Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rdeči alarm za hrvaški Jadran, Srbijo in del Madžarske, oranžni za Slovenijo

V Sloveniji bo najhuje v petek, ko bo vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo v Beli krajini in na Goriškem.
Morje bo imelo od 25 do 27 stopinj Celzija. Manjše osvežitve čez dan bo prinašal veter z morja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Morje bo imelo od 25 do 27 stopinj Celzija. Manjše osvežitve čez dan bo prinašal veter z morja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pi. K.
9. 7. 2024 | 09:52
10. 7. 2024 | 10:45
6:06

Od četrtka so za vso Istro, Kvarner in Dalmacijo napovedane izredno visoke temperature, opozarjajo na hrvaškem državnem hidrometeorološkem zavodu (DHMZ). Ozračje se bo segrelo na več kot 35 stopinj Celzija, zato je treba poskrbeti za ustrezno zaščito predvsem otrok in starejših in upoštevati nasvete pristojnih zdravstvenih organov, pravijo.

Tudi ponoči in zgodaj zjutraj se namreč temperature ozračja ne bodo spustile pod 26 stopinj Celzija. Morje bo imelo od 25 do 27 stopinj Celzija. Manjše osvežitve čez dan bo prinašal veter z morja, pihal bo jugozahodni in severozahodni. Vročinski val naj bi trajal vse do petka.

Po napovedi DHMZ bo v sredo in četrtek najtežje prebivalcem Reke, Splita in Dubrovnika, vrhunec vala pa bo v petek, ko bodo po vsej državi, razen v gospiški regiji, nadpovprečne temperature. Zato so od srede za celotno hrvaško obalo že izdali rdeči alarm. Zaradi visokih temperatur so možne tudi okvare infrastrukture, pravijo.

V Srbiji že danes 37 stopinj Celzija

Težave zaradi visokih temperatur, tudi na električnem omrežju, prav tako pričakujejo v Srbiji. Tam bo po opozorilih temperatura ozračja že danes 37 stopinj Celzija, jutri pa se bo povzpela nad 38 stopinj. Tudi v naslednjih dneh bo tam prevladovala tropska vročina, temperatura bo še naprej naraščala, tako da bo v četrtek, petek in soboto blizu 40 stopinj. Srbski hidrometeorološki zavod je za celotno ozemlje države aktiviral najvišjo stopnjo opozorila – rdeči vremenski alarm.

Zadrževati se je treba v senci in uživati dovolj tekočine. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zadrževati se je treba v senci in uživati dovolj tekočine. FOTO: Jure Eržen/Delo

Če bodo tako visoke temperature vztrajale več dni zapored, opozarjajo, to pomeni življenjsko ogroženost  ljudi, zlasti kroničnih bolnikov in drugih, ki so v procesu zdravljenja in oslabljeni, in živali. Najpogostejši reakciji na vročino sta utrujenost in glavobol.

Da ne bi doživeli toplotnega udara, priporočajo zadrževanje v senci in v klimatiziranih prostorih ter uživanje veliko tekočine. Pričakujejo tudi »resne težave pri oskrbi z elektriko in težave v prometu«.  Ob tem opozarjajo, da so takšne vremenske razmere ugodne za gozdne in druge požare. Vročinski val bo trajal še v začetku prihodnjega tedna, ohladitve za zdaj niso napovedane.

Podobne razmere imajo tudi na jugu Madžarske, kjer so prav tako razglasili rdeči alarm.

V Sloveniji bo najhuje v petek

Agencija RS za okolje (Arso) je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur. Kot je za STA dejala Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa, vrhunec vročine v tem tednu pričakujejo v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo v Beli krajini in na Goriškem.

»Sreda bo že tretji dan s temperaturami nad 30 stopinj Celzija in tudi povprečne temperature presegajo prag za začetek vročinskega vala,« je navedla Hladnik Zakotnikova. Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela prebivalstva. Priporočala je, da če je le mogoče, bivalne prostore zračimo ponoči, da se zadržujemo v senci oziroma se pretirano ne izpostavljamo soncu in da dovolj pijemo.

Danes bodo plohe in nevihte možne predvsem v hribovitih krajih, v sredo pa jih lahko pričakujemo povsod. V noči na četrtek bo državo oplazila oslabljena motnja, zato nevihte pričakujemo predvsem v severni polovici, je pojasnila Veronika Hladnik Zakotnik. V petek je verjetnost padavin majhna, večja pa konec tedna. Vremenoslovci napovedujejo, da bodo prihodnje noči in jutra po nižinah topla s temperaturo okoli 20 stopinj Celzija. Ozračje bo soparno.

Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku, so na Arsu zapisali na omrežju X. V juniju smo v državi doživeli dva kratkotrajna vročinska valova. Večkrat smo bili pod vplivom sveže atlantske zračne mase, zato tudi padavin ni manjkalo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine