Ruski plačanci iz skupine Wagner naj bi dobivali orožje iz Severne Koreje

Wagner ima po ocenah ameriških obveščevalcev v Ukrajini 50.000 borcev, med njimi 40.000 kaznjencev, ki so jih nabrali iz ruskih zaporov.
Fotografija: Na fotografiji ukrajinska vojaka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na fotografiji ukrajinska vojaka. FOTO: Reuters

Plačanci iz ruske skupine Wagner dobivajo orožje od Severne Koreje, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Omenjena organizacija pomaga ruski vojski v Ukrajini.

»Ocenjujemo, da to, kar so dobili iz Severne Koreje, ne bo spremenilo dinamike na bojiščih v Ukrajini. Nas pa skrbi, da namerava Severna Koreja dostaviti še več vojaške opreme,« je opozoril Kirby. V novembru naj bi skupini Wagner med drugim v zameno za plačilo dostavila pehotne rakete.

Povedal je, da ima Wagner po ocenah ameriških obveščevalcev v Ukrajini 50.000 borcev, med njimi 40.000 kaznjencev, ki so jih nabrali iz ruskih zaporov. Kirby je prav tako dejal, da lastnik organizacije Wagner Jevgenij Prigožin porablja 100 milijonov dolarjev mesečno za vojskovanje njegovih borcev v Ukrajini.

Kot je še ocenil, Wagner po vsem svetu išče dobavitelje orožja za boj svojih plačancev v Ukrajini. Skupina, ki je neodvisna od ruske vojske, naj bi med drugim zdaj vodila krvavo obleganje ukrajinskega mesta Bahmut. »Wagner postaja rivalski center moči ruski vojski in drugim ruskim ministrstvom,« je dejal.

Po mnenju ZDA Severna Koreja z dobavami orožja zasebni vojaški skupini, kakršna je Wagner, krši resolucije Združenih narodov, ki ji prepovedujejo izvoz orožja. Sankcij seveda ne bo, saj imata Kitajska in Rusija v Varnostnem svetu ZN pravico veta.

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield je obsodila, da Rusija, ki je pomagala uvesti sankcije proti Pjongjangu, zdaj uporablja orožje Severne Koreje in Irana za agresijo nad Ukrajino.

V Pjongjangu so sicer že večkrat zanikali, da bi imeli kakršnekoli orožarske posle z Rusijo.

Preberite še:

Komentarji: