So ruski hekerji vdrli v ameriške jedrske arzenale?

V Moskvi zanikajo vpletenost, a sta za poznavalce pomenljiva obseg in izpopolnjenost vdorov v ministrstva, agencije in podjetja.
Fotografija: Balistični izstrelek Minuteman III med testom v Kaliforniji z avgusta 2017. FOTO: Us Air Force Reuters
Odpri galerijo
Balistični izstrelek Minuteman III med testom v Kaliforniji z avgusta 2017. FOTO: Us Air Force Reuters

Washington – Ameriške oblasti domnevajo masovni tuji hekerski napad na več ameriških ministrstev, številna podjetja, med njimi v največja s spiska Fortune 500, morda pa tudi na vojaške in civilne jedrske naprave, Rusija, ki je po mnenju poznavalcev v ozadju napadov, pa vpletenost zavrača.

Vdor naj bi se zgodil prek programske opreme teksaške družbe SolarWinds, ki jo uporablja osemnajst tisoč podjetij in drugih organizacij, ter Microsoftovih programov, potekal pa naj bi že več mesecev. Kot so sporočili v Washingtonu, so med drugimi prizadeti State Department, Pentagon, finančno in trgovinsko ministrstvo ter ministrstvo za domovinsko varnost. Zvezni preiskovalni urad FBI, ki naj bi tudi utrpel vdor, bo ameriške kongresnike danes obvestil o razsežnosti napada, skupaj z drugimi vladnimi službami pa so vso svojo komunikacijo že prenesli na varne strežnike.

Analitika družbe FireEye. FOTO: Beck Diefenbach/Reuters
Analitika družbe FireEye. FOTO: Beck Diefenbach/Reuters


Zvezna agencija za kibernetsko varnost je v četrtek opozorila pred resno grožnjo za kritično infrastrukturo, morda celo za civilne in vojaške jedrske naprave, domnevajo pa tudi vdore v zahodnoevropske družbe. Hekerski napad naj bi bil tako izpopolnjen, da ga obveščevalne službe niso zaznale, vanj je po prejemu rutinskega avtomatičnega varnostnega obvestila posumil šele uslužbenec družbe za kibernetsko varnost FireEye. Kalifornijsko podjetje se običajno ubada z varnostjo drugih, zdaj se mora tudi s svojo.

V Pentagonu so zaskrbljeni in predsednikov svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien se je predčasno vrnil s poti po Evropi ter Bližnjem vzhodu. Novoizvoljeni demokratski predsednik Joe Biden je nasprotnike opozoril, da ne bo prekrižanih rok opazoval kibernetskih napadov na ZDA
 

Več iz te teme:

Komentarji: