Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo

»Premeščanje jedrskih konic se je že začelo,« je v Moskvi povedal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.
Fotografija: Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na evrazijskem gospodarskem forumu v Moskvi potrdil selitev ruskega jedrskega orožja. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na evrazijskem gospodarskem forumu v Moskvi potrdil selitev ruskega jedrskega orožja. FOTO: Sputnik Via Reuters

Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo, je danes sporočil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb za zdaj ni komentirala. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pa je posvarila, da je to grožnja celotni Evropi.

»Premeščanje jedrskih konic se je že začelo,« je novinarjem ob obisku v Moskvi, kjer se udeležuje regionalnega vrha, povedal Lukašenko. Pri tem ni razkril, ali je rusko jedrsko orožje že v Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je še pojasnil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dan prej povedal, da je podpisal odlok, ki dovoljuje premeščanje ruskega jedrskega orožja. Putin je 25. marca napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije namestila taktično jedrsko orožje, s čimer je podžgal strahove pred zaostrovanjem konflikta v Ukrajini. Napoved je sprožila kritike mednarodne skupnosti, zlasti na Zahodu.

Beloruska opozicijska voditeljica Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini. »To ne ogroža le življenj Belorusov, ampak ustvarja tudi novo grožnjo za Ukrajino, za celotno Evropo,« je zapisala na Twitterju. »Belorusi bodo postali talci ruskih imperialnih ambicij,« je dodala.

Podpis dogovora o jedrskih konicah med obrambnima ministroma Rusije in Belorusije. FOTO: Vadim Savitsky/AFP
Podpis dogovora o jedrskih konicah med obrambnima ministroma Rusije in Belorusije. FOTO: Vadim Savitsky/AFP

Preberite še:

Komentarji: