Umrl je znan nekdanji argentinski predsednik Carlos Menem

Med drugim je menjalni tečaj argentinske valute peso vezal na en ameriški dolar, kar je leta 2001 pripeljalo do najhujše gospodarske krize v Argentini.
Fotografija: Carlos Menem je do smrti služboval kot senator. FOTO: Juan Mabromata/AFP
Odpri galerijo
Carlos Menem je do smrti služboval kot senator. FOTO: Juan Mabromata/AFP

V bolnišnici v Buenos Airesu je danes umrl nekdanji argentinski predsednik Carlos Menem, pišejo argentinski mediji. Star je bil 90 let.

Menema, ki je tekom svoje politične kariere služboval kot guverner province La Rioja in je bil od leta 2005 pa vse do smrti član argentinskega senata, so v zadnjih mesecih zaradi pljučnice večkrat sprejeli v bolnišnico. Argentinski predsednik Alberto Fernández je na twitterju izrazil sožalje žalujočim in spomnil, da je bil Menem preganjan in zaprt v času vladavine vojaške hunte (zadnje avtoritarno obdobje se je v Argentini končalo leta 1983). 

Položaj argentinskega predsednika je politik, ki je veljal za peronista, zasedal med letoma 1989 in 1999. Kot predsednik je menjalni tečaj argentinske valute peso vezal na en ameriški dolar, kar je leta 2001 pripeljalo do najhujše gospodarske krize v Argentini. Preiskovali so ga v povezavi z več korupcijskimi primeri, a ni bil nikoli obsojen. Leta 2001 so zanj zaradi domnevne vpletenosti v tihotapljenje orožja na Hrvaško in v Ekvador odredili hišni pripor. Nazadnje je bil oproščen.

Komentarji: