Ukrajinski parlament sprejel sporno zakonodajo o medijih

Med drugim lahko zdaj svet v primeru ponavljajočih se kršitev pravil tudi za 30 dni blokira spletne medije, ne da bi o tem odločilo sodišče.
Fotografija: Fotografija je simbolična FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Ukrajinski parlament je v torek sprejel sporni zakon o medijih, ki vključuje daljnosežna pooblastila za nacionalni radiotelevizijski svet, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim lahko zdaj svet v primeru ponavljajočih se kršitev pravil tudi za 30 dni blokira spletne medije, ne da bi o tem odločilo sodišče.

Polovico od osmih članov ukrajinskega radiotelevizijskega sveta imenuje predsednik, polovico pa parlament. Trajne prepovedi in odvzemi dovoljenj za medije so sicer še vedno mogoči le po sodni poti, vendar tudi sodišča v Ukrajini ne veljajo za neodvisna, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

»S sprejetjem novega zakona o medijih se izvaja klavzula o približevanju nacionalne zakonodaje na avdiovizualnem področju evropski zakonodaji,« so medtem v torek sporočili z radiotelevizijskega sveta. To je bila ena od zahtev za Ukrajino, potem ko ji je bil junija podeljen status kandidatke za članstvo v EU. Za spremembo medijske zakonodaje je v parlamentu glasovala tesna dvetretjinska večina.

Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokirati določene spletne strani z novicami, pri čemer je obšel vse pravne postopke. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters
Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokirati določene spletne strani z novicami, pri čemer je obšel vse pravne postopke. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters

Eden od razlogov za sprejetje novega zakona je menda prilagoditev novim tehničnim možnostim internetne dobe. Zakon poleg televizije, radia in tiskanih medijev zdaj naslavlja tudi spletne medije.

Zelenski obšel vse pravne postopke

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokirati določene spletne strani z novicami, pri čemer je obšel vse pravne postopke.

Po začetku vojne so v Ukrajini omejili tudi razširjanje novic na kanalih, ki jih nadzoruje politični nasprotnik Zelenskega in nekdanji predsednik Petro Porošenko. Na seznamu nevladne organizacije Novinarji brez meja, ki razvršča države glede na svobodo medijev, je Ukrajina na 106. mestu od 180.

image_alt
Število zaprtih in ubitih novinarjev letos znova naraslo

Preberite še:

Komentarji: