Še en osumljenec »pehote genocida«

ZDA izročile nekdanjega paznika v koncentracijskem taborišču.
Fotografija: Fotografija, ki je v lasti muzeja holokavsta v Washingtonu, prikazuje voditelja SS-enot Heinricha Himmlerja, kako se rokuje z novimi pazniki v koncentracijskem taborišču Trawniki. FOTO: AP
Odpri galerijo
Fotografija, ki je v lasti muzeja holokavsta v Washingtonu, prikazuje voditelja SS-enot Heinricha Himmlerja, kako se rokuje z novimi pazniki v koncentracijskem taborišču Trawniki. FOTO: AP

Berlin – V Nemčijo so pripeljali še enega osumljenca nacističnih zločinov, domnevno zadnjega od tistih, ki so se po vojni zatekli v ZDA. Letalo iz New Jerseyja s 95-letnim Jakiwom Palijem, obtoženim delovanja v koncentracijskem taborišču Trawniki, je v torek dopoldne pristalo v Düsseldorfu.

Nemčija vendarle obračunava z nekaterimi obtoženci, ki so dolgo verjeli, da jih roka pravice ne bo dosegla. V Zahodni Nemčiji so leta 1976 oprostili celo poveljnika taborišča Trawniki, kjer je v bližini poljskega Lublina med drugo svetovno vojno deloval tudi Palij, čeprav so Karlu Streiblu očitali uboje 850.000 ljudi, leta 2011 pa je münchensko prvostopenjsko sodišče na petletno zaporno kazen obsodilo prav tako iz ZDA izgnanega Johna Demjanjuka, v Sobiborju in drugje imenovanega Ivan Grozni.
 

Obračunavanje z zadnjimi osumljenci


Čeprav sodba zaradi njegove smrti ni bila pravnomočna, je nemško pravosodje po njej pospešilo obračunavanje z zadnjimi osumljenci nacističnih zločinov. Če so pred tem številni procesi propadli zaradi pomanjkanja konkretnih dokazov ubojev, zdaj za obtožbo zadostuje dokaz delovanja v nacističnem morilskem stroju.

Pristojno tožilstvo mora presoditi, ali lahko s podobno obtožnico nastopi tudi proti Jakiwu Paliju. Če bodo, pri 95 letih morda niti on morda ne bo dočakal konca procesa, a lahko žrtve nacističnih zločinov in njihovi potomci upajo na vsaj nekaj zadoščenja. Po navedbah ameriških preiskovalcev je pripadnik prostovoljne pomožne policije Hiwi (Hilfswilliger) sodeloval pri uboju sedem tisoč Judov, preden je po drugi svetovni vojni pod lažnim imenom zbežal v ZDA. Ko so tam spoznali prevaro, so mu leta 2003 odvzeli ameriško državljanstvo, a ga Američani niso mogli sodno preganjati za v Evropi storjene zločine med drugo svetovno vojno, Nemčija pa ga dolgo ni bila pripravljena sprejeti tudi zato, ker nikoli ni bil nemški državljan. Med drugo svetovno vojno je ostal poljski, a ga ni hotela sprejeti niti ta država, še manj Ukrajina, čeprav je bil rojen na tamkajšnjem nekdanjem poljskem ozemlju.

Ameriške oblasti so vztrajale pri pozivih na izgon, zgrožene, da je osumljenec takšnih zločinov v newyorškem Queensu prejemal socialno pomoč, in lani poleti so številni kongresniki pisali pravosodnemu in zunanjemu ministrstvu v Washingtonu. Poljski kolaborant je po teh obtožbah sodeloval pri »pehoti genocida«, kot paznike koncentracijskih taborišč, pomočnike pri uplinjevanju in zažiganju žrtev, soorganizatorje množičnih deportacij in preganjalce iz getov imenujejo zgodovinarji. Po njihovem prepričanju so se mnogi od teh po sadizmu kosali z esesovci. Palij je v preteklosti zanikal sodelovanje pri zločinih proti človeštvu, pomagal naj bi le nadzorovati mostove in reke in še k temu so ga domnevno prisilili. Poznavalci pa verjamejo, da nacisti zaradi želje po nemotenem delovanju svojega morilskega stroja nikogar niso silili k takšnemu delu, za paznike koncentracijskih taborišč naj bi sprejemali le lojalne, zavzete in brutalne ljudi.
 

Operacija Reinhardt


Preiskovalci spominjajo tudi na množična streljanja v tem in nekaterih drugih taboriščih na ozemlju tedaj okupirane Poljske 3. novembra 1943, med katerimi je v kratkem času umrlo 43.000 Judov, to pobijanje pa je bilo konec morilske kampanje, imenovane operacija Reinhardt, med katero so med julijem 1942 in oktobrom 1943 samo v zasedeni Poljski ubili več kot dva milijona Judov, več deset tisoč Romov in nekatere druge. Številni pazniki v teh taboriščih so dezertirali še pred koncem vojne, Palij pa je bil po navedbah ameriških preiskovalcev zvest in zelo dejaven vse do aprila 1945, dokler se ni tudi sam pridružil nekdanjim kameradom. Z dvema iz Trawnikov naj bi se družil tudi v New Yorku.Ni še mogoče napovedovati, kakšna bo njegova prihodnja usoda, saj je tožilstvo iz Würzburga postopek proti njemu sprožilo že leta 2015, a so ga morali zaradi pomanjkanja dokazov ustaviti. Nemci pa se bodo spet enkrat ukvarjali s svojo grozljivo preteklostjo, kot številni iskreno počnejo že desetletja. Med njimi je tudi zunanji minister Heiko Maas, ki je prav ta teden na Poljskem obiskal nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Nemška stvaritev je bila pekel na Zemlji, je »poln žalosti in sramu v poklonu pred milijoni umorjenih žensk, moških in otrok« zapisal v spominsko knjigo. Nemški šef diplomacije, ki je po lastnih besedah v politiko vstopil prav zaradi Auschwitza, poziva k ohranitvi spomina na te grozote tudi pri mlajših generacijah, saj po njegovem prepričanju nemške odgovornosti za nacistične zločine nikoli ne bo konec.

Komentarji: