V Gazi narašča število žrtev, vrstijo se pozivi k umiritvi razmer

Obstreljevanje med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji je zahtevalo najmanj 55 življenj, ob stopnjevanju nasilja narašča strah pred obsežno vojno.
Fotografija: Izraelska vojska navaja, da je od ponedeljka na območje Izraela z območja Gaze priletelo več kot 600 raket, od katerih naj bi številne pristale še v Gazi ali pa jih je prestregel njihov sistem protiraketne zaščite. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Odpri galerijo
Izraelska vojska navaja, da je od ponedeljka na območje Izraela z območja Gaze priletelo več kot 600 raket, od katerih naj bi številne pristale še v Gazi ali pa jih je prestregel njihov sistem protiraketne zaščite. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Obstreljevanje med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji z območja Gaze je zahtevalo najmanj 55 življenj, ob stopnjevanju nasilja narašča strah pred obsežno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael napoveduje okrepitev napadov na palestinske vojaške cilje v Gazi, iz sveta pa se vrstijo pozivi k umiritvi razmer.

V Izraelu so se ponoči v več mestih, vključno s Tel Avivom, oglasile sirene, preden je območje zadela toča raket. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
V Izraelu so se ponoči v več mestih, vključno s Tel Avivom, oglasile sirene, preden je območje zadela toča raket. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters


V letalskem napadu izraelske vojske se je danes zrušila 14-nadstropna zgradba Al Šaruk, v kateri je po navedbah izraelskih oblasti imela sedež Hamasova obveščevalna služba. To je tretja visoka zgradba v Gazi, ki je bila od ponedeljka porušena v izraelskih napadih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Šestletni deček je bil ubit, ko je raketa iz Gaze zadela stanovanjsko poslopje v Sderotu,« so sporočili reševalci. V tem mestu so morali oskrbeti še štiri ranjene, so dodali.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je danes napovedal, da bo izraelska vojska okrepila napade na palestinske vojaške cilje na območju Gaze. Premirje ni možno, dokler ni zagotovljena »trajna umiritev« razmer, je po poročanju AFP opozoril Ganc.
Oboroženi spopad med Hamasom in judovsko državo ne kaže znakov umirjanja in sproža vse močnejše bojazni, da se bo razvil v »obsežno vojno«, poroča AFP. Po navedbah izraelske vojske je palestinska stran z območja Gaze od ponedeljka izstrelila več kot tisoč raket. Na območju Gaze so opustošene številne hiše, uničeni so avtomobili, tudi Izrael se je v današnje jutro zbudil s škodo, ki je podobna tisti po vojni v Gazi leta 2014.

V najbolj intenzivnem obstreljevanju v zadnjih sedmih letih je v Gazi umrlo najmanj 48 ljudi, med njimi 14 otrok in tri ženske.

FOTO: Mahmud Hams/AFP
FOTO: Mahmud Hams/AFP


Zaradi razmer narašča zaskrbljenost v mednarodni skupnosti, Varnostni svet ZN pa se pripravlja na novo izredno zasedanje, posvečeno tej krizi. Izrael in Hamas sta na poti k obsežni vojni, je v torek opozoril odposlanec ZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland.

Izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu sta danes obsodila predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdoğan, ki sta strani pozvala k zmanjšanju napetosti. Kot so sporočili iz Kremlja, je Putin »resno zaskrbljen« zaradi spopadov ter vse večjega števila mrtvih in ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Slika, posneta z brezpilotnim letalom, prikazuje ostanke zgradbe, ki je bila uničena med napadi. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Slika, posneta z brezpilotnim letalom, prikazuje ostanke zgradbe, ki je bila uničena med napadi. FOTO: Mohammed Salem/Reuters


V telefonskem pogovoru z ruskim kolegom je Erdoğan jasno povedal, da bodo morali posredovati Združeni narodi, ki bodo morali dati »trdna in jasna sporočila«, ki bodo ustavila napade na Izrael, preden se bo konflikt še stopnjeval, so sporočili iz njegovega urada. Erdoğan se je tudi zavzel, da je treba za zaščito palestinskih civilistov na območje napotiti mednarodne enote.
Zaskrbljenost zaradi naraščanja nasilja in neselektivnega obstreljevanja je danes izrazil tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki je govoril z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom. Kot je sporočil na twitterju, bi morala biti prednostna naloga deeskalacija konflikta in preprečevanje izgube življenj nedolžnih civilistov na obeh straneh.

K umiritvi razmer in zadržanosti je obe strani pozval tudi britanski premier Boris Johnson.

Preberite še: