Trump: Poročilo CIE ne trdi, da je umor naročil savdski princ

Ameriški predsednik meni, da bo umor do nadaljnega ostal neznanka. Kljub temu je poudaril, da bo treba vzdrževati dobre odnose s pomembno trgovinsko partnerico in zaveznico Savdsko Arabijo. 
Fotografija: Savdska Arabija je pomembna zaveznica in trgovinska partnerica Združenih držav Amerike, ki vsako leto porabi stotine milijonov dolarjev za nakup orožja in druge vojaške opreme. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Savdska Arabija je pomembna zaveznica in trgovinska partnerica Združenih držav Amerike, ki vsako leto porabi stotine milijonov dolarjev za nakup orožja in druge vojaške opreme. FOTO: Reuters 

Ameriški predsednik Donald Trump je na včerajšnji tiskovni konferenci v svoji poletni rezidenci Mar-a-Lago sporočil, da od CIE ni dobil dokončne potrditve, ali je savdski princ Mohamed bin Salman dal umoriti novinarja Džamala Hašodžija. Trump je pojasnil, da umor novinarja za zdaj ostaja neznanka, po njegovih navedbah pa Savdska kraljeva družina absolutno zanika vpletenost.

Trump je poudaril, da Savdska Arabija ostaja pomembna zaveznica in trgovinska partnerica Združenih držav Amerike, ki vsako leto porabi stotine milijonov dolarjev za nakup orožja in druge vojaške opreme.

Medtem ko Trump trdno stoji za svojo zaveznico, se je skupini držav v kateri so Nemčija, Velika Britanija ter Združene države, in ki je sankcionirala 18 savdskih posameznikov zaradi umora Hašodžija, včeraj pridružila tudi Francija. Danska in Nemčija pa sta sporočili, da bosta prenehali prodajati orožje savdski kraljevini. 

Savdski princ se je sicer včeraj odpravil na prvo uradno potovanje po umoru novinarja. Obiskal bo države Bližnjega in Srednjega vzhoda, nato se bo konec meseca udeležil srečanja G20, ki bo potekalo v Buenos Airesu.

Novinarja Džamala Hašodžija so 2. oktobra umorili člani savdske obveščevalne službe v veleposlaništvu Kraljevine Savdske Arabije v Istanbulu. Vbrizgali so mu injekcijo, njegovo telo so razkosali, nato pa ga je zunanji sodelavec odnesel iz veleposlaništva.

Glavni savdski tožilec je zanikal vpletenost kraljeve družine, na zatožno klop pa postavil enajst članov obveščevalne službe, ki so po njegovih navedbah delovali brez vednosti princa in nadrejenih. 

Džamal Hašodži je pred smrtjo kot prepoznaven novinar poročal za savdske medije in tiskovne agencije. Med drugim je pisal o sovjetski vojni v Afganistanu in vzponu Osame bin Ladna na Srednjem vzhodu. Bil je blizu kraljevi družini in opravljal je funkcijo svetovalca vlade. Zaradi izgube zaupanja pri kraljevi družini je odšel v izgon v Združene države, kjer je za Washington Post pisal kritične prispevke o princu prestolonasledniku.

Preberite še:

Komentarji: