Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Repriza pozivov k preganjaju Hrvatov?

Šešelj napoveduje shod v vasi Hrtkovci, kjer si je prislužil deset let zapora.
Radikalci so se po Šešljevi vrnitvi domov prebili v parlament. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Radikalci so se po Šešljevi vrnitvi domov prebili v parlament. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Vili Einspieler
4. 5. 2018 | 06:00
5. 5. 2018 | 10:09
5:09
Srbija je prepovedala shode ali srečanja v vojvodinski vasi Hrtkovci. Vojislav Šešelj napoveduje, da se bo v nedeljo kljub prepovedi s podporniki odpravil na sprehod po vasi. Če oblast shoda ne bo preprečila, lahko največ škode utrpi hrvaška manjšina.

Morebitni incident v Hrtkovcih ne bi spremenil nič bistvenega, ker je politični vpliv prvaka Srbske radikalne stranke (SRS) in haaškega obsojenca Vojislava Šešlja preveč oslabel. Škodil bi navadnim ljudem v manjših sredinah v Vojvodini, še zlasti pripadnikom hrvaške manjšine, ki bi lahko postali tarča črede radikalcev, če bi vzeli stvari v svoje roke. Poleg tega je imel Šešelj v Hrtkovcih leta 1992 hujskaški govor, zaradi katerega ga je letos haaško sodišče obsodilo na deset let zapora. Ker je v vasi pred več kot četrt stoletja pozival k preganjanju in deportaciji vojvodinskih Hrvatov, bi še tako miroljuben shod le še poslabšal slabe srbsko-hrvaške odnose, ki ne prispevajo k miru in stabilnosti v regiji.


Srbstvo za vsako ceno


Začetna evforija zaradi vrnitve četniškega vojvode in njegova "zmaga" nad haaškim sodiščem je imela za posledico, da se je SRS znova vrnila v srbsko skupščino. Na parlamentarnih volitvah leta 2016 je dobila 22 mandatov, vendar je Šešelj že naslednje leto na predsedniških volitvah osvojil dvakrat manj glasov. Radikalna ideologija je doživela popolen pogreb na letošnjih beograjskih volitvah, ko je Šešljeva lista osvojila le dobra dva odstotka glasov. Ker podpora volivcev Šešlju in njegovi SRS pada iz enega v drugi volilni ciklus, njegove besede nimajo zadostne kredibilnosti. Kljub temu srbska javnost in mediji še niso oblikovali stališča o tem, v kolikšni meri je sploh še pomembno, kaj Šešelj govori in dela.



V Srbiji je postal Šešelj človek, ki je predmet posmehovanja, kot frajerja pa ga očitno doživljajo le še na Hrvaškem. V sosednji državi zaradi njegovih izjav in dejanj dvigujejo prah, ki je večji od Šešlja. Ne glede na to, da Šešelj še vedno sedi v srbskem parlamentu, kar pomeni, da ga podpira sedanja oblast. Šešljev politični marketing je bil vedno zasnovan na škandalih, ostrih izjavah, težkemu nacionalizmu in konfliktih, v javnosti pa se je pogosto prikazoval tudi kot diabolična osebnost. Vse to je delal z namenom, da se prikaže kot človek, ki brezkompromisno in za vsako ceno brani srbstvo. Ne da bi se oziral na druge, naj je šlo za njegove politične nasprotnike ali za pripadnike drugih narodnosti.


Nemoč srbskega vožda


Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pojasnil, da je država prepovedala vse shode v Hrtkovcih. "Srbija si ne želi iti v preteklost, ampak v prihodnost. Srbija ne bo dopustila vznemirjanje prebivalstva v kateremkoli našem mestu. Srbija zagotavlja mir in stabilnost in ne bo dopustila neredov, konfliktov ali srečanj v Hrtkovcih", je zaokrožil Vučić. Vse politične stranke, ki so napovedale shode in srečanja v Hrtkovcih, je še pozval, naj razumejo odločitev države, saj verjamejo, da bi srečanja lahko ogrozila javni red in mir. Minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je dodal, da je napoved shoda radikalcev v Hrtkovcih že vznemirila prebivalce te male vojvodinske vasi. Ker se zaveda, da bi policija težko blokirala vse njive in travnike, ki bi jih radikalci lahko uporabili, je še pojasnil, da bodo zavarovali središče vasi.

Čeprav je lokalna policija že pred tem prepovedala shod, češ da je bil pomanjkljivo prijavljen, je Šešelj napovedal, da se bodo radikalci skupaj s podporniki vseeno odpravili na sprehod po vasi. Po mnenju Šešlja ni nobenega utemeljenega razloga za prepoved mitinga radikalcev, ki jih tudi ne motijo kontramitingi. Napovedala sta jih Liga socialdemokratov Vojvodine in Demokratska stranka, medtem ko v Liberalno demokratski stranki svarijo, da bodo njihovi aktivisti sami preprečili poskuse Šešlja, da v Hrtkovcih širi sovraštvo in poziva na nasilje, če tega ne bo storila oblast.

Močni Vučić se dela nemočnega, češ kaj sploh lahko še stori zoper ravnanje Šešlja. Po mnenju analitikov Šešelj ni opozicijski nasprotnik, temveč kooperativni partner sedanje vladajoče garniture, ki za Vučića opravlja umazano medijsko delo. Res ni treba biti strokovnjak za medije, da bi videli, da je Šešelj redni gost vladnih biltenov, do katerih nima nihče pristopa brez soglasja oblasti. Šešelj se po razpadu SRS na dvoje tudi ni nikoli resno politično ali osebno spopadel z Vučićem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine