Švicarji na referendumu zavrnili reformo finančnega sistema

Glede na končne izide referenduma je predlog zavrnilo 75,7 odstotka Švicarjev. Pobuda je sicer predvidevala, da banke ne bi smele več ustvarjati novega, knjižnega denarja.
Fotografija: Pobudniki referenduma so predlagali, da poslovne banke ne bi smele posojati več od tega, kolikor imajo zbranih denarnih vlog, medtem ko bi izključna pristojnost ustvarjanja novega denarja v obtoku pripadla Švicarski narodni banki. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Pobudniki referenduma so predlagali, da poslovne banke ne bi smele posojati več od tega, kolikor imajo zbranih denarnih vlog, medtem ko bi izključna pristojnost ustvarjanja novega denarja v obtoku pripadla Švicarski narodni banki. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Bern - Švicarji so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili reformo finančnega sistema, kažejo izidi vzporednega glasovanja. Pobuda, o kateri so odločali državljani, je predvidevala, da banke ne bi smele več ustvarjati novega, knjižnega denarja, ampak bi bila pristojnost ustvarjanja denarja izključno pri centralni banki.

Glede na končne izide referenduma je predlog zavrnilo 75,7 odstotka Švicarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pobudniki referenduma so predlagali, da poslovne banke ne bi smele posojati več od tega, kolikor imajo zbranih denarnih vlog, medtem ko bi izključna pristojnost ustvarjanja novega denarja v obtoku pripadla Švicarski narodni banki.

Ta bi denar neposredno in brez obveznosti v zameno podelila zveznim oblastem, kantonom in prebivalstvu, tako da bi imela sredstva na posameznih računih prebivalcev ali podjetij dejansko 100-odstotno kritje v realno izdanem denarju.Države so takrat z davkoplačevalskimi sredstvi reševale banke, ki so se s preveč tveganim delovanjem znašle v hudih težavah, centralne banke pa so morale v izogib zlomu finančnega sistema in posledični gospodarski depresiji prek programov t. i. kvantitativnega sproščanja v obtok sprostiti velikanske vsote novega denarja. Takšna politika ustvarja nova inflacijska in druga tveganja.
 

Banke proti pobudi


Pobudnikom, manjši skupini ekonomistov in drugih podpornikov, so se po robu postavile tako poslovne banke kot švicarska centralna banka, zamisli pa ni podpirala prav nobena od političnih strank v parlamentu.

Švicarji so na današnjem referendumu odločali tudi o novem zakonu o igrah na srečo, ki tujim spletnim igralnicam prepoveduje delovanje v Švici. Glede na končne izide je predlog podprlo 72,9 odstotka državljanov. Vlada trdi, da bodo nova pravila zagotovila, da bodo družbe, ki se ukvarjajo z igrami na srečo, plačevale davke v Švici, ki jih bodo nato lahko uporabili za skupno dobro.

Komentarji: