Vlada bo do božiča omilila nekatere ukrepe

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Vlada naj bi do božiča sprostila javni promet. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vlada naj bi do božiča sprostila javni promet. FOTO: Leon Vidic/Delo



20.55 Odpirajo se frizerski saloni, avtopralnice ...

Kot je na tviterju objavil predsednik vlade Janez Janša, se od torka pa do božiča vzpostavlja nazaj javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, avtopralnice in kemične čistilnice. 

V Osrednjeslovenski regiji, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski regiji se v omejenem obsegu odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo in avtosaloni. V teh regijah se - kot je tvitnil Janša, do 23. decembra, razen če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, odpravlja tudi omejitev gibanja na občino. 

20.15 Ne trgovine, šole in vrtci naj se odpirajo prednostno  

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) poziva vlado, naj bo odprtje šol, vrtec in drugih izobraževalnih ustanov prednostno pri rahljanju ukrepov za zajezitev covida-19. » Razumemo gospodarstvenike in njihove težave, pa vendar - če bodo vrtci in šole odprti, otroci v varnem šolskem okolju, bodo tudi starši lahko opravljali delo,« opozarjajo v ZPMS. » Veseli bomo rahljanja ukrepov, odprtja določenih storitev, tudi trgovin, a prepričani smo, da mora biti na prvem mestu skrb za dobrobit otrok. Zato naj bo odprtje vrtcev, šol in drugih izobraževanih ustanov prednostno!« vztrajajo v ZPMS. 

20.00 Nekaj sprostitev bo vsej državi, del pa le v štirih regijah

Vladni govorec Jelko Kacin je tviterju objavil novico, da vlada pravkar dopolnjuje besedila odlokov, s katerimi bo od torka, 15. decembra pa do božiča omilila nekatere ukrepe. »Nekaj sprostitev bo v celotni državi (na primer javni promet), del pa če v štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami,« je tvitnil Kacin.

19.19 Ožja vladna skupina na Brdu o ukrepih za zajezitev epidemije, sledila bo dopisna seja vlade

Po včerajšnjem posvetu vlade s predstavniki zdravstva in gospodarstva se nocoj na Brdu pri Kranju sestaja ožja vladna ekipa, ki nadaljuje razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije. Čeprav se epidemiološka slika v državi zaenkrat ne izboljšuje, v gospodarstvu pričakujejo začetek sproščanja ukrepov na področju storitvenih dejavnosti. Sestanku bo sledila dopisna seja vlade.

Vladni govorec Jelko Kacin je za Televizijo Slovenija izjavil, da je v tem trenutku velik del dejavnosti v polju sive ekonomije, kjer ti varnostni standardi niso zagotovljeni v takšnem obsegu, kot bi jih zahtevalo epidemiološko stanje. »Zato se država preprosto mora odločiti, ali bo omogočila, da se te dejavnosti izvajajo na varen način, brez širjenja epidemije, ali pa tvegamo še naprej, da se dejavnosti dogajajo neorganizirano in individualno po stanovanjih in garažah,« je izjavil Kacin

Sicer je danes začel veljati vladni odlok, ki še za sedem dni podaljšuje prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

18.27 V gospodarstvu pričakujejo začetek sproščanja ukrepov na področju storitvenih dejavnosti

Iz gospodarstva je slišati vse glasnejše pozive, da je odprtje nekaterih dejavnosti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov nujno, da se prepreči še večja gospodarska škoda. O nadaljnjih ukrepih so predstavniki vlade in gospodarstva razpravljali tudi na sobotnem posvetu na Brdu pri Kranju, ki se je zavlekel v noč.

Kot je po posvetu pojasnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato pričakujejo, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. »Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom,« je dejal. Tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je ocenil, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva in bo v prihodnjih dneh začela nekatere ukrepe postopno sproščati. Na sobotnem posvetu so govorili tudi o osnutku sedmega protikoronskega zakona, ki po besedah Meha in Gorjupa vsaj za zdaj ostaja brez bistvenih sprememb. 

17.53 V Italiji še naprej beležijo upad okužb in smrti zaradi covida

Število smrtnih primerov v povezavi s covidom-19 se je v Italiji že tretji dan zapored rahlo znižalo. Danes so poročali o 484 smrtih, medtem ko je v soboto umrlo 649 ljudi. Od začetka pandemije je v Italiji umrlo 64.520 covidnih bolnikov, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Rimu. Število zabeleženih novih primerov okužbe z novim koronavirusom se je v zadnjih 24 urah znižalo z 19.903 na 17.903. Opravili so 152.697 testov, od teh jih je bilo 11,7 odstotka pozitivnih. V bolnišnicah se zdravil 27.735 covidnih bolnikov, kar je 331 manj kot dan prej, je še sporočilo ministrstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na oddelkih intenzivne nege je bilo danes 3154 bolnikov, 41 manj kot v soboto.

Spričo upadanja števila okužb in smrti bodo lahko v nekaterih predelih države danes ponovno odprli bare in restavracije.
Slabih pet tednov po delnem zaprtju javnega življenja in začetku razvrščanja italijanskih dežel v tri rizična območja - rdeče, oranžno in rumeno - v državi nimajo več rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu bosta poslej rumeni, Abruci pa oranžni. To bo marsikateremu Italijanu ponovno olajšalo življenje, saj smejo biti v rumenem območju bari in restavracije podnevi odprti, še navaja APA.

15.34 V soboto 27 okužb v Ivančni Gorici, 20 v Sevnici

V soboto sta bili med občinami z največjim številom novopotrjenih okužb z novim koronavirusom Ivančna Gorica, kjer so odkrili 27 primerov, in Sevnica z 20 primeri. Največ primerov so sicer zaznali v Ljubljani (71) in Mariboru (51), najvišji delež okužb pa so imeli v Kobilju (3,853 %) in Veliki Polani (3,470 %).

12.45 V Nemčiji od 16. decembra do 10. januarja še ostrejši ukrepi

Prihodnjo sredo bodo ostala zaprta vrata večine nemških trgovin, poroča nemški in mednarodni tisk, ki se sklicuje na današnje besede Angele Merkel po njenem srečanju v vodstvi 16 zveznih dežel. V državi se bodo zaradi epidemije odpovedali vrhuncu poslovanja trgovin v predbožičnem času. Od 16. decembra bodo obratovale le še nujne trgovine, denimo živilske, lekarne, ob teh tudi banke, zaprli pa bodo, denimo, frizerske in kozmetične salone. Zaprti bodo tudi vrtci in šole, oblast je vodstva podjetij pozvala, naj zaposlenim dovolijo delo od doma oziroma naj jim ponudijo podaljšane počitnice. 

»Želela bi si blažjih ukrepov, a so se stiki med ljudmi zaradi božičnega nakupovanja opazno povečali. Ukrepi so nujni,« je povedala Merklova. V Nemčiji bodo sicer prizadetim podjetjem pomagali z okoli 11 milijardami evrov mesečno, poroča Reuters. V podjetjih, ki bodo morala zapreti vsrata, lahko pričakujejo do 90-odstotno kritje fiksnih stroškov oziroma do 500.000 evrov mesečno, je povedal finančni minister Olaf Scholz.

Testiranje novih okužb v Zagrebu. V zadnjih 24 urah so jih na Hrvaškem potrdili 3363. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Testiranje novih okužb v Zagrebu. V zadnjih 24 urah so jih na Hrvaškem potrdili 3363. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


11.54 Na Hrvaškem umrlo še 78 bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 9767 testih potrdili 3363 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 78 covidnih bolnikov, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V sosednji državi imajo trenutno 25.035 aktivnih primerov okužbe. 2864 bolnikov s covidom-19 se zdravi v bolnišnicah, od tega jih je 295 priključenih na ventilator, poročajo hrvaški mediji. Največ okužb so potrdili v primorsko-goranski županiji, in sicer 482, sledi zagrebška županija s 350 novimi primeri okužbe. V istrski županiji so v zadnjem dnevu potrdili 79 novih primerov okužbe.

10.49 V Južni Koreji znova rekordno število okužb

Iz Južne Koreje so danes poročali o 1030 novih primerih okužb z novim koronavirusom, kar že drugi dan zapored predstavlja rekordno število okužb od začetka pandemije. V soboto je bilo potrjenih 950 okužb. Največ okužb so znova potrdili na širšem območju prestolnice Seul, in sicer 786. V državi se spopadajo s tretjim valom okužb.

Južna Koreja, ki je v preteklosti služila kot vzor spopadanja s pandemijo, v času katere je javnost v veliki meri upoštevala sprejete ukrepe, se sedaj sooča s tretjim valom okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.38 Včeraj 830 novih okužb, umrlo je še 22 obolelih

Včeraj so na območju Slovenije ob 2648 testih potrdili še 830 novih okužb, je objavila vlada. Ob manjšem številu testov je bil delež pozitivnih znova visok, 31,3 odstotka. Umrlo je še 22 obolelih s covidom-19. Število hospitaliziranih je bilo 1315, od teh 201 na intenzivnih oddelkih. Odpustili so 52 ljudi.

image_alt
V soboto ob 2648 testih 830 okužb, umrlo je še 22 obolelih


9.17 V ZDA se pripravljajo na začetek cepljenja s Pfizerjevim cepivom​ 

V ZDA naj bi se v ponedeljek začelo množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Potem ko je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) v petek izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva, bodo prvih 2,9 milijona odmerkov danes začeli razpošiljati po vseh zveznih državah.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal Gustave Perna, ki nadzoruje distribucijo cepiva, bo več kot sto bolnišnic in drugih distribucijskih centrov od ponedeljka do srede prejelo cepivo, s katerim bodo cepili skoraj tri milijone ljudi.

Odmerke cepiva, shranjene v zabojih s suhim ledom, ki ohranja temperaturo pri minus 70 stopinjah Celzija, bodo danes odposlali iz tovarne podjetja v Kalamazooju v Michiganu, poroča AFP. General Perna, ki nadzira obsežno logistično operacijo, je današnji dan primerjal z dnevom D, prelomnico druge svetovne vojne.

Tovor Pfizerjevega cepiva na letališču v Chicagu. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je dovoljenje za izredno uporabo cepiva izdala v petek. FOTO: United Airlines via Reuters
Tovor Pfizerjevega cepiva na letališču v Chicagu. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je dovoljenje za izredno uporabo cepiva izdala v petek. FOTO: United Airlines via Reuters


8.55 Tovorni promet zaradi ukrepov manj prizadet od potniškega

Ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom med so v prvi polovici leta negativno vplivali na pomet. Javni potniški promet je bil v obdobju od januarja do septembra za približno 50 odstotka manjši kot v istem obdobju leta 2019. Tovorni promet je bil v tem času manj prizadet od potniškega, kažejo podatki statističnega urada.

V prvi polovici leta so na železnicah prepeljali nekaj manj kot 4,3 milijona potnikov, kar je za 37 odstotkov manj kot v istem obdobju 2019. Opravljenih je bilo 200 milijonov potniških kilometrov. Tovorni promet na železnicah je v prvih šestih mesecih na letni ravni upadel za 10,1 odstotka.

Med januarjem in septembra so na letališču Jožeta Pučnika našteli 267.000 potnikov, kar je 81,5 odstotka manj kot v istem obdobju leta 2019. V letališkem blagovnem prometu je bilo v omenjenem obdobju pretovorjenega manj kot 7600 ton blaga, kar je na letni ravni 11,5 odstotka manj.

Referendum bo uspel, če bo proti postavitvi stolpa Kristal, ki naj bi stal 2,1 milijona evrov, glasovala večina udeležencev. FOTO: Občina Rogaška Slatina.
Referendum bo uspel, če bo proti postavitvi stolpa Kristal, ki naj bi stal 2,1 milijona evrov, glasovala večina udeležencev. FOTO: Občina Rogaška Slatina.


7.00 V Rogaški Slatini referendum o postavitvi razglednega stolpa

V Rogaški Slatini bo danes na pobudo občanke Eve Žgajner in skupine volivcev potekal referendum o postavitvi 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal na območju starega mizarstva, čemur nasprotuje del prebivalcev. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, po zagotovilih slatinske občine pa je poskrbljeno za epidemiološke ukrepe.

Referendum bo uspel, če bo proti postavitvi stolpa, ki naj bi stal 2,1 milijona evrov, glasovala večina udeležencev referenduma, pri čemer mora biti tistih, ki bodo glasovali proti, vsej 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma 1876 občanov. Po ustavi je namreč zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

7.00 Ožja vladna ekipa danes nadaljuje razpravo o protikoronskih ukrepih

Vlada bo danes v ožji sestavi nadaljevala razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije, so v soboto zvečer sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Predstavniki gospodarstva sicer po sobotnem posvetu pričakujejo začetek sproščanja ukrepov na področju storitvenih dejavnosti.

image_alt
Ukrepi podaljšani, razprava o njih bo tudi danes

Komentarji: