Osumljenec napada na Danskem pridržan v psihiatrični bolnišnici

Policija je kmalu po napadu aretirala 22-letnega Danca, ki naj bi deloval sam, njegovi motivi pa za zdaj ostajajo nejasni. Pred sodnika bo stopil danes.
Fotografija: Policisti in reševalci pred nakupovalni središčem. FOTO: Olafur Steinar Gestsson/AFP
Odpri galerijo
Policisti in reševalci pred nakupovalni središčem. FOTO: Olafur Steinar Gestsson/AFP

Sodišče v Københavnu je za glavnega osumljenca napada v nakupovalnem središču v danski prestolnici odredilo pridržanje na zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice, je sporočila policija. V priporu naj bi ostal najmanj 24 dni z možnostjo podaljšanja, so še navedli.

V nedeljskem streljanju v nakupovalnem središču v danski prestolnici København so umrli trije ljudje, več je bilo ranjenih, od katerih so trije v kritičnem stanju. Policija je kmalu po napadu aretirala 22-letnega Danca, ki naj bi deloval sam. 

Po navedbah danske radiotelevizije DR, ki se sklicuje na več neimenovanih virov, je 22-letni osumljenec tik pred napadom poskušal poklicati telefonsko številko za psihološko pomoč, vendar oblasti tega niso želele potrditi.

V napadu sta bila ubita najstnika, fant in dekle, oba stara 17 let, in 47-letni ruski državljan, ki je živel na Danskem. Več ljudi je bilo ranjenih, trije so v kritičnem stanju.

Osumljenca so aretirali na parkirišču, nedaleč od nakupovalnega središča, kmalu po napadu, ki se je zgodil okoli 17.30. Domnevni napadalec naj bi bil stari znanec policije, »vendar le obrobno«. 

»Ni nekdo, ki bi ga posebej poznali,« je na novinarski konferenci povedal načelnik københavnske policije Soren Thomassen.

Ljudje zapuščajo nakupovalno središče. FOTO: Ritzau Scanpix/ Reuters
Ljudje zapuščajo nakupovalno središče. FOTO: Ritzau Scanpix/ Reuters

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so opisale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča zgrnilo več kot sto ljudi. »Naša lepa in običajno varna prestolnica se je spremenila v delčku sekunde,« je ob napadu dejala danska predsednica vlade Mette Fredriksen.

Sožalje so že izrekli tako danska kraljeva družina kot finska premierka Sanna Marin in norveški premier Jonas Gahr Store, še navaja AFP.

FOTO: Ritzau Scanpix/ Reuters
FOTO: Ritzau Scanpix/ Reuters

Streljanje se je zgodilo teden dni po napadu v središču Osla, ki je terjal dve smrtni žrtvi.

Zadnjemu strelskemu napadu v danski prestolnici so bili priča februarja 2015, ko so islamisti ubili dve osebi in ranili pet ljudi.

Preberite še: