Sanders, Warrenova, Bloomberg in drugi v boju za demokratsko pamet in srca

Že deseto televizijsko soočenje kandidatov za izzivalca ali izzivalko republikanskega predsednika Donalda Trumpa.
Fotografija: Mike Bloomberg, Elizabeth Warren in Bernie Sanders po televizijskem soočenju. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Mike Bloomberg, Elizabeth Warren in Bernie Sanders po televizijskem soočenju. FOTO: Jim Watson/AFP

New York – Razgreta sinočnja razprava predsedniških kandidatov ameriške demokratske stranke, pogosto prekinjena s kričanjem drugega čez drugega ali celo vseh čez vse, je pokazala, koliko je na kocki za nasprotnike republikanskega predsednika Donalda Trumpa pred sobotnimi strankarskimi volitvami v Južni Karolini in supertorkom z volitvami v štirinajstih zveznih državah – morda kar vse.

Čedalje večji favorit senator Bernie Sanders je branil svoje za ameriške razmere radikalne predloge in izjave, milijarderski nekdanji župan New Yorka Mike Bloomberg je popravljal prejšnji slab vtis. Spet ga je najbolj ogorčeno napadala senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, nekdanji podpredsednik Joe Biden pa si je poskušal vrniti položaj favorita, ki si ga je zapravil z medlimi prejšnjimi nastopi in številnimi napačnimi izjavami. Nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar sta se bojevala za status najboljše sredinske alternative, milijarderski poslovnež Tom Steyer je prepričeval, da je kljub svojemu bogastvu zagret za vprašanja, ki vznemirjajo ameriško levico.

Kdo bi bil boljši progresivni predsednik? FOTO: Jim Watson/AFP
Kdo bi bil boljši progresivni predsednik? FOTO: Jim Watson/AFP


Prvo med njimi se seveda glasi, kako osovraženega republikanca Donalda Trumpa odstraniti iz Bele hiše, in kandidati so se zaradi tega vprašanja spravili na vse bolj priljubljenega Sandersa. Ta je svoje radikalne predloge enotnega zdravstvenega zavarovanja za vse, zastonjskega izobraževanja od otroškega vrtca do univerzitetne diplome, obračuna s fosilno industrijo in vojaško porabo ter visokih davkov za najbogatejše zagovarjal z geslom Nelsona Mandele, da je nekaj nemogoče le do uresničitve. Veliko sredinskih demokratov pa se še naprej boji njegovega vzpona in nekdanji newyorški župan Bloomberg ga je označil kar za ljubljenca ruskega predsednika, obtoženega vmešavanja v ameriške volitve.

 »Vladimir Putin misli, da bi moral biti predsednik ZDA Donald Trump in zato Rusija pomaga vam, da boste izgubili proti njemu,« je pikal finančno-medijski mogotec. »Hej, gospod Putin, če bom jaz predsednik ZDA, verjemite mi, da se ne boste več vmešavali v ameriške volitve!« je odgovoril Sanders, a se je moral zagovarjati tudi zaradi pohval na račun kubanskega Fidela Castra in nikaragovskih sandinistov. Pri prvem se je branil z navedbo podobnega citata nekdanjega predsednika Baracka Obame, kar je ogorčilo Obamovega podpredsednika Joeja Bidna. Ta je tudi sicer prepričeval, da ima še vedno najširšo podporo demokratskih volivcev, a so v zadnjih dneh spet zabeležili nekaj njegovih bolj zmedenih izjav. Med drugim je skupini volivcev sporočil, da kandidira za senat Združenih držav.

Joe Biden in Amy Klobuchar. FOTO: Jim Watson/AFP
Joe Biden in Amy Klobuchar. FOTO: Jim Watson/AFP


Da bo Južna Karolina najresnejši test za nekdanjega podpredsednika, vedo tudi njegovi tekmeci. Mike Bloomberg je že javno podvomil o možnosti vseh drugih izzivalcev predsednika Trumpa, a jih je moral sam poslušati zaradi pohval na račun kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ponovno pa tudi zaradi ostrih ukrepov proti kriminalu v njegovem New Yorku s posebnim poudarkom na pregledovanju temnopoltih meščanov. Zanikal je tudi, da bi nekoč noseči uslužbenki priporočil splav, kot mu je očitala Elizabeth Warren, ki sebe vidi kot boljšo progresivno predsednico od Bernieja Sandersa, saj naj bi bila veliko bolj učinkovita. Senatorka iz Massachusettsa je vsekakor zelo uspešno napadala tako Bloomberga kot Sandersa in si s tem po nekaterih ocenah prislužila lovorov venec zmagovalke tokratne debate.

Skupaj z drugimi kolegi je pogosto preglasila tudi moderatorki televizijske družbe CBS Norah O'Donnell in Gayle King, a je vprašanje, ali bi lahko kdo drug bolje obvladoval zagreto skupino demokratskih predsedniških kandidatov. Vsi namreč verjamejo, da so bile dosedanje strankarske tekme v Iowi, New Hampshiru in Nevadi le ogrevanje za glasovanja v večjih državah in res bo že samo supertorek zagotovil približno tretjino delegatov na poletni nacionalni konvenciji, ki bo odločala o demokratskem predsedniškem kandidatu ai kandidatki. Veliko bo odvisno tudi od superdelegatov, ki bodo najbrž hoteli glasovati za najbolj prepričljivega med njimi in da bi se predstavili za takšne, so si demokratski tekmeci na sinočnjem televizijskem soočenju dovolili tudi nekaj kaosa.

Pete Buttigieg FOTO: Logan Cyrus/AFP
Pete Buttigieg FOTO: Logan Cyrus/AFP


Z retoričnimi sposobnostmi in argumenti so se izkazali tudi Pete Buttigieg, Amy Klobuchar in Tom Steyer, a so tokratno debato obvladovali prej omenjeni kandidati. Nekateri opazovalci moderatorkama očitajo, da jih nista izprašali o migracijah ali varovanju okolja, zato pa so lahko povedali svoje o grozeči epidemiji koronavirusa in zunanji politiki. Pri prvi vsi demokratski predsedniški kandidati predsedniku Trumpu zamerijo krčenje sredstev za pristojne službe, pri drugi zanemarjanje zaveznikov.

Komentarji: