Smrt kurdske deklice šokirala Belgijo

Javnost zahteva jasne odgovore, kako je umrla dveletna Mawda.
Fotografija: Pozivov k bolj človekoljubni politiki do migrantov v Belgiji ni malo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pozivov k bolj človekoljubni politiki do migrantov v Belgiji ni malo. FOTO: Reuters

Bruselj – V Belgiji poteka boleče razčiščevanje tragedije, smrti dveletne kurdske deklice Mawde med policijskim lovom na vozilo, ki je tihotapilo ljudi.

Deklico je krogla zadela v glavo, izstreljena je bila iz policijskega orožja. Policisti so ponoči pred tednom dni vozilo lovili na jugu države, v Valoniji med Namurjem in Monsom. V njem je bilo okoli dvajset ljudi, tudi brat žrtve in še nekaj otrok. Kot so v nastopu pred časnikarji pojasnjevali Mawdini starši, je družina sedela spredaj. Povedali so tudi, da je bilo strelov več in ne le eden, kot pravi uradna verzija. Usodni strel da je zgrešil voznika in zadel deklico v glavo.

V kritičnih nevladnih organizacijah vidijo smrt majhne Mawde kot posledico ostre priseljenske politike, v kateri imata glavno besedo politika iz vrst flamskih nacionalistov (N-VA), notranji minister Jan Jambon in državni sekretar za azilna vprašanja Theo Francken. Belgijsko javnost posebno vznemirjajo nejasnosti, ki so se razkrile v preiskavi tragedije. Ne ve se, denimo, zakaj je policist streljal in kaj je ciljal. Je bila smrt tragična nesreča ali posledica ukaza, se sprašujejo časopisi.
 

Javnost zahteva odgovore


Javnost pričakuje odgovore na vprašanja, kakšna so pravila, kadar so v avtomobilu skupaj tihotapci in begunci. Ni jasno, kdaj je prišlo do streljanja. »Vsa vprašanja morajo biti odgovorjena. Na kocki je ugled Belgije,« so zapisali v Soiru. Opozarjajo še, da ni bil prijet nobeden od tihotapcev. Kot pojasnjujejo na belgijskem notranjem ministrstvu, policisti lahko uporabijo orožje, če so ogrožena življenja ljudi. Potniki v vozilu da so bili po tej logiki med divjim begom v nevarnosti.

Belgijsko javnost posebno vznemirjajo nejasnosti, ki so se razkrile v preiskavi tragedije. FOTO: Reuters
Belgijsko javnost posebno vznemirjajo nejasnosti, ki so se razkrile v preiskavi tragedije. FOTO: Reuters


Tragedija je sprožila demonstracije v Bruslju. Protestniki so kritizirali poostreno belgijsko priseljensko politiko, zaradi katere da sta letos izgubila življenja dva migranta. Cilj vozila, v katerem je bila Mawda, naj bi bila Anglija. Belgija je sicer ena od glavnih tranzitnih dežel pri tihotapljenju ljudi, predvsem v smeri Francije in nato Združenega kraljestva. Policija tako na območju Bruslju kakor tudi na glavnih prometnicah v državi že dlje časa opravlja strožji nadzor.

Komentarji: