Spet vroč ameriški konec tedna

Trump se hoče namesto na »reševanje starodavnih konfliktov« osredotočiti na obrambo vitalnih ameriških interesov.
Fotografija: Nedeljske demonstracije za temnopolte žrtve policije v Los Angelesu. FOTO: Ringo Chiu/Reuters
Odpri galerijo
Nedeljske demonstracije za temnopolte žrtve policije v Los Angelesu. FOTO: Ringo Chiu/Reuters

New York – Po tem, ko so policisti streljali na še enega temnopoltega Američana, tokrat Raysharda Brooksa v Atlanti, so v nedeljo v nekaterih ameriških mestih spet izbruhnili množični protesti. Na dan je prišel tudi še en videoposnetek smrti Georgea Floyda 25. maja v Minneapolisu, ki je sprožil veliko nezadovoljstvo Američanov s policijskim aparatom. Na njem je videti in slišati priče, ki policiste pozivajo k ohranitvi Floydovega življenja.

Medtem ko je že nekdanji policist Derek Chauvin osem minut in 46 sekund pritiskal s kolenom na vrat Georgea Floyda, so priče pred trgovino, v kateri je 46-letnik s ponarejenim bankovcem kupil cigarete, postajale vse bolj obupane. »Preverite njegov utrip!« je klicala neka ženska. »Ne premika se več!« je opozarjal neki moški. »Ali boste dovolili, da ga ubije pred vami?« Drugi policist Tou Thao pa ni ustavil svojega kolega, pazil je le, da so ljudje ostajali na pločniku. Posnetek kaže še prihod reševalnega vozila, a je lahko zdravnik potrdil le, na kar so opozarjale priče dogodka: Georgeu Floydu je zastalo srce. Odvetnik družine opozarja, da je posnetek močno vznemirjajoč.

Na ameriški dan zastave na glavo obrnjena in s parolami popisana zastava v Seattlu. FOTO: David Ryder/AFP
Na ameriški dan zastave na glavo obrnjena in s parolami popisana zastava v Seattlu. FOTO: David Ryder/AFP


Protestniki zahtevajo pravico tudi za druge žrtve pretiranih policijskih posredovanj, nazadnje za Raysharda Brooksa, ustreljenega pred podružnico restavracije Wendy's v Atlanti. Alkoholizirani 27-letnik je tam s svojim avtomobilom oviral dostop drugih do okenca za naročilo hrane, po poskusu aretacije pa je pobegnil s policijskim paralizatorjem v roki in eden od policistov ga je ustrelil. Protestniki so marširali tudi za 26-letno Breonno Taylor, ki jo je policija marca v Louisvillu ustrelila med nenapovedanim vdorom v njeno stanovanje med poskusom aretacije njenega fanta. Ta je v prepričanju, da gre za rop, začel streljati na policijo, ki je vrnila ogenj. Spomnili so se tudi Ahmauda Arberyja, ki ga je februarja med tekom v georgijskem Brunswicku ustrelil sin upokojenega policista.

V številnih ameriških mestih po zgledu prestolnice Washington z velikimi črkami po ulicah pišejo besede »življenja temnopoltih štejejo«, v Atlanti so protestniki v soboto zažgali omenjeno podružnico restavracije Wendy's. Nekateri vendarle opozarjajo, da aretirani ne bi smel z ukradenim paralizatorjem bežati pred policisti, Brooksova družina pa pravi, da je na dan smrti proslavljal osmi rojstni dan svoje hčerke, in policistoma očita čakanje več kot dve minuti, preden sta mu prihitela na pomoč.

Protestniki odstranjujejo tudi spomenike generalom in drugim voditeljem sužnjelastniške konfederacije iz časa pred ameriško državljansko vojno 1861–1865, na spomenik generala Roberta E. Leeja v nekdanji prestolnici konfederacije virginijskem Richmondu pa so člani gibanja Življenja temnopoltih štejejo projicirali podobo Georgea Floyda in drugih žrtev policijskega nasilja ter mavrično zastavo gibanja LGBTQ. Demokratski guverner Virginije Ralph Northam je že ukazal odstranitev spomenika, a je sodišče blokiralo ukaz, podstavek pa so demonstranti popisali z grafiti. Zahtevajo obračun z drugimi simboli konfederacije, kot je emblem na zastavi Misisipija.

Trumpova prizadevanja za zakon in red so pozdravili s povorkami ladij v Miamiju in drugje. FOTO: Joe Raedle/AFP
Trumpova prizadevanja za zakon in red so pozdravili s povorkami ladij v Miamiju in drugje. FOTO: Joe Raedle/AFP


Ponekod po ZDA se zdaj pritožujejo policisti, saj se počutijo brez zaslombe ter grozijo z odstopi. Protestniki pa so se v nedeljo zbrali tudi pred washingtonsko Belo hišo kljub 74. rojstnemu dnevu republikanskega predsednika Donalda Trumpa.Tega so njegovi privrženci v Floridi in ponekod drugod počastili s povorkami ladij, Trump je v soboto diplomirancem vojaške akademije West Point poudaril, da ZDA ne morejo biti več svetovni policaj, ter napovedal končanje večnih vojn. Namesto na »reševanje starodavnih konfliktov« se hoče Trump osredotočiti na obrambo vitalnih ameriških interesov.

Preberite še:

Komentarji: