Evropa vstopa v leto 2024

V Sydneyju so na tradicionalnem ognjemetu v nebo pognali 8,5 tone pirotehničnih sredstev.
Fotografija: Tradicionalen ognjemet nad atenskim Partenonom. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Odpri galerijo
Tradicionalen ognjemet nad atenskim Partenonom. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

Evropa in svet vstopata v leto 2024. Kot vselej iz najrazličnejših koncev planeta prihajajo fotografije razkošnih ognjemetov, tradicionalnih spremljevalcev množičnih skokov v novo leto na prostem.

Nazadnje so ob 23. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopili v Grčiji, nekaterih vzhodnoevropskih državah, pribaltskih državah in na Finskem. Uro poprej so se od leta 2023 poslovili Turki, večina Bližnjega Vzhoda, Afriški rog in na stari celini preostanek Rusije ter Belorusija.

Moskovski rdeči trg je med novoletnim praznovanjem zastražen in zaprt za javnost. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Moskovski rdeči trg je med novoletnim praznovanjem zastražen in zaprt za javnost. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Ob 21. uri so začeli v leto 2024 vstopati na Bližnjem Vzhodu. Nesrečna Gaza sicer šele, ko je v leto 2024 vstopila tudi večina vzhoda Evrope, tamkajšnji lokalni čas se, denimo, ujema s časom podobno nesrečne Ukrajine, so pa zato z vsem arzenalom svetlobnih učinkov novo leto že proslavili v Dubaju, tradicionalnem prizorišču enega najrazkošnejših silvestrovanj na svetu.

Tradicionalna točka novoletnega spektakla v Dubaju je tamkajšnja stolpnica Burdž Kalifa. FOTO: Ryan Lim/AFP
Tradicionalna točka novoletnega spektakla v Dubaju je tamkajšnja stolpnica Burdž Kalifa. FOTO: Ryan Lim/AFP

Če je na stolpnici Burdž Kalifa, stalnici tamkajšnjega novoletnega spektakla, sprva kazalo, da so letos stavili le na zapletene laserske vzorce, ki omogočajo, da se obličje tamkajšnjega velikaša in barve nacionalne zastave vzdolž vertikale stolpnice izmenjujejo z, denimo, plavajočimi delfini in želvami, se je laserjem že minuto po polnoči pridružil razkošen ognjemet. 

Slavje v Džakarti. FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
Slavje v Džakarti. FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP

Ob 19. uri so v leto 2024 mdr. prestopili v Kazahstanu in zatem Indiji, uro pred tem pa so koledarje zamenjali Tajci, Indonezijci in Vietnamci. Ob 17. uri so v novo leto prešli Kitajci, ki bodo sicer vstop v kitajsko leto zmaja praznovali 10. februarja, ob 16. uri pa mdr. na Japonskem in v obeh Korejah.

Onjemet nad Bangkokom. FOTO:  Athit Perawongmetha/Reuters
Onjemet nad Bangkokom. FOTO:  Athit Perawongmetha/Reuters

Avstralski Sydney je prihod novega leta danes že ob 14. uri po našem času pozdravil z veličastnim ognjemetom, ki so si ga ogledale množice ljudi. Poleg več avstralskih mest je v leto 2024 že vstopila tudi Nova Zelandija, še pred tem pa nekatera tihomorska otočja.

Za ognjemet, ki je osvetlil nebo nad dvema znamenitostma mesta – pristaniškim mostom in operno hišo, je bilo uporabljene 8,5 tone pirotehničnih sredstev. Načrtovali so ga 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. Množice ljudi so se na prizorišču začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, da bi si zagotovili najboljša mesta za ogled, poroča britanski BBC.

Onjemet v Syneyju so načrtovali 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. FOTO: David Gray/AFP
Onjemet v Syneyju so načrtovali 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. FOTO: David Gray/AFP

Še pred tem je s pirotehničnim spektaklom novo leto pozdravil tudi novozelandski Auckland. Sicer je, kot vselej, prvo v novo leto vstopilo tihomorsko otočje Kiribati, ki se razteza v več časovnih pasovih. Približno 7300 prebivalcev otoka Kiritimati, ki spadajo pod to otoško državo, se je ob 11. uri po srednjeevropskem času od starega leta poslovilo kot prvih na svetu.

Le malo pozneje so novo leto pozdravili tudi na otokih Chatham, ki so del Nove Zelandije. Ležijo sicer 800 kilometrov vzhodno od Nove Zelandije in imajo svoj časovni pas, čeprav na dveh od desetih otokov otočja živi le okrog 700 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: David Gray/AFP
FOTO: David Gray/AFP

Novo leto mdr. že pišejo tudi na skrajnem vzhodu Rusije, na Kamčatki. kjer so lahko kot prvi videli novoletni nagovor Vladimirja Putina. Tradicijo televizijskega novoletnega nagovora šefov največje države na svetu je začel sovjetski voditelj Leonid Brežnjev, v Rusiji pa je postal praznična stalnica. Predvajajo ga tik pred polnočjo v vsakem od 11 časovnih pasov v državi. Putin letos konflikta v Ukrajini sploh ni omenil, je pa mdr. izpostavil, da je Rusija v letu 2023 branila svoje nacionalne interese.

Odštevanje zadnjih trenutkov iztekajočega se leta v Pekingu. FOTO: Pedro Pardo/AFP
Odštevanje zadnjih trenutkov iztekajočega se leta v Pekingu. FOTO: Pedro Pardo/AFP

Po Avstraliji in Aziji bo v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squaru vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu.

Preberite še:

Komentarji: