil fotografijo iz policijskega avtomobila in zapisal, da so ga prijeli in da je na poti na policijsko postajo. Kasneje je tvitnil še fotografijo naloga za prijetje. Po približno eni uri v priporu so Browderja izpustili, ker nalog za aretacijo ni bil več veljaven, je sporočila španska policija.





V ZDA rojeni finančnik, ki živi v Veliki Britaniji, se je leta 1998 odpovedal ameriškemu državljanstvu, da bi se izognil plačilu davkov. Potem ko je deset let delal v Rusiji, so mu tam leta 2005 zavrnili vstop v državo, češ da predstavlja nevarnost za nacionalno varnost, sam pa trdi da zato, ker je razkril korupcijo.



Po smrti ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega, ki je zastopal njegova podjetja, v zaporu leta 2009 je Browder sodeloval pri sprejetju tako imenovanega zakona Magnitski. Glavni namen zakona je bil kaznovati odgovorne za smrt odvetnika, tako da so jim prepovedali vstop v ZDA in uporabo ameriškega bančnega sistema. Med prizadetimi so bili tako številni višji predstavniki ruskih oblasti kot tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

Komentarji: