S stranko Brexit na evropske volitve

Ker Britanci do nadaljnjega ostajajo v Evropski uniji, naj bi imeli 23. maja evropske volitve.
Fotografija: Evroskeptik Nigel Farage hoče ostati evropski poslanec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evroskeptik Nigel Farage hoče ostati evropski poslanec. FOTO: Reuters

Sliši se skoraj neverjetno, toda britanski evroskeptik Nigel Farage je s svojo novo stranko Brexit začel kampanjo za evropske volitve. Če bi bili Britanci pri izstopu iz Evropske unije hitrejši, sicer britanske stranke na volitvah sploh ne bi sodelovale, tako pa je brexit preložen do 31. oktobra.

Farage je prepričan, da ima njegova nova stranka 70 odličnih kandidatov, stranko Brexit pa je ustanovil v Coventryju. »Resnično verjamem, da naš narod levov trenutno vodijo osli,« je znova uporabil populistične besede, s katerimi je bil med glavnimi že v kampanji pred referendumom o brexitu, ko so Britanci leta 2016 izglasovali izstop iz Evropske unije.


Do kdaj bodo Britanci še v EU?


Velika Britanija bi morala po prvotnem načrtu izstopiti iz Evropske unije 29. marca letos, nato so rok podaljšali do 12. aprila, toda prejšnji teden so evropski voditelji odobrili novo podaljšanje brexita do 31. oktobra.

Farage je pred tem vodil populistično stranko Ukip, a jo je po referendumu zapustil. Zdaj Farage trdi, da med Ukipom in Brexitom ni razlik v programu, ampak v ljudeh, seveda v korist stranke Brexit. Takoj se je oglasil sedanji vodja Ukipa Gerard Batten: »To je laž. Ukip ima program in politike, nova Farageeva stranka pa je zgolj sredstvo zanj, da si znova pridobi mesto v evropskem parlamentu.«

V stranki Brexit pravijo, da so v prvih desetih dneh prejeli 750.000 funtov donacij. FOTO: Reuters
V stranki Brexit pravijo, da so v prvih desetih dneh prejeli 750.000 funtov donacij. FOTO: Reuters

 

Hočejo spremeniti britansko politiko


V stranki Brexit pravijo, da so v prvih desetih dneh prejeli 750.000 funtov donacij in da hočejo na evropskih volitvah zmagati. »Hočemo spremeniti britansko politiko. Rekel sem, da če pridem nazaj v (britansko) politiko, ne bom več samo prijazen mož, in to tudi napovedujem,« je govoril Farage. »Hočemo pokazati našo jezo. Politiko bomo spremenili na dobro, jeza pa v našem primeru ni negativno, ampak pozitivno čustvo.«

Ker Britanci do konca maja skoraj gotovo ne bodo izstopili iz EU, bodo sodelovali na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem, sami so jih razpisali za 23. maj.

Farage je sicer evroposlanec že vse od leta 1999, v svoji novi stranki pa je zbral še nekaj vidnih obrazov, ki so leta 2016 vodili britansko kampanjo za izstop iz EU.

Komentarji: