Rusija trdi, da je ukrajinska skupina izvedla napad na njenem ozemlju

Po besedah guvernerja ruske regije Brjansk je bila ena oseba ubita, desetletnik pa ranjen.
Fotografija: Člani domnevne sabotažne skupine so domnevno streljali na vozeči avtomobil, pri čemer so eno osebo ubili, desetletnika pa ranili. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Člani domnevne sabotažne skupine so domnevno streljali na vozeči avtomobil, pri čemer so eno osebo ubili, desetletnika pa ranili. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Ukrajinska sabotažna skupina je prečkala mejo z Rusijo in začela streljati, na kar se je ruska vojska odzvala, je danes sporočil guverner ruske regije Brjansk Aleksander Bogomaz in dodal, da je bila ena oseba ubita, desetletnik pa ranjen. Kremelj je v odzivu domnevni napad označil za teroristični, Kijev pa trdi, da gre za namerno provokacijo.

»Izvidniška in sabotažna skupina je iz Ukrajine prodrla v vas Ljubečane v Klimovskem okraju,« je sporočil Bogomaz in dodal, da so člani domnevne sabotažne skupine streljali na vozeči avtomobil, pri čemer so eno osebo ubili, desetletnika pa ranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ruske oborožene sile izvajajo vse potrebne ukrepe za odstranitev sabotažne skupine,« je zagotovil guverner. Kot je dejal, so otroka odpeljali v bolnišnico, kjer mu nudijo vso potrebno pomoč.

»Govorimo o terorističnem napadu,« je v odzivu na domnevni napad novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da ruskega predsednika Vladimirja Putina nenehno obveščajo o razmerah.

V Kijevu so medtem ruske navedbe o napadu sabotažne skupine zavrnili kot »namerno provokacijo«. »Zgodba o sabotažni skupini v Rusiji je klasična namerna provokacija. Rusija želi prestrašiti svoje ljudi, da bi upravičila napad na drugo državo in vse večjo revščino po letu vojne,« je na twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Klimovski okraj v regiji Brjansk se sicer nahaja na tromeji med Rusijo, Ukrajino in Belorusijo. Tokratni domnevni incident s sabotažno skupino je zadnji v nizu domnevnih ukrajinskih napadov na ozemlju Rusije. Iz Moskve so namreč v torek sporočili, da so ponoči sestrelili dve ukrajinski brezpilotni letali, ki sta ciljali na civilno infrastrukturo na jugu Rusije. O domnevnih napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.

V ruskem zračnem napadu v Zaporožju več smrtnih žrtev

V ruskem zračnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Zaporožje na jugu Ukrajine so bili ponoči ubiti najmanj trije ljudje, šest pa je bilo ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil napad, pri tem pa ocenil, da ima Ukrajina stanje na fronti pod nadzorom.

Ruski nočni napad na večstanovanjsko stavbo v Zaporožju je uničil številna stanovanja. FOTO: AFP
Ruski nočni napad na večstanovanjsko stavbo v Zaporožju je uničil številna stanovanja. FOTO: AFP

Ukrajinska policija je v izjavi sporočila, da je ruski izstrelek ponoči uničil več kot deset stanovanj v večstanovanjski stavbi v Zaporožju, »kjer so ljudje mirno spali«. Doslej so iz ruševin potegnili šest ranjenih in trupla treh ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na fotografijah, ki so jih objavile ukrajinske reševalne službe, je videti ljudi, ki jih gasilci rešujejo izpod ruševin. Uspešno so rešili enajst oseb, med njimi nosečnico, ki so jo odpeljali v bolnišnico, poroča španska tiskovna agencija EFE. Iskanje pogrešanih še vedno poteka.

Ruski nočni napad na večstanovanjsko stavbo v Zaporožju je terjal več smrtnih žrtev in ranjenih. FOTO: AFP
Ruski nočni napad na večstanovanjsko stavbo v Zaporožju je terjal več smrtnih žrtev in ranjenih. FOTO: AFP

Predsednik Zelenski je danes obsodil napad kot »dejanje teroristične države, ki želi, da bi vsak dan postal dan terorja.«

»Toda zlo v naši deželi ne bo zmagalo. Izgnali bomo vse okupatorje in oni bodo odgovarjali za vse,« je dodal v zapisu na omrežju telegram.

V svojem rednem večernem nagovoru v sredo pa je Zelenski dejal, da ukrajinske sile »nadzorujejo vsa območja na fronti«. Dodal je, da so prebivalci mest in vasi v zaledju fronte na jugu in vzhodu Ukrajine še vedno »žrtve ruskega terorja« in vsak dan trpijo zaradi ruskih napadov.

Komentarji: