Teksaški zakon o splavu diskriminacija najslabše vrste

Na ameriškem pravosodnem ministrstvu so napovedali, da si bodo prizadevali za pravno varnost klinik in vseh, ki bodo v Teksasu iskali možnost za splav.
Fotografija: Protest pred vrhovnim sodiščem ZDA, ki bi lahko prejšnji teden zaustavilo uvedbo zakona o splavu zvezne države Teksas, a je proti temu glasovalo pet sodnikov, za pa štirje. FOTO: Drew Angerer/Getty Images via AFP
Odpri galerijo
Protest pred vrhovnim sodiščem ZDA, ki bi lahko prejšnji teden zaustavilo uvedbo zakona o splavu zvezne države Teksas, a je proti temu glasovalo pet sodnikov, za pa štirje. FOTO: Drew Angerer/Getty Images via AFP

Ameriška zvezna država Teksas je postala tarča ostrih kritik strokovnjakov za človekove pravice pri Organizaciji združenih narodov, poroča britanski Guardian. Tamkajšnji novi zakon, ki je začel veljati prejšnjo sredo in izrazito oži pot do splava, namreč po njihovem prepričanju krši mednarodno pravo s tem, ko ženskam jemlje nadzor nad njihovimi telesi in ogroža njihovo zdravje.

image_alt
Ustavno sodišče zadalo udarec pravici do splava


Spomnimo, teksaški zakon prepoveduje splav po šestih tednih nosečnosti, zasebniki – lahko popolni neznanci – pa bodo lahko vložili tožbo proti vsakomur, ki bi ženski pomagal pri splavu oziroma ga izvedel. V primeru uspeha bodo iztržili najmanj 10.000 dolarjev (okrog 8500 evrov). Zakonodaja tudi ne dovoljuje izjem v primeru posilstva ali incesta, dovoljena izjema je le nevarnost za življenje nosečnice.
 

Strukturna diskriminacija na podlagi spola in spolnosti


Melissa Upreti, odvetnica in strokovnjakinja za človekove pravice iz Nepala, ki predseduje delovni skupini OZN za diskriminacijo proti ženskam in deklicam, je zakon označila za »strukturno diskriminacijo na podlagi spola in spolnosti najslabše vrste«.

Opozarja, da bo zakon odprl vrata nelegalnim splavom, ženske pa potisnil v iskanje načinov, ki bodo ogrožali njihovo zdravje. »Splav bo zaradi novega zakona nevaren, tudi smrten, pred ženske in deklice bo postavil serijo tveganj. Zakon je globoko diskriminatoren in krši številne pravice, ki jih zagotavlja mednarodno pravo,« je prepričana.

Kot ena iz skupine petih neodvisnih strokovnjakov, ki jih je OZN v Ženevi angažiral za boj proti diskriminaciji žensk v svetu, je izjemno kritična tudi do vrhovnega sodišča ZDA, ki bi lahko prejšnji teden zaustavilo uvedbo zakona, a je proti temu glasovalo pet sodnikov, za pa štirje.

Protest proti teksaškemu zakonu o abortusu se je razširil tudi na New York. FOTO: Michael M. Santiago/AFP
Protest proti teksaškemu zakonu o abortusu se je razširil tudi na New York. FOTO: Michael M. Santiago/AFP

 

Pravosodno ministrstvo ZDA napovedalo zaščito ustavnih pravic žensk


Proti zakonu se je opredelil ameriški predsednik Joe Biden, ko je po odločitvi na vrhovnem sodišču začel veljati, pa so na zveznem pravosodnem ministrstvu napovedali, da si bodo prizadevali za varnost vseh, ki bodo v Teksasu iskali možnost za splav. Pravosodni minister Merrick Garland je zagotovil, da preučujejo vse možnosti zaščite ustavnih pravic žensk, vključno s pravico do splava.

Napovedal je tudi pravno podporo klinikam za splave, ki bodo tarče novega zakona, oziroma pravni boj proti vsem, ki bodo kršili tako imenovani zakon FACE, ki od sprejetja leta 1994 prepoveduje vsakršne grožnje ali nasilje proti komurkoli, ki išče zdravstvene storitve na področju reproduktivne medicine. Običajno se to nanaša na možnost splava.

Lani so v Teksasu opravili okoli 55.000 splavov, od teh okoli 1200 pri ženskah, ki niso bile rezidentke te zvezne države ZDA.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: