Ukrajinska »komedija« se bliža koncu

Danes bo padla odločitev, kdo bo naslednjih pet let krojil politiko v državi.
Fotografija: ukrajina pred drugim krogom
Odpri galerijo
ukrajina pred drugim krogom

Če so izidi javnomnenjskih raziskav tako verodostojni, kakor so bili pred prvim krogom ukrajinskih predsedniških volitev, v katerem je prepričljivo zmagal televizijski komik Volodimir Zelenski, se bo sedanji predsednik Petro Porošenko moral posloviti od položaja.

»Nočem, da bi me čez pet let kdo ustavil na cesti in mi rekel: Ravno tak si, kakor je bil 'Poroh' [po slovensko 'prah']. Devet milijonov Ukrajincev je pobegnilo iz države. To je sramota,« je pred dnevi izjavil 41-letni Zelenski, ko je prek televizijskih zaslonov predstavljal svoje moštvo strokovnjakov, ki mu bodo pomagali voditi državo. Ponovil je to, kar je pred časom povedal v ekskluzivnem pogovoru za Delo: da namerava ostati na oblasti le pet let, zato bo takoj po prihodu na oblast predlagal odpravo imunitete za vse vodilne položaje v državi. Če bo izvoljen, bo posle predal drugim, če bodo med njegovim predsedovanjem razkrili, da je povezan s korupcijskimi škandali, pa da bo takoj odstopil.

V zahodnih medijih je bila v zadnjih dnevih novica to, kar je razkril že našim bralcem: v Nato bo Ukrajina vstopila le, če se bodo njeni državljani tako odločili na referendumu. »Nihče ne bo odpuščal banditom. Prestopnike bomo kaznovali,« je Zelenski odgovoril na vprašanje, kakšna bo njegova politika do jugovzhoda države, ki je pod nadzorom upornikov. Hkrati je zatrdil, da ne bo ukazal, naj z vojaško silo osvobodijo ­Donbas.


Porošenko se ni vdal




Sedanji 53-letni predsednik Porošenko je prepričan, da še lahko zmaga. Pred dnevi je na twitterju zapisal, da se bo boril za vsak glas tistih, ki zdaj pravijo, da bodo volili njegovega tekmeca. V zadnjih dnevih se je posul s pepelom. Priznal je, da je bil premalo odločen v boju proti korupciji, da je naredil napako, ker je na ključne položaje v državi postavil poslovne prijatelje, in da je premalo naredil za sodelovanje s predstavniki civilne družbe. Hkrati je dodal, da te napake odpravlja in da bo v prihodnjem mandatu bolj transparenten pri obrazložitvah odločitev ter da bo v svoje moštvo vključil več mladih reformistov.

V Porošenkovem štabu še naprej obtožujejo Zelenskega, da je »proruski« kandidat. Njihov najnovejši slogan je: »Pomembno je, da ne izgubimo države.« V enem od njihovih agitacijskih časopisov se je pojavil naslov, da v Moskvi že ploskajo komikovi zmagi, v medijih, ki so blizu Porošenku, pa poudarjajo povezave med komikom in oligarhom Ihorjem Kolomojskim. Ta v tujino pobegli bogataš, ki je bil do pomladi 2015 guverner Dnepropetrovske regije in ima po podatkih ameriške revije Forbes okoli 1,2 milijarde dolarjev premoženja, se je sprl s sedanjim predsednikom zlasti po tem, ko je država konec leta 2016 nacionalizirala njegovo banko Privatbank. Pred dnevi je sodišče v Kijevu to odločitev razglasilo za nezakonito, kar je zelo razburilo Porošenka. »Načrt enega od pobeglih oligarhov je, da ob morebitni zmagi Zelenskega dobi nazaj Privatbank. Kakor vidite, mu ni treba več čakati,« je povedal sedanji predsednik države, ki mu je Forbes nameril 1,3 milijarde zelencev premoženja.

Komentarji: