Sofija Sapega leto dni po prizemljitvi letala obsojena na šest let

Partnerica beloruskega opozicijskega aktivista, zaradi katerega so lani v Minsku nasilno prizemljili potniško letalo, je obsojena na šest let zapora.
Fotografija: Sofija Sapega na sodišču v Grodnem. FOTO: Belta Via Reuters
Odpri galerijo
Sofija Sapega na sodišču v Grodnem. FOTO: Belta Via Reuters

23-letna ruska študentka Sofija Sapega, ki so jo v Belorusiji aretirali skupaj z njenim partnerjem, nekdanjim opozicijskim aktivistom Romanom Protasevičem aretirali po nasilni prizemljitvi letala lanskega maja, je bila danes obsojena na šest let zapora zaradi spodbujanja sovraštva, poroča ruska agencija TASS. 

image_alt
EU grozi s sankcijami, Belorusija krivi Hamas

»Sodišče je Sapego spoznalo za krivo namernega spodbujanja družbenega razdora,« se je glasila sodba. Spoznana je bila tudi  za krivo ilegalnega zbiranja in distribucije osebnih podatkov, zaradi česar je dobila še mesec dni zaporne kazni in približno 47.000 evrov kazni. Sapega je namreč lansko leto na spletu objavila osebne podatke nekaterih pripadnikov beloruske policije.

Sapega, ki so jo aretirali v odmevni akciji prizemljitve letala Ryanair v Minsku, že več mesecev nahaja v hišnem priporu. Na sodbo se lahko pritoži v naslednjih desetih dneh. 

Preberite še:

Komentarji: