Tajanija ne bo v Bazovico in Rižarno

Skupni obisk s komisarko Violeto Bulc na italijanski praznik osvoboditve padel v vodo.
Fotografija: Antonio Tajani je februarja sprejel komisarkino povabilo, nato pa si je premislil. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Antonio Tajani je februarja sprejel komisarkino povabilo, nato pa si je premislil. FOTO: Reuters

Bruselj – Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se bo danes, ob italijanskem prazniku osvoboditve, v Rižarni pri Sveti Soboti udeležila prireditve v spomin na slovenske žrtve fašističnega in nacističnega režima.

Nato bo položila venec pri spomeniku junakom Bazovice. Februarja v času škandala zaradi izjav predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija o »italijanski« Istri in Dalmaciji je Bulčeva povabila Tajanija k skupnemu obisku Bazovice in Rižarne.

Čeprav je ta vabilo najprej sprejel, se je pred kratkim po neuradnih informacijah zapletlo s terminom skupnega obiska. Zaradi tega ga danes ne bo v Bazovici in Rižarni. Tajani je sicer kandidat stranke Naprej, Italija Silvia Berlusconija na evropskih volitvah. V njegovem kabinetu se do konca redakcije niso odzvali na naša vprašanja o tem.


V Rižarni ločeni slovesnosti


V nekdanjem taborišču Rižarna bodo ob italijanskem dnevu osvoboditve danes poleg uradne občinske slovesnosti svojo pripravili še partizansko združenje VZPI-ANPI, združenje nekdanjih deportirancev ANED ter sindikatov CGIL in ARCI. Partizansko združenje se uradne slovesnosti prvič ne bo udeležilo.

Predsednik tržaške sekcije VZPI-ANPI Fabio Vallon pravi, da jih to ne veseli, a so naveličani omalovažujočega odnosa tržaške občine do združenja in antifašističnega gibanja, poleg tega je Trst edino deželno glavno mesto, kjer nekdanji partizani ne smejo nastopiti na občinski slovesnosti.

Predstavniki Slovencev v Italiji so izrazili obžalovanje nad nastalim položajem, ki da je žaljiv do žrtev nacifašizma, »ki bi se jim morali složno in spoštljivo pokloniti«.

Komentarji: