Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovenija in Maroko z dogovorom o odprtju veleposlaništev

Slovenija bo z veleposlaništvom v Rabatu okrepila diplomatsko prisotnost v Afriki, kjer je do pred kratkim imela zgolj veleposlaništvo v Egiptu.
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Rabatu sestala tudi s predsednikom predstavniškega doma maroškega parlamenta Rachidom Alamijem. FOTO: Omrežje X 
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Rabatu sestala tudi s predsednikom predstavniškega doma maroškega parlamenta Rachidom Alamijem. FOTO: Omrežje X 
STA
11. 6. 2024 | 20:25
12. 6. 2024 | 09:36
4:11

Slovenija in Maroko bosta prihodnje leto odprla veleposlaništvi v Rabatu in Ljubljani, sta v maroški prestolnici sklenila zunanja ministrica Tanja Fajon in njen kolega Naser Burita. Ministra sta se zavzela za okrepljeno sodelovanje na gospodarskem področju in v boju proti neregularnim migracijam ter trgovini z ljudmi.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve se na uradnem obisku v Rabatu mudi v okviru praznovanja 32. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

»Z ministrom Burito sva se zavzela za nov zagon gospodarskega sodelovanja na področjih skupnega interesa, zlasti tistih, ki vključujejo panoge z visoko dodano vrednostjo,« je dejala Fajonova.

Ministra sta se strinjala, da je treba organizirati gospodarske forume za spodbujanje izmenjav med gospodarskimi subjekti v Sloveniji in Maroku, zlasti na področjih energetike, okolja, logistike, kmetijstva, avtomobilske industrije in zelenih tehnologij, je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo.

Ministra sta se zavezala za krepitev sodelovanja tudi v boju proti neregularnim migracijam, tihotapljenju ljudi in trgovini z ljudmi. Fajonova je maroškega kolega opozorila na povečano število nereguliranih prihodov maroških državljanov v Slovenijo in težave, povezane s tem.

»Vesela sem, da sva se dogovorila za vzpostavitev posebne delovne skupine, ki bo zelo operativno in zelo konkretno delovala v boju proti neurejenim migracijam,« je povedala za STA. Pojasnila je še, da bodo s tem povezane izzive preučili skupaj z ekipo z maroškega veleposlaništva na Dunaju in poskušali ugotoviti, kako bi jih operativno in redno reševali. Delovna skupina naj bi se sešla do konca leta, že v kratkem pa naj bi imeli v Sloveniji sestanke na delovni ravni, je dejala.

Ob koncu pogovorov sta ministra podpisala skupno izjavo o krepitvi sodelovanja na različnih področjih.

Slovenija bo z veleposlaništvom v Rabatu okrepila diplomatsko prisotnost v Afriki, kjer je do pred kratkim imela zgolj veleposlaništvo v Egiptu. Lani je nato v okviru prizadevanj za izvolitev v varnostni svet ZN odprla veleposlaništvo v Etiopiji, pred manj kot enim mesecem pa še v Alžiriji. Ministrica je za STA ocenila, da je Evropa v Afriki v zadnjem času nekoliko izgubila ugled ter da je zato treba okrepiti prisotnost in voditi dialog.

Glede regionalnih vprašanj sta ministra pozornost namenila vlogi Maroka v Sahelu in pri vprašanju Zahodne Sahare, pri čemer je Tanja Fajon ponovila podporo Slovenije procesu v okviru ZN za pravično, trajno in za vse strani sprejemljivo politično rešitev. Ministra sta ponovila podporo delu posebnega odposlanca generalnega sekretarja ZN ter pozvala k spoštovanju resolucij in ustanovne listine ZN.

Govorila o sta tudi o ruski invaziji na Ukrajino in prizadevanjih za dolgotrajno in pravično končanje vojne, pri čemer sta podprla ozemeljsko suverenost in celovitost Ukrajine, je povedala ministrica.

Maroški minister je po besedah vodje slovenske diplomacije tudi sprejel povabilo na Blejski strateški forum in namerava v začetku septembra priti na povratni obisk v Slovenijo.

Fajonova se je v nadaljevanju obiska v Maroku srečala s predstavniki Karitas Rabat, ki v Maroku v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije izvaja projekte za opolnomočenje žensk. Sestala se je tudi s predsednikom predstavniškega doma maroškega parlamenta Rašidom Talbijem El Alamijem

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine