V Kaliforniji divjal »ognjeni tornado«

Gasilci se v ZDA spopadajo z 90 požari, svoj dom je moralo zapustiti več deset tisoč ljudi.
Fotografija: Požar Carr, ki divja v bližini kalifornijskega mesta Redding, je uničil približno 500 domov. FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP
Odpri galerijo
Požar Carr, ki divja v bližini kalifornijskega mesta Redding, je uničil približno 500 domov. FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP

V ZDA še naprej pustoši ogenj. Več kot 10.000 gasilcev se spopada z 90 požari v 14 zveznih državah. Najhuje je v Kaliforniji, kjer gasijo osem velikih požarov. Največji med njimi, požar Carr v okrožju Shasta na severu Kalifornije, divja na dobrih 38.000 hektarjih in je doslej zahteval šest življenj, navaja tiskovna agencija Reuters. Med smrtnimi žrtvami so tudi otroka in gasilca.

Požar Carr se je začel pred tednom dni in je doslej uničil približno 600 domov. Evakuiranih je bilo 38.000 ljudi, če se bo razširil, bo svoje domove moralo zapustiti še več tisoč ljudi. Ogenj se je vrtinčil, šlo je za nekakšen »ognjeni tornado«, je požar opisal Ken Pimlott, šef kalifornijskega Oddelka za gozdove in požarno zaščito, navaja britanski BBC.



Požar, ki so ga poimenovali Carr, je zanetilo pokvarjeno vozilo v neposredni bližini mesta Redding s približno 92.000 prebivalci. K tako hitremu širjenju – minuli konec tedna se je podvojila površina požara – prispevajo močni vrtovi in suho vreme. Ameriški medagencijski požarni center je razglasil najvišjo, peto stopnjo pripravljenosti.


Požari, stalnica poletij


V času vročih poletij so požari na zahodu ZDA vse prej kot neobičajni. Ne glede na to je bil uvod v letošnjo sezono požarov najhujši, predvsem zaradi suše v zadnjih letih, piše BBC.

Uničenje na območju požara Carr v Kalifoniji FOTO: Bob Strong/Reuters
Uničenje na območju požara Carr v Kalifoniji FOTO: Bob Strong/Reuters

Komentarji: