Sedmerica o usodi milijard ljudi

Sedmerica močnih čedalje težje najde skupni jezik, in to o vseh vprašanjih.
Fotografija: Demonstranti v mestu Bayonne z na glavo obrnjenimi fotografijami francoskega predsednika. Ko so se demonstracije razvnele, je policija razgnala protestnike z vodnimi topovi in solzivcem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Demonstranti v mestu Bayonne z na glavo obrnjenimi fotografijami francoskega predsednika. Ko so se demonstracije razvnele, je policija razgnala protestnike z vodnimi topovi in solzivcem. FOTO: Reuters

Policija je udarila po demonstrantih z vodnimi topovi in solzivcem. Demonstranti so odgovorili s kamenjem in žaljivkami. In ne, to se ni dogajalo v Hongkongu, ampak v mestu Bayonne blizu francoskega letovišča Biarritz, kjer so se v soboto zbrali voditelji držav članic kluba G7 in gostje letošnjega vrhunskega srečanja – premieri Indije, Avstralije in Španije.

Medtem ko je na tisoče aktivistov ta konec tedna korakalo tudi od mesteca Hendaye na francoski strani proti Irunu na španski, so v Hongkongu policisti s solzivcem znova razganjali tamkajšnje demonstrante, ki so metali molotovke, opeke in druge simbole njihovega vsesplošnega nezadovoljstva in upora.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Trump miniral enotnost G7


Na kratko povedano, voditelji najmočnejših gospodarstev na svetu so se tokrat zbrali v dobro zastraženi oazi miru in stabilnosti, obkoljeni z globalnim nezadovoljstvom in celo kaosom, o katerem sedmerica najmočnejših z voditelji Evropske unije pravzaprav ne ve, kako ukrepati. Na vprašanje, ki je na mizi pred njimi, na žalost nimajo skupnega odgovora, gostitelj letošnjega vrhunskega srečanja Emmanuel Macron pa je vnaprej sklenil, da se bo srečanje končalo v ponedeljek, in to brez skupne izjave. Francoski predsednik očitno meni, da je bolje tako, kot da bi se ponovil prizor z lanskega srečanja, ko je ameriški predsednik Donald Trump zapustil vrh v Ottawi in tako miniral enotno stališče kapitalističnega kluba o vprašanju podnebnih sprememb.



Tokrat je bilo vprašanje, ali bo Trump sploh prišel v Biarritz, a se je v soboto pojavil v optimistični verziji in takoj po prihodu izjavil, da se bo konec tedna zgodilo »veliko dobrega«.

Pa vendar je, še preden je dopotoval, miniral enotnost G7, s tem ko je s Kitajsko izmenjal še en krog carinskih rafalov. Vodstvo v Pekingu je v petek napovedalo, da bo od 1. septembra uvedlo 5- in 10-odstotne carine na ameriško blago v vrednosti 75 milijard dolarjev. Ameriški predsednik ni okleval. Nemudoma je s 25 na 30 odstotkov zvišal carine na kitajsko blago v vrednosti 250 milijard dolarjev, za preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega izvoza pa napovedal 15-odstotne carine namesto načrtovanih 10-odstotnih.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Trgovinska vojna


Kakšno stališče naj do trgovinske vojne med dvema največjima gospodarskima silama na svetu zavzamejo ostali člani G7? Pravzaprav je čedalje manj pomembno, na katero stran se bodo postavili. Čedalje večji je namreč problem, kako naj se v teh vojnih okoliščinah izognejo grozeči recesiji in kam se sploh še lahko obrnejo v iskanju nadomestnih trgov, zanesljivih garancij globalizacije in trajnostnih okvirov multilateralnosti.

Že na začetku zasedanja v Biarritzu se je pokazalo, da so velesile danes še najbolj sposobne medsebojnih ugrizov, in tako se je vse skupaj začelo z ugrizi v srce. Trump je, resda prek twitterja, zagrozil, da bo v povračilo za francosko takso na digitalne storitve uvedel carine na francoska vina, predsednik evropskega sveta Donald Tusk pa je odgovoril z opozorilom, da bo EU v tem primeru postavila ovire za ameriške izdelke.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Kot je v enem od esejev opazil Yves Tiberghien, profesor političnih ved na Univerzi Britanske Kolumbije, so od vseh udeležencev tega vrhunskega srečanja samo trije voditelji v resnici avtonomni in sposobni vložiti politični kapital. To so, pravi profesor, Trump, Macron in japonski premier Šinzo Abe. Kanclerka Angela Merkel je oslabljena, in to tako politično kot osebno, premiera Italije in Španije, Giuseppe Conte in Pedro Sá​nchez, sta se znašla v vlogi hišnikov svoje propadajoče vlade, kanadski premier Justin Trudeau je pred napornimi parlamentarnimi volitvami, britanski premier Boris Johnson pa je na srečanje G7 prišel »kot torpedo z eno samo tarčo: da bi prepričal Trumpa, naj zasuje EU s političnim grmenjem v zvezi z njegovo težnjo po brexitu«.

Vse skupaj je bilo videti dokaj dobro, ko sta Macron in Trump dve uri sama za mizo sproščeno uživala ob kosilu, pa tudi ko je francoski predsednik med dvostranskim srečanjem obljubljal japonskemu premieru, da bo tesno sodeloval pri denuklearizaciji Severne Koreje (ki je v soboto znova testirala »super veliko« raketno izstrelišče). A celo ti trije – Trump, Macron in Abe – težko najdejo skupni jezik o temah, kot so iranska kriza, požari v amazonskem pragozdu ali reforma Svetovne trgovinske organizacije.
Veliko lažje so si skupne ideale in podobno uporništvo delili demonstranti blizu Biarritza in na ulicah Hongkonga.

Preberite še:

Komentarji: