Trump pred G7 grozi zaveznikom

Ameriški predsednik se ne bo udeležil okoljskega dela vrha sedmerice.
Fotografija: Donald Trump preko Twitterja napada ostale svetovne voditelje. FOTO: AP
Odpri galerijo
Donald Trump preko Twitterja napada ostale svetovne voditelje. FOTO: AP

Washington - Popotnica Donalda Trumpa na vrh sedmih najbolj razvitih držav je napad na voditelja gostiteljice Kanade in Francije, s katerima bo danes imel dvostranska srečanja. Po izmenjavi sporočil prek družbenega omrežja Twitter tokrat ne bo objemanja.
 
Kanadski premier Justin Trudeau in francoski predsednik Emmanuel Macron sta včeraj na skupni novinarski konferenci predstavila enotno stališče obeh držav do podnebnih sprememb, se zavzela za ohranitev jedrskega sporazuma z Iranom ter obsodila Trumpove uvozna dajatve za jeklo in aluminij kot »nesprejemljive«, »kontraproduktivne« in »smešne«. Na odgovor ni bilo treba čakati dolgo.
 

Serija tvitov

 
Ameriški predsednik, ki je bil menda ves četrtek zlovoljen zaradi poti v Kanado, kjer ga danes in v soboto čaka soočenje z jeznimi zaveznicami, je pozno popoldne čivknil »Prosim povejte premierju Trudeauju in predsedniku Macronu, da ZDA zaračunavata velike uvozne dajatve in ji ustvarjata nemonetarne ovire.« Po njegovih besedah ima EU 151 milijard dolarjev presežka v trgovini z ZDA, Kanada pa ameriškim in drugim kmetovalcem ne dovoli vstopa na njen trg. »Veselim se jutrišnjega snidenja z njima,« je dodal.
 

 

Špricanje okoljske ure

 
Za srečanje med voditeljema ZDA in Kanade je bilo jasno, da bo precej hladno še pred sinočnjim Trumpovim Twitter izbruhom, saj so Trudeaua razjezile ameriške carine in izgovor, da jih uvajajo zaradi nacionalne varnosti. Hkrati Washington Ottawo izsiljuje pri pogajanjih o severnoameriškem prostotrgovinskem sporazumu Nafta. Macron, ki se je aprila med državniškim obiskom še prisrčno objemal s Trumpom, pa je poudaril umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma ter dejal, da bi lahko šesterica članov G7 sprejela skupno izjavo tudi brez ameriškega predsednika.
 
Odgovor Bele hiše je odločitev, da se Trump ne bo udeležil sobotnega skupnega kosila voditeljev in kasnejše razprave o podnebnih spremembah. Iz Kanade se bo odpravil naravnost v Singapur, kjer se bo v torek sestal s severnokorejskim diktatorjem Kim Džong Unom.

Donald Trump se bo nato sestal s severnokorejskim diktatorjem Kim Džong Unom. FOTO: AFP
Donald Trump se bo nato sestal s severnokorejskim diktatorjem Kim Džong Unom. FOTO: AFP

Komentarji: