Hamas izpustil ruski talki, ker si je zanju prizadeval Vladimir Putin

Na območju Gaze se še vedno nahaja 161 talcev, poroča BBC, od teh 146 Izraelcev in 15 tujih državljanov oziroma 126 moških in 35 žensk.
Fotografija: Rafa. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Odpri galerijo
Rafa. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da je izpustilo dve talki z ruskim državljanstvom in jih predalo Rdečemu križu. Kot je pojasnilo gibanje, je talki izpustilo zaradi prizadevanj ruskega predsednika Vladimirja Putina, Rdeči križ pa naj bi ju predal predstavnikom ruskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izpustitev ruskih talk je pred tem za eno od radijskih postaj v Gazi napovedal predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk. Dodal je, da naj bi danes izpustili še deset izraelskih talcev v skladu z dogovorom o prekinitvi ognja.

Hamas je Izraelu po poročanju medijev že posredoval najnovejši seznam talcev. Pričakovati je, da bo Izrael v zameno za deset talcev izpustil 30 palestinskih zapornikov. Skupno je sicer doslej Hamas izpustil 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je medtem izjavil, da se na območju Gaze še vedno nahaja 161 talcev. Ta številka vključuje 146 Izraelcev in 15 tujih državljanov oziroma 126 moških in 35 žensk, poroča britanski BBC.

Fajon: Enostransko priznanje Palestine ne bi zagotovilo varnosti

Enostransko priznanje Palestine v tem trenutku ne bi zagotovilo varnosti ljudem v regiji, je v torek v New Yorku pred današnjo udeležbo na zasedanju varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ključni cilj ostaja zagotovitev varnosti tako Palestincem kot Izraelcem, je poudarila.

Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ministrica se bo danes na sedežu ZN v New Yorku udeležila posebnega odprtega zasedanja varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu. Govorila bo o svojih vtisih po nedavnem obisku v regiji, čakata jo tudi srečanji s kitajskim kolegom Wang Yijem in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem, o katerem je ministrica dejala, da je doslej vodil dosledno in jasno politiko do Bližnjega vzhoda.

Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine.

»Najprej moramo zagotoviti stalno premirje, ustaviti nasilje, vzpostaviti res močno palestinsko oblast in razmere, v katerih bo zagotovljena varnost za Izraelce in Palestince. Mislim, da so napori v tej smeri izjemno veliki, pogovarjamo se z arabskimi državami, z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom in ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, da pridemo do rešitve dveh držav,« je dejala.

Tako arabske kot druge države, s katerimi se je pogovarjala, verjamejo, da je zdaj pravi čas za iskanje rešitve dveh držav. »Enostransko priznanje je sicer možno, a to ne bo zagotovilo varnosti v regiji, kar pa ostaja ključni cilj,« je dodala.

Povedala je, da je Slovenija sicer med petimi ali šestimi državami članicami EU, ki si intenzivno prizadevajo za možnost priznanja Palestine, vendar je trenutno najpomembneje doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost.

Slovenija od 1. oktobra deluje kot opazovalka v varnostnem svetu ZN, članica bo za dve leti postala v začetku prihodnjega leta.

ZDA za podaljšanje prekinitve spopadov v Gazi

ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas v Gazi, je po današnjem srečanju zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju izjavil državni sekretar ZDA Antony Blinken. Ocenil je, da si za podaljšanje dogovora prizadeva tudi Izrael, saj bi to omogočilo dodatno izmenjavo ujetnikov.

Antony Blinken. FOTO: Pool Via Reuters
Antony Blinken. FOTO: Pool Via Reuters

»Želimo, da se prekinitev ognja podaljša, saj omogoča izpustitev talcev, njihovo vrnitev domov in združitev z družinami. Omogočila nam je tudi, da smo okrepili dobavo humanitarne pomoči v Gazo,« je dejal Blinken. Ob tem je ocenil, da si podaljšanja prekinitve ognja želi tudi Izrael, saj si prizadeva osvoboditi vse zajete talce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken bo v prihodnjih dneh obiskal Izrael in zasedeni Zahodni breg. V Tel Avivu se bo sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v Ramali pa s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. V ospredju pogovorov bo podaljšanje prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Katarju medtem danes že potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Po napovedih se bo danes odvila šesta izmenjava ujetnikov. Skupno je sicer doslej Hamas izpustil 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

Netanjahu vztraja z uničenjem Hamasa po koncu premirja

Izrael bo po izteku premirja nadaljeval vojaško kampanjo v Gazi s ciljem uničenja palestinskega gibanja Hamas, je v pogovoru za nemško televizijo Welt TV, objavljenem v torek, ponovil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je medtem zagrozil z razpadom vlade, če se vojna ne bo nadaljevala.

Po Netanjahujevih besedah je dogovor Izraela s Hamasom predvideval, da bo gibanje najprej izpustilo ženske, otroke in tujce, ki jih je zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. »Ko se bo to zgodilo, bomo nadaljevali boj,« je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade.

Izraelski minister za nacionalno varnost Ben Gvir je v torek zagrozil z razpadom vlade, če Izrael po izteku premirja, ki je v torek trajal peti dan, ne bo nadaljeval vojne proti Hamasu. FOTO: Reuters
Izraelski minister za nacionalno varnost Ben Gvir je v torek zagrozil z razpadom vlade, če Izrael po izteku premirja, ki je v torek trajal peti dan, ne bo nadaljeval vojne proti Hamasu. FOTO: Reuters

»Nimamo druge izbire, kot da uničimo Hamas,« je ocenil v luči 1200 smrti, ki jih je Hamas povzročil med napadom. Pri tem je zagotovil, da bodo poskušale izraelske sile po najboljših močeh obvarovati civiliste v Gazi, kjer je zaradi izraelskega obstreljevanja doslej življenje izgubilo že skoraj 15.000 ljudi, okoli 36.000 pa je bilo ranjenih.

Izraelski minister za nacionalno varnost Ben Gvir pa je v torek zagrozil z razpadom vlade, če Izrael po izteku premirja, ki je v torek trajal peti dan, ne bo nadaljeval vojne proti Hamasu. »Prekinitev vojne je razpad vlade,« je dejal v izjavi.

Njegova nacionalistična stranka Ocma Jehudit, kar v prevodu pomeni Judovska moč, ima v izraelskem knesetu šest sedežev, v vladi pa tri ministre, zaradi česar gre pričakovati, da bi tudi ob njenem morebitnem izstopu iz koalicije ta to preživela, na svoji spletni strani poroča časnik Times of Israel.

Pogajanja o podaljšanju prekinitve ognja

V Katarju se medtem intenzivno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in zapornikov. ZDA so sporočile, da sodelujejo z Izraelom, Katarjem in Egiptom in da se zavzemajo za podaljšanje premirja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V mednarodni skupnosti so glasni pozivi k podaljšanju prekinitve ognja in vzpostavitve trajnega premirja. FOTO: Mahmud Hams/AFP
V mednarodni skupnosti so glasni pozivi k podaljšanju prekinitve ognja in vzpostavitve trajnega premirja. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns in vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea sta v torek po informacijah DPA prispela v Doho, kjer sodelujeta pri pogajanjih skupaj s katarskim premierom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, ki je tudi zunanji minister.

Po poročanju katarske televizije Al Džazira sta direktorja obveščevalnih agencij igrala pomembno vlogo že pri zadnjem sestanku 9. novembra, po katerem so se dogovorili o osnovnem štiridnevnem humanitarnem premoru. Prekinitev ognja so vmes podaljšali za dva dneva, to pa se glede na trenutni dogovor izteče v četrtek ob 7. uri po lokalnem času.

Podaljšanje prekinitve ognja bi pomenilo nove izmenjave talcev in zapornikov. Danes se sicer pričakuje še ena izmenjava. Skrajna palestinska skupina Hamas pa je Izraelu po poročanju medijev že posredovala najnovejši seznam talcev. Točne številke talcev, ki jih bodo predvidoma izpustili danes, časnik Times of Israel ni navedel. Bo pa to šesta skupina talcev, ki jo bodo izpustili iz Gaze.

V zadnji izmenjavi v torek zvečer je Hamas izpustil 12 ljudi, od tega dva tajska delavca in deset Izraelcev, med njimi več oseb z dvojnim državljanstvom. Izrael je v zameno izpustil 20 palestinskih zapornikov, žensk in mladoletnikov. Skupno so doslej izpustili 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

V mednarodni skupnosti so glasni pozivi k podaljšanju prekinitve ognja in vzpostavitve trajnega premirja. V sredo so k podaljšanju prekinitve ognja med drugim pozvale države skupine G7, ki so obenem zahtevale izpustitev vseh talcev.

Izrael z novimi racijami na Zahodnem bregu

Izraelska vojska med premirjem v Gazi nadaljuje racije na zasedenem Zahodnem bregu. Med drugim je vdrla v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni. V Dženinu je vojska po navedbah palestinskih oblasti ubila osemletnega dečka in najstnika, že v torek pa je ubila dva najstnika drugod na Zahodnem bregu.

Po informacijah palestinskega ministrstva za zdravje so izraelske sile danes v Dženinu ubile osemletnika in 15-letnika. Predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca je pojasnil, da sta se deček in najstnik nahajala na območju, do katerega izraelska vojska ne bi smela dostopati, saj je pod izključnim nadzorom palestinskih oblasti.

Izrael je medtem sporočil, da so se vojaki v Dženinu odzvali s streli, potem ko so nanje začeli metati eksplozivne naprave. Ob tem je dodal, da so v Dženinu ubili dva terorista, od katerih naj bi bil eden povezal s preteklimi napadi na Izraelce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek so okupacijske sile ubile dva palestinska najstnika, nato pa znova vdrle še v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni. FOTO: Raneen Sawafta/Reuters
V torek so okupacijske sile ubile dva palestinska najstnika, nato pa znova vdrle še v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni. FOTO: Raneen Sawafta/Reuters

Pripadniki izraelskih sil, ki so sinoči vdrli v Dženin, po navedbah katarske televizije Al Jazeere tam še vztrajajo. V raciji, med katero so vojaki obkolili tudi bolnišnico, je bilo poškodovanih osem ljudi.

V bližini Ramale je medtem vojska danes aretirala 12-letnega dečka, je sporočila nevladna organizacija Klub palestinskih zapornikov. Deček bi lahko postal najmlajši palestinski zapornik v Izraelu, saj je bilo v zadnjih dneh v skladu z dogovorom o prekinitvi spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas izpuščenih skoraj 200 žensk in moških, starih 18 let ali manj.

V izraelskih racijah na Zahodnem bregu je bil po navedbah palestinskih oblasti v torek v Tubasu ubit 14-letnik. Nanj so po navedbah očividcev vojaki streljali v odgovor na metanje kamnov. Izraelska vojska je pojasnila, da je v kraju iskala dva osumljenca, ko so bili tarča strelskega napada, na kar so se odzvali. V bližini Ramale pa je bil v torek ubit tudi 17-letnik.

Od 7. oktobra je v napadih izraelskih sil in naseljencev na Zahodnem bregu ubitih že skoraj 240 Palestincev.

Preberite še:

Komentarji: