Slovenija dobila prvo sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču, Beti Hohler

Izvoljena je bila v 8. krogu, pri čemer je dobila 82 glasov podpore izmed 123 držav pogodbenic rimskega statuta.
Fotografija: Beti Hohler FOTO: Žiga Koritnik
Odpri galerijo
Beti Hohler FOTO: Žiga Koritnik

Skupščina držav pogodbenic rimskega statuta za ustanovitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je v torek na sedežu ZN v New Yorku slovensko pravnico Beti Hohler izvolila na položaj sodnice ICC. Hohlerjeva je bila izvoljena v osmem krogu, pri čemer je dobila 82 glasov podpore izmed 123 držav pogodbenic rimskega statuta.

ICC ima 18 sodnikov in sodnic – po devet moških in žensk. Mandat traja devet let. Vsaka država ima lahko na ICC le enega sodnika ali sodnico, skupščina držav pogodbenic rimskega statuta pa na vsaka tri leta voli po šest sodnikov ali sodnic.

Pred prvim krogom volitev v ponedeljek je bilo na seznamu 13 kandidatov in kandidatk za šest prostih mest, po osmih krogih pa je skupščina v dveh dneh zapolnila le štiri. Volitve za preostali dve prosti mesti se nadaljujejo danes, Slovenija pa je svoj cilj dosegla.

To so bile že tretje pomembne volitve za Slovenijo v ZN v zadnjem letu dni. Lani je bila izvoljena v gospodarski in socialni svet ZN (Ecosoc), letos v varnostni svet ZN, zdaj pa je dobila še prvo sodnico na ICC.

Kljub dobri kandidatki pred volitvami sodnikov ICC analitiki na ZN Sloveniji zaradi prejšnjih izvolitev v Ecosoc in varnostni svet niso pripisovali veliko možnosti za nov uspeh, vendar pa ga je misija pod vodstvom veleposlanika Boštjana Malovrha na koncu tudi z intenzivnim lobiranjem med samim glasovanjem le dosegla.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je bila med svojim zadnjim obiskom v New Yorku prejšnji teden glede možnosti za uspeh previdno optimistična. »Naši kandidatki želim veliko sreče na glasovanju. Trenutno nam kaže kar spodbudno, vendar ima vsako glasovanje tudi določeno mero presenečenja. Bomo videli, kako se bo kandidatka, ki ima vse potrebne vrline in sposobnosti, odrezala na volitvah,« je dejala Fajonova.

FOTO: Žiga Koritnik
FOTO: Žiga Koritnik

Najmlajša sodnica v zgodovini ICC

»Zelo sem vesela za ta uspeh in priznanje držav. Rada bi se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri lobiranju – veleposlaniku Malovrhu, državnemu sekretarju Marku Štucinu, diplomatu za volitve Maticu Burkeljcu in sploh celotni ekipi,« je v kratki izjavi za STA takoj po izvolitvi povedala 42-letna Beti Hohler, najmlajša sodnica v zgodovini ICC.

»Imeli smo izjemno kandidatko, morda pa je malce pomagalo, da smo že vajeni kandidatur,« se je v izjavi pošalil Malovrh. »Dejstvo je sicer, da pomembne izvolitve v ZN za majhne države ponavadi ne govorijo v prid uspehu na prihodnjih volitvah. Zadovoljni smo, da nam države zaupajo in imamo res dobrega diplomata za volitve. Učinkovitost diplomacije se meri po konkretnih rezultatih. Ni dovolj, da le sodelujemo, ampak moramo izkoristiti priložnosti, ko se pokažejo,« je dodal.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Preganjajo lahko le zločine v državah članicah, zločine v državah nečlanicah, ki privolijo v jurisdikcijo, in državah nečlanicah, ko ICC dobi jurisdikcijo od varnostnega sveta ZN.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic.

Statut je doslej ratificiralo 123 držav, ki s tem priznavajo jurisdikcijo sodišča. Med njimi je tudi Slovenija, ki je k statutu pristopila 22. novembra 2001. Največje države, kot so ZDA, Rusija in Kitajska, niso med podpisnicami.

Preberite še:

Komentarji: