Talibom blokirali dostop do denarja

Ameriška vlada in Fed naj bi po poročanju ameriških medijev že zamrznili več milijard dolarjev rezerv v valuti afgan.
Fotografija: Talibi večino sredstev dobijo preko kriminalnih aktivnosti, kot je gojenje maka za proizvodnjo heroina in tihotapljenje drog. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Talibi večino sredstev dobijo preko kriminalnih aktivnosti, kot je gojenje maka za proizvodnjo heroina in tihotapljenje drog. FOTO: Stringer/Reuters

Medtem ko talibi vzpostavljajo oblast v Afganistanu, so jim ZDA in druge zahodne inštitucije blokirale dostop do državnih finančnih sredstev. To po oceni strokovnjakov predstavlja velik pritisk na skrajneže, saj je Afganistan kot ena najrevnejših držav v veliki meri odvisen od tuje pomoči.

Ameriška vlada in ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) naj bi po poročanju ameriških medijev že zamrznili več milijard dolarjev rezerv v valuti afgani. Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna naj bi že preklicala pošiljko dolarjev, ki so jo prejšnji teden poslali v Afganistan.

image_alt
Varno zatočišče za mednarodni terorizem


ZDA pa blokirajo tudi dostop talibov do vladnih računov, s katerimi upravljajo Fed in druge ameriške banke. Skušajo tudi preprečiti, da bi se skrajneži dokopali do skoraj 500 milijonov dolarjev rezerv pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Ta je sicer v sredo že napovedal, da bo začasno prekinil vso pomoč Afganistanu, saj da obstaja negotovost glede priznavanja talibke vlade. Tudi drugi večji donatorji so že nakazali, da bodo verjetno prekinili financiranje.Guverner afganistanske centralne banke Ajmal Ahmadi, ki je zbežal v tujino, je v sredo tvitnil, da je v ameriški centralni banki okoli sedem milijard dolarjev rezerv. Dve milijardi rezerv pa je drugod po svetu. »Glede na to, da so talibi na mednarodnem seznamu sankcij, se pričakuje (...) da bodo takšna sredstva zamrznili in da ne bodo na voljo talibom,« je zapisal.

»Afganistan je zelo odvisen od tuje pomoč. Tuja pomoč je okoli desetkrat višja od tega, kar je uspelo talibom zbrati z lastnim financiranjem,« je za AFP povedala strokovnjakinja za Afganistan z inštituta Brookings Vanda Felbag-Brown.

Lani je tuja finančna pomoč predstavljala skoraj 43 odstotkov afganistanskega bruto domačega proizvoda (BDP). Po oceni strokovnjakov bi lahko imel finančni pritisk ključno vlogo za Zahod v odnosu s talibi. Talibi večino sredstev dobijo preko kriminalnih aktivnosti, kot je gojenje maka za proizvodnjo heroina in tihotapljenje drog. Nekaj sredstev dobijo tudi z ugrabitvami in izsiljevanjem. Letno naj bi skrajneži tako dobili od 300 milijonov do 1,5 milijarde na leto, je razvidno iz poročila odbora Varnostnega sveta ZN za sankcije iz leta 2020.

Komentarji: