Rusi trdijo, da se na strani Ukrajine bori pet Slovencev

Po podatkih Rusije je na ukrajinsko stran v vojni stopilo največ Poljakov, sledijo Gruzijci, ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo.
Fotografija: V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da trditev ruskega obrambnega ministrstva ni možno preveriti, ker ne navaja imen. Kot so dodali, so se v preteklosti že pojavili podobni seznami, za katere se je izkazalo, da so lažni. FOTO: Bo Amstrup via Reuters
Odpri galerijo
V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da trditev ruskega obrambnega ministrstva ni možno preveriti, ker ne navaja imen. Kot so dodali, so se v preteklosti že pojavili podobni seznami, za katere se je izkazalo, da so lažni. FOTO: Bo Amstrup via Reuters

Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes navedlo, da je Rusija od začetka »posebne vojaške operacije« v Ukrajini eliminirala 5962 tujih plačancev, kot jih imenuje. Med skupno 13.387 tujci, ki naj bi v zadnjih dveh letih od začetka vojne prispeli v Ukrajino, je domnevno tudi pet Slovencev, je razvidno iz objave ministrstva na omrežju Telegram.

image_alt
Ukrajinski branilci občasno preidejo tudi v napad

Portal ruske tiskovne agencije Tass, ki je poročal o statistkah obrambnega ministrstva, eliminirane opredeljuje kot ubite. Podatki Moskve kažejo na to, da v številu žrtev med tujimi borci na ukrajinski strani prednjačijo Poljaki. Kot navaja ministrstvo, so ruske sile namreč eliminirale 1497 od skupno 2960 poljskih državljanov.

S seznama je razbrati, da je na drugem mestu s 1042 borci Gruzija, pri čemer naj bi jih bilo ubitih nekaj več kot polovica. Gruzijcem nato sledijo borci iz ZDA, Kanade in Združenega kraljestva.

image_alt
Ruska zmaga na proizvodnem bojišču

Slovencev naj bi bilo pet, pri čemer niso navedeni med žrtvami

V vladnem uradu za komuniciranje so za STA pojasnili, da trditev ruskega obrambnega ministrstva o prisotnosti slovenskih državljanov na ukrajinskih bojiščih ni možno preveriti, ker da ta ne navaja imen. Kot pa so dodali, so se v preteklosti že pojavili podobni seznami, za katere se je pozneje izkazalo, da so lažni.

Po navedbah Moskve so v Ukrajini plačanci tako rekoč s celotnega sveta, med sosedami Slovenije pa naj bi s 335 borci in kar 152 žrtvami prednjačila Hrvaška.

Preberite še:

Komentarji: