V Rimu več kot petdeset tisoč protestnikov proti fašizmu

Po napadu skrajne desnice na delavske sindikate so se okrepili pozivi k razpustitvi neofašistične stranke Forza Nuova.
Fotografija: Delavski sindikati so na ulice pripeljali več deset tisoč antifašistov. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Odpri galerijo
Delavski sindikati so na ulice pripeljali več deset tisoč antifašistov. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

 V Rimu se je danes na protestih proti fašizmu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim pozvali k prepovedi skrajne desnice. »Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo,« je bil slogan protestov, ki so ga organizirala italijanska sindikalna združenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni. Nosili so transparente z napisom »Fašizem: nikoli več« in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Forza Nuova hoče proteste spremeniti v napad na Rim

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, prejšnjo soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Sindikati so se množično odzvali na napade skrajne desnice. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Sindikati so se množično odzvali na napade skrajne desnice. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50.000 ljudi.

image_alt
Italijanski fašisti ponovno potvarjajo zgodovino

»Ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju,« je poudaril generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini, poroča AFP. Kot je dejal, gre za proteste v obrambo demokracije.

Člani delavskega sindikata ULI. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Člani delavskega sindikata ULI. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Poudaril je potrebo po »premagovanju fašistične miselnosti«. Spomnil je, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportiranih v koncentracijsko taborišče Auschwitz; vrnilo se jih je le 16.

Preberite še:

Komentarji: