Izraelski vojaki postrojili osebje in paciente v Al Šifi

Izraelski vojaki hodijo od sobe do sobe, nadstropje za nadstropjem in zaslišujejo – spremljajo jih zdravniki in arabsko govoreči.
Fotografija: Al Šifa FOTO: AFP
Odpri galerijo
Al Šifa FOTO: AFP

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

13.40 Čez kak dan tudi internetnih storitev ne bo več

ZN pravijo, da današnja dobava 25.000 litrov goriva predstavlja le del tega, kar je potrebno za humanitarne operacije.

Dobava goriva za pogon generatorjev v bolnišnicah ter v vodovodnih in sanitarnih objektih ostaja prepovedana.

Telekomunikacijska podjetja so sporočila, da pričakujejo, da bodo telefonske in internetne storitve izklopila čez en dan zaradi pomanjkanja goriva.

12.45 Izraelska vojska zaslišuje osebje in paciente

Iz bolnišnice Al Šifa prihajajo novice, poroča BBC, da hodijo izraelski vojaki od sobe do sobe, nadstropje za nadstropjem in zaslišujejo vse – osebje in paciente –, spremljajo pa jih zdravniki in arabsko govoreči.

Razseljeni ljudje, ki so se zatekli v Al Šifo, so se bili prisiljeni zbrati na dvorišču, nekateri pa so podvrženi varnostnim pregledom.

BBC ne more neodvisno preveriti, ali imajo izraelske sile zdaj popoln nadzor nad Al Šifo. Pred tem je izraelska vojska sporočila, da izvaja »natančne in ciljno usmerjene operacije« na določenih območjih bolnišnice.

12.30 Poziv vladi k prekinitvi stikov z Izraelom in uvedbi sankcij

Več deset organizacij in gibanj, med njimi prvopodpisano Gibanje za pravice Palestincev, je danes v javnem pismu premiera Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k prekinitvi diplomatskih stikov z Izraelom ter uvedbi sankciji proti tej državi. Pozvali so ju tudi, naj se konkretneje zavzameta za prekinitev napadov na Palestince.

Naslovnika in vlado so pozvali tudi, naj se zavzamejo za odpoklic slovenskih predstavnikov v Izraelu in prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom. Pred tem so namreč ocenili, da so bili dosedanji pozivi slovenskega političnega vrha – med drugim k upoštevanju mednarodnega prava in vzpostavitvi humanitarnega premirja – premalo.

Kot so zapisali, od Slovenije »kot bodoče nestalne članice varnostnega sveta ZN ter podpisnice ženevskih konvencij in konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida« pričakujejo več. Predsednik vlade pravilno ugotavlja, da besede in pozivi Izraelu do zdaj niso dosegli opaznih sprememb, ampak da se razmere za vse Palestinke in Palestince zaostrujejo, so zapisali.

Med drugim so opozorili, da Slovenija ni niti protestirala, ko Izrael ni dovolil vstopa v državo tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča. Prav tako ni uvedla embarga na vojaško trgovanje z Izraelom. »Zato ponavljamo: Slovenija – njeni politični predstavniki z močjo odločanja in ukrepanja – lahko storite in morate narediti več. O neukrepanju in neizpolnjevanju obveznosti bo sodila zgodovina in bodo odločala sodišča,« so pristavili.

Med 48 podpisniki so Mirovni inštitut, Danes je nov dan, Inštitut 8. marec, Slovensko mladinsko gledališče, Protivojna mreža, Društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost, Ambasada Rog in Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Številni so podpisali tudi pismo iz 11. oktobra, v katerem so vlado pozvali k umiku podpore izraelski politiki.

12.00 Zaskrbljena Rdeči križ in Sklad ZN za otroke

Mednarodni odbor Rdečega križa je ob izraelskem »vdoru« v bolnišnico Al Šifa izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi vpliva dogajanja na bolne in ranjene, medicinsko osebje in civiliste. »Sprejeti je treba vse ukrepe, da bi se izognili kakršnim koli posledicam zanje,« so dejali in vztrajali, da »morajo biti bolniki, medicinsko osebje in civilisti ves čas zaščiteni«. Dodali so še, da so v stalnem stiku z vsemi pristojnimi oblastmi in da pozorno spremljajo razmere.

Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell pa je med obiskom na območju Gaze danes pozvala vse strani v konfliktu h končanju vojne. »Še enkrat pozivam vse strani, naj zagotovijo zaščito in pomoč otrokom v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom,« je dejala med obiskom bolnišnice na jugu palestinske enklave in poudarila, da lahko »samo strani v konfliktu resnično končajo to grozoto«, so sporočili iz Unicefa.

11.55 V Gazo čez Rafo prispel prvi tovornjak z gorivom

Čez mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom je v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra, poročajo egiptovski mediji. Informacijo je za nemško tiskovno agencijo DPA potrdila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). ZN v Gazi naj bi bilo gorivo tudi namenjeno.

Gorivo je končno prispelo v Gazo. FOTO: Said Khatib/AFP
Gorivo je končno prispelo v Gazo. FOTO: Said Khatib/AFP

Po besedah egiptovskega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo gorivo dostavljeno organom ZN v Gazi, da bi jim tako »olajšali dostavo pomoči«. Očividci na egiptovski strani meje pa so povedali, da na vstop v Gazo čakata še dva tovornjaka, za katera pa ni jasno, kaj prevažata.

Po navedbah AFP UNRWA sprva ni potrdila dostave goriva. Od 7. oktobra v Gazo ni prišlo nobeno gorivo, je dejala vodja komunikacij pri agenciji Juliette Touma. Kasneje naj bi UNRWA za DPA potrdila, da je gorivo prispelo v Gazo, zasluge za to pa naj bi imeli ZDA, Egipt in Izrael.

11.15 Nobelovka Elfriede Jelinek Hamas primerja z nacisti

Nobelova nagrajenka za literaturo, 77-letna avstrijska pisateljica Elfriede Jelinek, je na svoji spletni strani ostro obsodila ravnanje palestinske islamistične skupine Hamas in jo primerjala z »nacisti med invazijo na Poljsko«.

Kot je med drugim še zapisala Jelinkova, želijo »fanatiki teroristične organizacije Hamas uničiti Izrael«, ki ga je sama označila za »edino demokratično državo v regiji«.

Elfriede Jelinek FOTO: Jacqueline Godany/Reuters
Elfriede Jelinek FOTO: Jacqueline Godany/Reuters

Pri tem je avstrijska pisateljica, znana po svojem levem političnem nazoru, dodala, da je Hamas, »ki ne pripada civilizaciji, vedno načrtoval uničenje Izraela«. Teroristična organizacija ni del človeške civilizacije. Sama se je izločila, je še zapisala.

Prav tako je obsodila »ugrabitve tudi nedolžnih Palestincev« s strani Hamasa »na njihovem prenaseljenem ozemlju« in shode v Evropi proti izraelskim napadom.

Bolj ko demonstranti »s kričanjem in zmerjanjem potrjujejo legitimnost in pravičnost svojega dejanja povsod, tudi tukaj, pred katedralo svetega Štefana na Dunaju (...), večja praznina nastaja, uničujoč vakuum, hitreje propadejo vsi napori za vstop v civilizacijo«, je še zapisala pisateljica, ki že leta živi odmaknjena od javnosti, ne daje več intervjujev in leta 2004 na slovesnosti v Stockholmu tudi ni prevzela Nobelove nagrade za literaturo.

In kot je na koncu še zapisala pisateljica, katere očeta so v času nacionalsocializma preganjali zaradi njegovega judovskega porekla, je »vse, kar vidimo, le črni dim, ki se razpihuje, in groza, ki ostaja«.

Med najbolj znana dela Jelinkove sodi roman Učiteljica klavirja. Za film ga je priredil njen rojak, režiser Michael Haneke. V naslovni vlogi je zaigrala znana francoska igralka Isabelle Huppert.

11.00  V Gazo prispelo 25.000 litrov goriva

Približno 25.000 litrov goriva je danes zjutraj prispelo v Gazo s prehoda Rafa v Egiptu, je za BBC povedal lokalni mejni uradnik.

Dostavili so ga po opozorilu ZN in dobrodelne organizacije Médecins Sans Frontières, da bo v sredo v Gazi zmanjkalo zalog goriva.

Izrael že več tednov blokira dostavo goriva v Gazo z argumentom, da bi ga Hamas lahko ukradel in izkoristil za vojaške namene.

Khan Yunis FOTO: Mahmud Hams/AFP
Khan Yunis FOTO: Mahmud Hams/AFP

10.15 Dež bo poslabšal razmere v Gazi

Spremenljivo vreme bo kmalu poslabšalo življenje razseljenim ljudem v Gazi, je sporočila agencija ZN za palestinske begunce UNRWA.

Tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma je za BBC v sredo povedala, da je 800.000 razseljenih Palestincev na ozemlju zdaj v prenatrpanih zavetiščih ZN, brez ogrevanja in čiste vode.

»Dež bo resnično obupne razmere še poslabšal za tri četrtine prebivalcev Gaze, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.«

»Nimamo goriva, zato ne moremo zagotoviti ogrevanja ali čiste vode,« je dodala Touma.

Po navedbah agencije ZN od začetka vojne na območje ni prišlo nobeno gorivo.

10.00 Izrael obljublja tovornjake z gorivom

Izraelska vojska je sporočila, da bodo nekateri tovornjaki ZN, ki prevažajo pomoč v Gazo, v sredo napolnjeni z gorivom.

Koordinacija vladnih dejavnosti na ozemljih – enota izraelskega ministrstva, pristojna za palestinske civilne zadeve – je dejala, da bodo tovornjake natočili z gorivom na prehodu Rafa na egiptovski meji na zahtevo ameriške administracije.

Juliette Touma, tiskovna predstavnica urada ZN za palestinske begunce, je v sredo zjutraj za BBC povedala, da še niso dobili goriva in da so na robu »znatnega zmanjšanja naših operacij«.

Gorivo potrebujejo tudi bolnišnice, pekarne, generatorji električne energije in vodne črpalne postaje v Gazi, vendar je Izrael več tednov blokiral dostavo, češ da bi ga lahko ukradel Hamas.

8.15 Hrana, inkubatorji in zdravila prispeli v Al Šifo

Natančna in ciljno usmerjena operacija IDF proti Hamasu v bolnišnici Al Šifa še poteka, javlja izraelska vojska IDF. Potrdili so tudi, da so inkubatorji, otroška hrana in medicinske potrebščine uspešno prispeli v bolnišnico. Naša medicinska ekipa in arabsko govoreči vojaki so na terenu, da zagotovijo, da te zaloge dosežejo tiste, ki jih potrebujejo, so zapisali na omrežju X.

8.00 Za Hamas je napad na Al Šifo »zločin proti človeštvu«

Medijski urad vlade Hamasa je izraelski napad na bolnišnico Al Šifa v Gazi označil za »vojni zločin«, »moralni zločin« in »zločin proti človečnosti«, poroča BBC.

Navedli so, da je bilo v bolnišnici v času napada 9000 pacientov, medicinskega osebja in razseljenih civilistov.

V videoposnetku palestinskega informacijskega centra na omrežju X je vodja Hamasa Izzat al-Rishq dejal, da je Izrael napadel civilni objekt, in ne vojaškega.

V predhodni izjavi je Hamas dejal, da sta za napad odgovorna Washington in ameriški predsednik Joe Biden.

7.30 Palestinske oblasti svarijo pred pokolom v bolnišnici

Abul Riš z zdravstvenega ministrstva v Gazi je mednarodno skupnost in Združene narode pozval, naj »nemudoma posredujejo in ustavijo izraelski vdor«, da bi zaščitili ljudi na območju. Palestinske oblasti v Ramali na Zahodnem bregu, ki sicer nimajo pristojnosti v Gazi, pa so posvarile pred pokolom v bolnišnici.

Trupla v Al Šifi FOTO: Khoder Al-zaanoun/AFP
Trupla v Al Šifi FOTO: Khoder Al-zaanoun/AFP

ZDA, ki prav tako menijo, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije, so Izrael opozorile na nujnost zaščite bolnišnice in bolnikov. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše pozno v torek sicer ni želel komentirati podrobnosti o izraelski vojaški operaciji, je pa ponovil, da ne podpirajo napadov na bolnišnico iz zraka in spopadov v bolnišnici.

Priče tamkajšnje razmere opisujejo kot grozljive, saj zdravniško osebje zaradi pomanjkanja goriva in drugih nujnih potrebščin le še s težavo zagotavlja kakršnokoli oskrbo bolnih. Primanjkuje tako hrane kot vode, umrle naj bi pokopali v množično grobišče.

7.10  V Al Šifi je »morda utripajoče srce« Hamasa

Bolnišnični kompleks Al Šifa je »morda utripajoče srce« Hamasa, je za CNN povedal tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil (IDF), podpolkovnik Peter Lerner.

»Naš cilj je poiskati Hamas, kjer koli se skrivajo, in bolnišnični kompleks je osrednje središče njihovih operacij, morda celo utripajoče srce in morda celo težišče,« je povedal v intervjuju za CNN.

»Poskušali smo evakuirati bolnišnico, kupili smo gorivo za osnovne storitve, poskušali smo prinesti mobilne inkubatorje, da bi spravili ven nekaj dojenčkov ... Ljudje v Gazi niso naš sovražnik, Hamas je sovražnik,« je dodal.

Tako Izrael kot ZDA trdita, da ima Hamas poveljniško bazo pod Al Šifo, kar Hamas zanika.

Humanitarni delavci pravijo, da so razmere v tej največji bolnišnici v Gazi grozljive; ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Hamas, pa pravi, da na tisoče ljudi uporablja kompleks za zatočišče pred izraelskim bombardiranjem.

7.00 Vojska vstopila v bolnišnico Al Šifa

Prvič se je zgodilo, poroča BBC, da je vojska po večdnevnih napadih in hudih spopadih v okolici mesta Gaza neposredno vstopila v bolnišnico Al Šifa. Tuji mediji in tiskovne agencije navajajo izjave prisotnih v bolnišnici o več tankih in okrog sto vojakih, ki so menda vstopili na oddelke za nujne primere in sprejem. Med njimi naj bi bili tudi zdravniki in pripadniki vojske, ki govorijo arabsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Natančne in ciljno usmerjene operacije proti Hamasu« so napovedali sredi noči, malo po drugi uri po lokalnem času. Izraelske enote so bile nameščene pred bolnišnico.

Eden od očividcev je BBC-jevemu poročevalcu iz Gaze Rushdiju Abu Aloufu povedal, kako je na stotine vojakov »vdrlo« v bolnišnico, na ozemlju pa so bili tanki.

Ni jasno, koliko vojakov je napotenih, prav tako ni bil jasen neposredni cilj misije.

Izrael je sicer doslej trdil, da je Hamas bolnišnico uporabljal kot oporišče in da ima skupina pod bolnišnico zakopano operativno oporišče.

V torek so ZDA prvič sporočile, da imajo lastne obveščevalne podatke, ki potrjujejo te trditve. Pisalo je, da Hamas in druga palestinska militantna skupina, Islamski džihad, »upravljata poveljniško in nadzorno vozlišče iz Al Šife« in da sta »tam skladiščila orožje«.

image_alt
V senci obleganja vse več ugibanj o prihodnosti Gaze

Hamas je te trditve dosledno zanikal in dejal, da so ZDA prižgale zeleno luč Izraelu za napad na bolnišnico.

Izrael je dejal, da je dal 12-urno opozorilo oblastem Hamasa, da se morajo operacije v bolnišnici ustaviti – kar se po njegovih besedah ​​ni zgodilo. O svoji operaciji je dejal, da je njen namen »ne povzročiti škode civilistom, ki jih Hamas uporablja kot živi ščit«.

6.45 Koliko ljudi je v oblegani Al Šifi?

Na tisoče bolnikov in civilistov se je menda zateklo v bolnišnico Al Šifa v Gazi, ki so jo oblegale izraelske sile.

Vendar se ocene razlikujejo. Svetovna zdravstvena organizacija je pred tem v torek sporočila, da je v Al Šifi približno 700 bolnikov, 400 zaposlenih in 3000 civilistov, ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Hamas, pa, da je v bolnišnici še najmanj 2300 ljudi – do 650 bolnikov, od 200 do 500 zaposlenih in okoli 1500 civilistov.

Preberite še:

Komentarji: