S kravjakom nad COVID-19

Poleg limone in kravjega urina so Indijci na seznam domačih zdravil, ki lahko pomagajo pri boju proti COVID-19, sedaj uvrstili tudi kravjak.
Fotografija: Moški se po koncu terapije s kravjakom umiva s kravjim mlekom. FOTO: Amit Dave/Reuters
 
Odpri galerijo
Moški se po koncu terapije s kravjakom umiva s kravjim mlekom. FOTO: Amit Dave/Reuters  

Skupina ljudi v indijskem mestu Gudžarat je obiskala zavetišče za svete krave, da bi izvedla terapijo s kravjim iztrebkom.

V zavetišču je več kot 200 krav. V zadnjem mesecu ga vsako nedeljo obišče približno 15 oseb, ki si po celem telesu nanesejo kravjak in kravji urin. Po meditaciji kravjak sperejo s kravjim mlekom. Veliko obiskovalcev zavetišča, ki se odločijo za to nenavadno terapijo, je delavcev in ljudi, ki delajo v trgovinah z medicinsko opremo.

A zdravniki v Gujaratu opozarjajo pred tako imenovano terapijo s kravjakom, češ da mazanje le tega po telesu ne zaščiti pred koronavirusom, lahko pa povzroči druge okužbe, vključno z mukormikozo. V Indiji poročajo o vse več primerih redke okužbe z mukormikozo, imenovano črna gliva. Bolniki imajo običajno simptome, kot so krvaveč nos, otekanje in bolečine v očesu, povešene veke, zamegljen vid, nazadnje pa jim sledi izguba vida. Smrtnost je 50-odstotna. »To je nočna mora znotraj pandemije,« pripovedujejo zdravniki.

Vsak, ki je kdaj obiskal Indijo, je zagotovo imel bližnje srečanje s svetimi kravami. Le te zaradi svojega božanskega statusa vstopajo v lokale in restavracije, na cesti se zaradi njih ustavi promet, celo na peščenih plažah se sončijo kar skupaj s turisti.
Toda krava je na prvem mestu okvir vedskega življenja, saj naj bi skrb zanje v Indiji spodbujala spokojno življenje in prinašala notranji mir.

Samo v Delhiju, mestu s 13 milijoni prebivalcev, naokrog tava več kot štirideset tisoč krav. Svetih krav.

Komentarji: