V Londonu protesti s pozivi k referendumu o brexitu

Britanska premierka Theresa May je možnost tovrstnega referendum že izključila.
Fotografija: Na protestu so zahtevali referendum o končnem dogovoru. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Odpri galerijo
Na protestu so zahtevali referendum o končnem dogovoru. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Na ulicah Londona se je danes zbralo več deset tisoč protestnikov, ki pozivajo k referendumu glede končnega dogovora med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o brexitu.

Protest, ki se je začel opoldan po lokalnem času v središču mesta, organizira kampanja People's Vote, ki poziva k referendumu o končnem dogovoru o brexitu. Organizatorji pričakujejo, da se bo demonstracij skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi.

Na protestu se je zbrala množica ljudi. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Na protestu se je zbrala množica ljudi. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Britanska premierka Theresa May je možnost tovrstnega referendum sicer že izključila, medtem ko so poslanci osrednjih političnih strank tej ideji naklonjeni.

Voditelji članic EU tudi minuli teden v Bruslju niso dosegli napredka glede brexita, na mizi pa je manj kot pol leta pred datumom izstopa le zamisel o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu. Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. Velika težava pa je tudi notranja politična razklanost britanske politike glede tega vprašanja.

Mayeva je možnost referenduma zavrnila. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Mayeva je možnost referenduma zavrnila. FOTO: Simon Dawson/Reuters


Trenutno se sicer pojavlja možnost nekajmesečnega podaljšanja prehodnega obdobja, ki naj bi po trenutno veljavnem dogovoru trajalo od brexita, ki je načrtovan za 29. marec prihodnje leto, do konca decembra 2020.

Preberite še:

Komentarji: