Trump: Nemčija je »ujetnica« Rusije

Ameriški predsednik je tudi navedel, da Rusija »popolnoma nadzoruje« Nemčijo. Angela Merkel mu odgovarja, da dobro ve, kako je živeti pod sovjetskim nadzorom.
Fotografija: Donald Trump: Nemčija je ujetnica Rusije, ker dobiva od nje toliko svoje energije. FOTO: AP
Odpri galerijo
Donald Trump: Nemčija je ujetnica Rusije, ker dobiva od nje toliko svoje energije. FOTO: AP

Bruselj – Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob začetku vrha Nato v Bruslju napadel Nemčijo, ko je dejal, da je zaradi »neprimernega« dogovora z Moskvo glede plina postala njena »ujetnica«. Ponovno je kritiziral tudi premajhne izdatke za obrambo. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je preostalim zaveznicam že stopil v bran.

»Nemčija je ujetnica Rusije, ker dobiva toliko svoje energije od Rusije,« je dejal Trump na delovnem zajtrku o dogovoru med Berlinom in Moskvo o plinovodu Severni tok 2 in presenetil Stoltenberga.

»Vsi govorijo o tem po vsem svetu, govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji,« je nadaljeval. Zaključil pa, da Rusija »popolnoma nadzoruje« Nemčijo, še navaja Trumpa francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik naj bi se sicer danes ob robu vrha Nata v Bruslju sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, je potrdila Bela hiša. Kot so sporočili, bo srečanje potekalo na štiri oči.


 

Nemški odziv: Tega smo že vajeni


Nemška kanclerka je zavrnila Trumpove kritike. Dobro je, da lahko Nemčija odloča o lastni politiki, je dejala. Spomnila je, da je nekoč sama izkusila, kaj pomeni živeti v delu Nemčije, ki ga je nadzorovala Sovjetska zveza.

»Zelo sem vesela, da smo danes združeni v svobodi v Zvezni republiki Nemčiji in da lahko zaradi tega tudi rečemo, da oblikujemo svojo samostojno politiko in sprejemamo samostojne odločitve. To je zelo dobro, predvsem za ljudi v novih zveznih deželah,« je povedala ob robu vrha Nato.

Nemška ministrica za obrambo Ursula von der Leyen pa je medtem o izjavah Trumpa dejala, da so »sedaj že skoraj navajeni tega«.

Po njenem prepričanju, je namreč Trumpova kritika, da Nemčija premalo vlaga v obrambo, pravična. A ga je tudi pozvala, naj na razmere gleda bolj celostno, ne samo v okviru dveh odstotkov bruto domačega proizvoda. Pri tem je opozorila na število nemških vojakov in neto izdatka za obrambo.
 

Kritiziral tudi preostale članice


Ponovno je Trump kritiziral tudi preostale članice, češ da premalo vlagajo v obrambo in da jih morajo ZDA braniti že »desetletja«.

Stoltenberg je stopil v bran preostalim članicam zavezništva in pojasnil, da so države v obrambo že začele vlagati več in da bodo storile še več. »Močen Nato je dober za Evropo, je pa tudi dober za ZDA,« je dejal po navedbah nemške tiskovne agencije DPA.

Generalni sekretar je še dodal, da so že v času hladne vojne članice Nata gospodarsko sodelovale z Rusijo.

Voditelji 29 članic zveze Nato so danes v senci čezatlantskih trenj v Bruslju začeli razpravo o krepitvi obrambnih izdatkov za učinkovito spopadanje z varnostnimi izzivi. Vrh zveze bo potekal še v četrtek.

Komentarji: