V seriji samomorilskih napadov ubitih na desetine ljudi

Z jugozahoda Sirije poročajo že o 150 smrtnih žrtvah, med katerimi so predvsem pripadniki vladnih sil. 
Fotografija: Posledice enega od treh samomorilskih napadov v mestu Sveida na jugozahodu Sirije. FOTO: AP
Odpri galerijo
Posledice enega od treh samomorilskih napadov v mestu Sveida na jugozahodu Sirije. FOTO: AP

Število smrtnih žrtev serije samomorilskih napadov na jugu Sirije je po poročanju zunanjih opazovalcev naraslo na najmanj 150. Napadi so se zgodili v okolici mesta Sveida, ki ga nadzorujejo sile pod nadzorom režima sirskega voditelja Bašarja al Asada. Med žrtvami so predvsem pripadniki vladnih sil, vsaj tretjina pa jih je civilistov, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.

Samo v Sveidi so se razstrelili trije džihadisti, še več eksplozij pa je odjeknilo v bližnjih vaseh severno in zahodno od mesta. Sodeč po visokem številu smrtnih žrtev gre za enega največjih koordiniranih napadov skrajnežev v sedem let trajajoči sirski državljanski vojni.
 

Obsežna ofenziva vladnih sil


Po poročanju sirske državne televizije so sirske vladne sile v provinci južno od Damasa izvajale obsežno operacijo proti pripadnikom skrajne skupine Islamska država. Domnevne položaje skrajnežev naj bi obstreljevala tudi neznana letala, so potrdili predstavniki sirskega observatorija.

Sirske vladne sile so ob pomoči ruskih letal v provinci Sveida in v drugih delih jugovzhoda države v zadnjih tednih izvedle obsežno ofenzivo, katere cilj je po poročanju BBC pregnati ostanke uporniških skupin, ki so še pred kratkim nadzorovale precejšen del območja.

Preberite še:

Komentarji: