Umor lokalnega politika verjetno povezan s skrajno desnico

Leta 2015, ko je v Nemčijo na vrhuncu begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je zavzemal za pravice beguncev.
Fotografija: Portret umorjenega politika Walterja Lübecka. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Portret umorjenega politika Walterja Lübecka. FOTO: AFP

Nemško zvezno tožilstvo je prevzelo primer umora migrantom naklonjenega politika CDU v mestu Kassel, vodje mestne uprave Walterja Lübecka, so danes sporočili s tožilstva. Policija je v nedeljo prijela osumljenca, ki je domnevno politika ubil v začetku meseca. Po poročanju medijev gre menda za skrajnega desničarja.

Iz urada zveznega tožilstva so sporočili, da so prevzeli primer, potem ko je policija v povezavi z umorom v nedeljo prijela 45-letnega moškega. Glede na to, da se zvezno tožilstvo v Nemčiji ukvarja z zločini, povezanimi s političnimi in verskimi skrajneži, francoska tiskovna agencija AFP ocenjuje, da bi lahko šlo za sum političnega umora.

Hiša, kjer je bil umorjen. FOTO: AFP
Hiša, kjer je bil umorjen. FOTO: AFP


Petinšestdesetletnega Lübecka so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Leta 2015, ko je v Nemčijo na vrhuncu begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je zavzemal za pravice beguncev, s tem pa vzbudil jezo skrajnih desničarjev.

Oblasti so sporočile, da so osumljenca aretirali na podlagi analize DNK in da je danes nastopil pred preiskovalnim sodnikom v Kasslu. Morebitnega motiva sprva niso želeli komentirati, nato pa so potrdili, da je umor verjetno povezan s skrajno desnico.

»V trenutni fazi preiskave domnevamo, da je v ozadju umora skrajno desničarski motiv,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik tožilstva. Do tega sklepa so prišli na podlagi preteklega delovanja in izjav 45-letnega osumljenca. Vendar pa za zdaj ni informacij, da bi osumljenec deloval kot del organizirane skrajno desničarske mreže.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je poročal, da osumljenec prihaja s »skrajno desne scene«. Tudi Bild je poročal o njegovih morebitnih povezavah s skrajno desnico v tem mestu na zahodu Nemčije.

Po njegovi smrti je bilo na družbenih medijih, povezanih s skrajnimi desničarji, objavljenih več sto objav, v katerih so izražali navdušenje nad njegovo smrtjo.

Umore v Nemčiji praviloma preiskujejo tožilci zveznih dežel, nemški zvezni tožilci pa primere, ki so povezani s terorizmom, ter umore posameznikov, ko so posledice »posebnega pomena«, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Komentarji: