Turški časopis objavil zadnje besede umorjenega novinarja

Sabah povzema prepis zvočnih posnetkov, ki jih je v preiskavi zasegla turška obveščevalna služba.
Fotografija: Džamal Hašodži FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP
Odpri galerijo
Džamal Hašodži FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP

Turški medij je objavil nove podrobnosti o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija, čigar posmrtnih ostankov niso nikoli našli. Kritika oblasti so ubili lani oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer je zaprosil za dokumente za poroko.

Provladni časopis Sabah, ki je vseskozi pisal o podrobnostih umora, tokrat povzema prepis zvočnih posnetkov, ki jih je v preiskavi zasegla turška obveščevalna služba. BBC povzema, da so domnevno na posnetku tudi Hašodžijeve zadnje besede.

Zaradi izginotja novinarja se je na Savdsko Arabijo usul plaz kritik, Zahod je s prstom kazal tudi na sam vrh oblasti. Ta pa se je nato izgovorila, da je šlo za gverilsko akcijo posameznikov. Pred sodišče so tako postavili enajst ljudi.

Sabah navaja, da je Hašodži postal sumljiv, ko so mu v konzulatu zatrjevali, da mora v Riad po Interpolovem ukazu. Novinar je zavrnil sodelovanje, saj proti njemu ni bilo pravnih postopkov. Poudaril je še, da ga zunaj čaka zaročenka. Maher Abdulazis Mutreb, član savdske ekipe, in še en moški sta Hašodžija poskušala prepričati, naj svojemu sinu pošlje sporočilo, naj se ne vznemirja, če dlje časa ne bo glasu o njem. »Nič ne bom napisal,« je po navedbah časnika odvrnil novinar.  

Mutreb je, kot dodaja turški Sabah, dodal: »Pomagaj nam, da bomo mi lahko pomagali tebi. Na koncu te bomo zagotovo odpeljali v Savdsko Arabijo. Če nam ne boš pomagal, veš, kaj se bo zgodilo.«

Sabah še navaja novinarjeve zadnje besede, preden so ga omamili in je izgubil zavest. »Ne pokrijte mojih ust. Astmo imam. Zadušili me boste,« je izjavil.

Nekaj podrobnosti, ki jih zdaj objavlja Sabah, je bilo že v junijskem poročilu o izginotju novinarja, ki so ga sestavili v Združenih narodih. V poročilu ugotavljajo, da odgovornost za umor nosi Savdska Arabija in da bi morali preveriti tudi vpletenost kronskega princa Mohameda bin Salmana, ki pa zanika povezave.

Komentarji: