Ruski in kitajski veto na ameriški predlog resolucije o Gazi

Moskva za izrecno zahtevo za premirje, Washington vidi cinizem. Slovenija za, »ker se mora končati ubijanje in stradanje civilistov ter trpljenje talcev«.
Fotografija: Varnostni svet Združenih narodov. FOTO: Angela Weiss/AFP
Odpri galerijo
Varnostni svet Združenih narodov. FOTO: Angela Weiss/AFP

Stalni članici varnostnega sveta OZN Rusija in Kitajska sta z vetom preprečili tudi zadnjo različico ameriške resolucije o Gazi, ki je govorila o nujnosti takojšnje in vzdržne prekinitve ognja za zaščito civilistov na vseh straneh ter omogočanje nujne človekoljubne pomoči.

Washington je podprl diplomatska prizadevanja za premirje v povezavi z izpustitvijo vseh preostalih talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra zajel palestinski Hamas, za Rusijo pa to ni bilo dovolj.

Veleposlanik Vasilij Nebenzija je obsodil pomanjkanje izrecne zahteve po premirju v ameriškem predlogu in napovedal glasovanje proti. Med enajstimi glasovi za je bila poleg stalnih članic Velike Britanije in Francije večina nestalnih članic s Slovenijo vred.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield je Rusijo in Kitajsko obtožila cinizma. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images via AFP
Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield je Rusijo in Kitajsko obtožila cinizma. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images via AFP

Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield je Rusijo in Kitajsko obtožila cinizma, saj ti državi po njenem prepričanju še nista zmogli obsodbe Hamasovega zažiganja ljudi, ubijanja in posiljevanja v Izraelu 7. oktobra lani. Že prej je poudarila prizadevanja za dosego premirja med Izraelom in Hamasom, pri katerih ZDA sodelujejo z Egiptom in Katarjem. »Verjamemo, da smo blizu,« je dejala. To pa očitno ni zadostovalo, prav tako ne pozivi k odpravi vseh ovir za humanitarno pomoč za Gazo in prikrito svarilo Izraelu pred napadom na palestinsko Rafo.

Rusija po drugi strani ni prepričala večine nestalnih članic varnostnega sveta, naj glasujejo proti ameriškemu predlogu resolucije. Razen Alžirije, ki je glasovala proti, in Gvajane, ki se je vzdržala, so vse glasovale za, tudi Slovenija.

»Glasovali smo za, ker se morata ubijanje in stradanje civilistov končati, končati se mora trpljenje talcev in njihovih družin. Glasovali smo za resolucijo, ker verjamemo, da mora varnostni svet poslati jasno sporočilo o nesprejemljivosti položaja v Gazi,« je v svojem govoru pred varnostnim svetom povedal slovenski predstavnik, veleposlanik Samuel Žbogar. »Obžalujemo, da sta Ruska federacija in Kitajska uporabili veto.«

Slovenski predstavnik v varnostnem svetu veleposlanik Samuel Žbogar FOTO: Evan Schneider
Slovenski predstavnik v varnostnem svetu veleposlanik Samuel Žbogar FOTO: Evan Schneider

Resolucija ni vsebovala vseh elementov, ki bi jih radi videli, dala pa je priložnost za izražanje številnih skrb vzbujajočih vidikov krize v Gazi, je povedal slovenski predstavnik. Izpostavil je omembo takojšnjega in vzdržnega premirja, nujne izpustitve talcev ter jasnega stališča proti ofenzivi v Rafi, ki bi prinesla resne posledice za območni mir in varnost. Ameriški predlog resolucije je pozival  k odstranjevanju vseh ovir človekoljubni pomoči v Gazi ter poudaril potrebo po spoštovanju mednarodnega prava in zaščiti civilistov ter civilnih objektov. Vključeval je zavrnitev ozemeljskih in demografskih sprememb v Gazi ter zavezo varnostnega sveta za vizijo dveh držav.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vaslij Nebenzija. FOTO: Mike Segar/Reuters
Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vaslij Nebenzija. FOTO: Mike Segar/Reuters

Slovenija je skupaj z Alžirijo, Malto, Mozambikom, Gvajano, Siero Leone in Švico sodelovala pri predlogu resolucije, o katerem bo morda varnostni svet razpravljal jutri. Zahteva takojšnje humanitarno premirje ter  izpustitev vseh talcev. Proti koncu se je k besedi še enkrat javil ruski veleposlanik Nebenzija in stališča vrste članic varnostnega sveta označil za hinavsko prelivanje krokodiljih solza o ruskem in kitajskem vetu.  »Vsem vam sem povedal, da se boste z glasovanjem za ameriški predlog osramotili, tudi tisti, ki ste ga prej označevali za nesprejemljivega.«  Po njegovem so glasovali za le zato, ker so Američani zagotavljali, da bo Rusija glasovala proti.

Na koncu je izraelski veleposlanik Gilad Erdan omenil, da bi varnostni svet z ameriško resolucijo prvič obsodil Hamas, ki je izvedel največji pokol judov po nacističnem holokavstu, enem od razlogov nastanka OZN. Hamasovi teroristi po njegovem vedo, da ne morejo vojaško zmagati, zato uporabljajo civiliste za človeške ščite. Navedel je mnenje profesorja z univerze UPenn Abrahama Wynerja, da so številke ministrstva za zdravstvo Gaze o žrtvah med civilisti statistično nemogoče, a tudi poudaril, da je za Izrael, ki palestinsko prebivalstvo obvešča o svojih vojaških premikih, vsaka od njih tragedija. »Za Hamas je strategija, vprašajte se, če jim ne pomagate pri teh načrtih!«  

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan jje pozval h končanju palestinskega sovraštva do judov. Foto Eduardo Munoz Alvarez Getty Images Via Afp
Izraelski veleposlanik Gilad Erdan jje pozval h končanju palestinskega sovraštva do judov. Foto Eduardo Munoz Alvarez Getty Images Via Afp

Izraelski predstavnik je načrtovani vojaški napad na Rafo zagovarjal z nujnostjo popolne pogasitve terorističnega požara. Svet je pozval, naj pove, če ve, kako to narediti drugače. Navedel je tudi palestinske raziskave javnega mnenja o več kot 70 odstotni podpori Palestincev pokolu s 7. oktobra lani in želji šestdesetih odstotkov vprašanih, naj Hamas še naprej vodi Gazo. Palestinska oblast na Zahodnem bregu plačuje teroriste, ključ je po njegovem končanje kulture sovraštva do judov, tako kot so morali Nemci po koncu tretjega rajha skozi izobraževanje in transformacijo. Vojna je po njegovem poteka veliko obsežnejša od spopadov v Gazi, saj naj bil v ozadju Iran, ki hoče izbrisati Izrael z zemljevida in doseči prevlado na območju.

Veleposlanik Alžirije, ki je skupaj z Rusijo in Kitajsko zavrnila ameriški predlog resolucije, pa se je že prej razglasil za predstavnika vsega arabskega sveta ter zahteval takojšnje končanje »agresije nad palestinskim ljudstvom«. Pomanjkanje jasne zahteve po premirju po prepričanju Amarja Bendjama Izraela ne bo prisililo k spoštovanju mednarodnih obvez, spomnil pa je tudi na ameriški veto na februarski predlog resolucije njegove države.

Preberite še:

Komentarji: