Šarec in Orban za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama

Madžarski premier je dejal, da so o sodelovanju pri drugem tiru pripravlejni premisliti, če se bo situacija v Sloveniji spremenila.
Fotografija: Madžarska je šesti največji trgovinski partner Slovenije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Madžarska je šesti največji trgovinski partner Slovenije. FOTO: Reuters

Slovenski premier Marjan Šarec in njegov madžarski kolega Viktor Orban sta se danes na srečanju v Budimpešti zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je že zdaj zelo dobro, saj je Madžarska  šesti največji trgovinski partner Slovenije.

Vrednost blagovne menjave med državama je lani prvič presegla dve milijardi evrov, v primerjavi z letom 2017 pa se je povečala za 9,1 odstotka.
 

Pri nas vedno več madžarskih turistov


»Ta številka me veseli in še bolj me bo veselilo, če bo še višja,« je na novinarski konferenci po pogovorih z Orbanom dejal Šarec. Slovenija je lani na Madžarsko izvozila za 877 milijonov evrov blaga, od tam pa uvozila za 1,141 milijarde evrov. Slovenski premier je izpostavil tudi vse boljše turistične rezultate. Lani je Slovenijo obiskalo več kot 180.000 madžarskih turistov, ki so opravili skoraj pol milijona nočitev, kar je 24 odstotkov več gostov in skoraj 30 odstotkov več nočitev kot leta 2017.

Pomembno vlogo pri gospodarskem sodelovanju med državama ima Luka Koper. Slovensko okno v svet je za Madžarsko najpomembnejše pristanišče, ta država pa je za koprsko pristanišče drugi najpomembnejši trg.

Orban je glede sodelovanja Madžarske pri izgradnji drugega železniškega tira med Koprom in Divačo dejal, da se je slovenska stran odločila, da pri tem ne želi sodelovati z Madžari. Dejal je, da je to treba sprejeti, da pa so se zato odločili za vlaganje v Trstu, kjer so kupili del pristanišča.

Je pa ob tem dejal, da so pripravljeni ponovno razmisliti o sodelovanju pri drugem tiru, »če se bo situacija v Sloveniji spremenila, če bodo Slovenci o tem projektu začeli razmišljati na drugačen način«.

Šarec in Orban sta se v pogovorih zavzela za nadaljnjo širitev Evropske unije in dejala, da obžalujeta, ker voditelji članic unije na nedavnem vrhu Severni Makedoniji in Albaniji niso prižgali zelene luči za začetek pristopnih pogajanj.

Z Orbanom sta podprla tudi nadaljevanje pogajanj s Srbijo, ki je po njunih besedah pomemben dejavnik na Zahodnem Balkanu. Madžarski premier je ob tem večkrat poudaril, da je širitev unije geopolitično vprašanje, pri čemer je opozoril na negativne posledice zastoja tega procesa.


Zagotoviti možnost za razvoj manjšin


Šarec in Orban sta govorila tudi o položaju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Strinjala sta se, da je treba obema manjšinama zagotoviti možnosti za gospodarski razvoj območij, na katerih živita.

Madžarska je za razvoj Porabja, kjer živi slovenska narodna skupnost, ustanovila poseben sklad, za madžarsko manjšino v Prekmurju pa je do zdaj porabila dve milijard forintov (šest milijonov evrov), je povedal Orban. Ob tem je predlagal, da bi ustanovili skupen sklad za Porabje in Prekmurje, s pomočjo katerega bi razvijali ti območji.

Premierja sta govorila tudi o še nedokončanih čezmejnih infrastrukturnih projektih. Orban je napovedal, da bo zadnji odsek avtoceste do slovenske meje zgrajen do konca leta, Madžarska pa pripravlja tudi načrte za gradnjo železniške proge Zalaegerszeg-Redics-Lendava.

Šarec je dejal, da je treba vprašanje migracij reševati pri njihovem izvoru in tam omogočiti razmere, da do njih sploh ne pride. FOTO: Voranc Vogel
Šarec je dejal, da je treba vprašanje migracij reševati pri njihovem izvoru in tam omogočiti razmere, da do njih sploh ne pride. FOTO: Voranc Vogel


Pomembna tema so bile migracije


Madžarski premier je sicer dobršen del uvodnega nastopa na novinarski konferenci namenil vprašanju migracij. »Slovenija in Madžarska dobro vesta, kaj so to migracije in kaj pomeni nenadzorovan prehod velikega števila migrantov preko meje,« je Orban spomnil na migrantski val leta 2015.

Ob grožnji Turčije, da bo sprožila nov migrantski val proti Evropi, je dejal, da lahko Madžarska v tem primeru računa na države višegrajske četverice, s katerimi so dogovorjeni, da jim priskočijo na pomoč pri nadzoru meje.

Šarec je pristavil, da je treba vprašanje migracij reševati pri njihovem izvoru in tam omogočiti razmere, da do njih sploh ne pride. »To je skupna naloga Evropske unije,« je poudaril.

Komentarji: