1292 na novo okuženih, 55 oseb je umrlo

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Tolga Akmen/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Tolga Akmen/AFP21.00 Na Nizozemskem uvajajo obvezno nošenje mask

Na Nizozemskem je danes začel veljati zakon, ki predpisuje obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Kršiteljem grozi 95 evrov kazni, mlajši od 16 evrov pa morajo plačati 38 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V skladu z zakonom je uporaba zaščitnih mask obvezna v trgovinah, vladnih zgradbah, šolah in muzejih. Tudi frizerji, inštruktorji vožnje in drugi, ki imajo pri svojem delu neposreden stik s strankami, morajo nositi maske. Izjema so prostitutke in njihove stranke, ki jim ni treba nositi zaščitnih mask. Nizozemska vlada je več mesecev vztrajala pri manj strogih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa kot mnoge druge evropske države, a drugi val pandemije jo je močno prizadel in število novih okužb z novim koronavirusom je bilo na neki točki med najvišjimi v Evropi.

18.25 ZDA pripravlja paket pomoči gospodarstvu

Skupina ameriških senatorjev obeh strank je danes objavila kompromisni znesek za nov paket proračunske pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa v znesku 908 milijard dolarjev. Sedaj morajo le še prepričati strankarske kolege v senatu in predstavniškem domu kongresa ter predsednika Donalda Trumpa. Predlog med drugim prinaša 160 milijard dolarjev pomoči zveznim državam, 180 milijard za brezposelne, 288 milijard za malo gospodarstvo, 82 milijard za šole in 45 milijard za transportni sektor. Predvideva tudi zaščito podjetij pred tožbami, povezanimi s pandemijo.

Bolnišnice v ZDA se soočajo z ogromnim številom okuženih bolnikov. FOTO: Go Nakamura/AFP
Bolnišnice v ZDA se soočajo z ogromnim številom okuženih bolnikov. FOTO: Go Nakamura/AFP


Predstavniški dom kongresa je že pred meseci potrdil predlog drugega stimulacijskega paketa v višini 3000 milijard dolarjev, o katerem republikanci v senatu niso hoteli niti slišati. Predstavniški dom je nato predlog skrčil na 2200 milijard, senatni republikanci pa so prišli na dan s predlogom za 500 milijard.

18.00 Občina Postojna z visokim številom okužb

V Občini Postojna so v ponedeljek našteli kar 28 novih okužb z novim koronavirusom. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandija Curka do zadnjih okužb ni prišlo v tamkajšnjih domovih za ostarele ali pa med zaposlenimi v določenem podjetju, pač pa so okužbe razpršene med občani po celotni občini. Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič, se v domovih starejših občanov razmere postopno umirjajo, iz rdečih con pa prihaja nazaj vse več ozdravljenih stanovalcev.

16.35 V Srbiji rekordnih 8000 okužb

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 7999 novih okužb z novim koronavirusom, največ v enem dnevu doslej, potem ko so opravili 22.837 testov, kar je prav tako največ v enem dnevu. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19, so sporočili z ministrstva za zdravje. Vlada napoveduje nove ukrepe. Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Beogradu, in sicer 1968, sledi Novi Sad s 576 novimi okužbami, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Od začetka epidemije je v Srbiji umrlo 1648 covidnih bolnikov, potrdili pa so 183.437 okužb.

15.20 V BiH skoraj 1200 novih okužb

V Bosni in Hercegovini so danes ob več kot 3500 testih potrdili 1185 novih okužb z novim koronavirusom, kar je na ravni povprečja minulega tedna. Število smrti zaradi covida-19 ostaja veliko; nazadnje je umrlo 46 bolnikov s covidom-19. Stopnja smrtnosti med obolelimi s covidom-19 je med najvišjimi v Evropi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 780 novih okužb z novim koronavirusom, v Republiki srbski 335, v distriktu Brčko 70. V Federaciji BiH je v zadnjih 24 urah umrlo 25 bolnikov s covidom, v Republiki srbski 20, v Brčkem pa bolnik s covidom-19. V BiH so od začetka epidemije covida-19 marca letos doslej potrdili skupno več kot 89.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2728 bolnikov s covidom-19.

12.08 V Rusiji rekordnih okoli 570 smrtnih žrtev covida-19

V Rusiji je covid-19 v zadnjem dnevu zahteval 569 smrtnih žrtev, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. V zadnjih 24 urah so ob tem potrdili okoli 26.400 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki ruskega kriznega centra za boj proti virusu. Covid-19 je v Rusiji doslej zahteval 40.464 smrtnih žrtev, od tega 569 v zadnjem dnevu. To je največ v enem dnevu od začetka epidemije te bolezni. Skupaj se je v tej državi s koronavirusom okužilo več kot 2,3 milijona ljudi, od tega 26.402 v zadnjih 24 urah, je sporočil krizni center. Aktivno okuženih je v Rusiji 478.125 ljudi.

image_alt
Kdaj ponovno iz občine v občino


12.02 Pfizer zaprosil pri Emi za odobritev cepiva proti covidu-19

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v Evropski uniji, potem ko so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. V skupni izjavi so danes sporočili, da bi bilo v primeru odobritve lahko cepivo v EU na voljo do konca leta.

Sporočili so tudi, da je Ema v ponedeljek potrdila sprejem njihove vloge. Glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je sprejem vloge pozdravil kot še en pomemben mejnik v njihovih skupnih prizadevanjih z BioNTechom, da ublažijo zdravstveno krizo.
Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva proti covidu-19 naj bi po napovedih pri Emi v ponedeljek vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna. Moderna ter Biontech in Pfizer so sicer pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) že vložili vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojih cepiv poti covidu-19 v ZDA.

image_alt
OECD nam napoveduje izboljšanje v drugi polovici 2021


11.41 Na Hrvaškem znova rekordno dnevno število umrlih s covidom-19

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 9668 opravljenih testih potrdili 2900 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 75 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej v enem dnevu, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Doslej je bilo največje dnevno število umrlih 74, in sicer v ponedeljek. Današnje število novih primerov in testov je višje kot minuli torek, ko je štab poročal o 2323 novih okužbah po opravljenih 8944 testih.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih okužb zabeležili na območju Zagreba, kjer so našteli 729 novih primerov. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 417 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 188 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 79 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 21.250 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2351 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 245 ljudi.

image_alt
Državna blagajna oktobra požela val optimizma


11.21 V Avstriji začeli množično testiranje prebivalstva

V Avstriji se je danes začelo množično testiranje na novi koronavirus. Kot prve so na testiranje s hitrimi antigenskimi testi pozvali prebivalce občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško. Načrti za izvajanje testov se sicer med posameznimi deželami močno razlikujejo. Okoli 2200 prebivalcev občine Annaberg-Lungötz na Solnograškem se bo lahko na novi koronavirus z antigenskimi testi testiralo danes in v sredo, poročajo tuje tiskovne agencije. V drugih delih te dežele bodo množično testiranje prebivalstva od 10. leta starosti začeli v petek, 11. decembra. Izvajali ga bodo na okoli 370 mestih za odvzem vzorcev.

Na množično testiranje pa se pripravljajo tudi v drugih zveznih deželah. 5. decembra bodo predvidoma začeli testirati vse avstrijske učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 ljudi. Nato se bo 7. decembra začelo testiranje vseh 40.000 policistov. V tednih za tem naj bi sledilo množično in prostovoljno testiranje za ostale avstrijske prebivalce. Vendar pa so se oblasti večine zveznih delež odločile, da bodo celotno prebivalstvo testirale že v prvi polovici decembra. V petek bodo s tem začeli na Dunaju, kjer bodo na voljo tri mesta za testiranje. Do 13. decembra, ko naj bi se testiranje končalo, nameravajo odvzeti po 150.000 vzorcev na dan. V petek bodo testiranje vseh prebivalcev začeli tudi na Tirolskem, končalo pa se bo predvidoma v nedeljo. Na Predarlskem pa naj bi potekalo v petek in soboto.

Moški med čakanjem na rezultat hitrega testa na postaji za množično testiranje. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Moški med čakanjem na rezultat hitrega testa na postaji za množično testiranje. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Po besedah strokovnjaka Nikija Popperja vlada upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi. »Idealno bi bilo na primer šest milijonov,« je dejal v ponedeljek v oddaji na avstrijski javni televiziji ORF. Avstrijcev je sicer nekaj manj kot devet milijonov.
Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču, je pojasnil Popper. Takrat bo jasno, ali so praznični dnevi vplivali na število okužb, je povedal po poročanju tujih agencij.

Do nedelje bo sicer v Avstriji v veljavi ustavitev javnega življenja. O morebitnem odpiranju bo vlada javnost predvidoma obvestila v sredo. Avstrijske oblasti nameravajo ob tem prebivalcem, starejšim od 65 let, razdeliti zaščitne maske FFP2. Vsak bo prejel deset tovrstnih mask. Stroške ocenjujejo na 24 milijonov evrov, mora pa to pobudo odobriti še avstrijski parlament.

image_alt
Pandemija covida-19 ima močan negativen vpliv tudi na virus hiv


11.05 Na Madžarskem skoraj 4000 novih okužb, umrlo 154 bolnikov

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 4000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 154 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki na vladni spletni strani za spremljanje epidemije. V zadnjem dnevu so potrdili 3951 novih okužb, skupno že 221.073, medtem ko je covid-19 zahteval 4977 življenj. Aktivnih okužb je 151.294. V bolnišnicah se zdravi 7884 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je 662 na medicinskih ventilatorjih. Doslej so opravili 1,65 milijona testov na okužbo. Največ okužb so potrdili v Budimpešti, skupno 47.340.

10.31  V ponedeljek 1292 novih okužb, 55 oseb je umrlo

Vlada je na twitterju objavila, da so v ponedeljek ob 5868 opravljenih testih v Sloveniji potrdili 1292 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, štirje več kot v nedeljo. Število smrti zaradi covida-19 je bilo v ponedeljek tako drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. Delež pozitivnih testov je znašal 22 odstotkov. Hospitaliziranih je 1299 bolnikov, od tega jih je 210 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 81 oseb.Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.140 aktivnih primerov okužbe, v zadnjih 14 dneh pa se je okužilo 961 ljudi na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 77.106 oseb, skupno pa je umrlo 1490 bolnikov s covidom-19, še kažejo podatki sledilnika.

10.19 Na Irskem konec druge ustavitve javnega življenja

Na Irskem se je danes končala druga delna ustavitev javnega življenja zaradi epidemije covida-19. Med drugim so po šestih tednih svoja vrata znova odprli trgovine z nenujnim blagom, frizerski saloni in telovadnice. Verniki se lahko spet udeležijo obredov. Na Irskem so od 22. oktobra veljali strogi omejevalni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Bila je prva država v Evropi, ki je jeseni znova uvedla delno ustavitev javnega življenja. Poleg tega je od danes priporočeno nošenje zaščitnih mask na prostem, kjer je veliko ljudi. V petek se bodo predvidoma odprle še restavracije. Pubi, kjer ne strežejo hrane, bodo medtem ostali zaprti. Za božično-novoletne praznike bodo ukrepe dodatno zrahljali. Od 18. decembra do 6. januarja bodo dovolili državljanom, da potujejo po državi. Poleg tega bo dovoljeno druženje do treh gospodinjstev.

Po zadnjih podatkih je covid-19 na Irskem, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, zahteval 2053 smrtnih žrtev. V zadnjih tednih večinoma umre manj kot deset ljudi na dan. Ta država ima trenutno najnižje število novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih v EU. To število znaša 88,5, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Doslej se je okužilo več kot 72.200 ljudi.

9.49 Nove težave z okužbami v Socialno-varstvenem zavodu Hrastovec

Potem ko so se zdravstvene razmere v Socialno-varstvenem zavodu Hrastovec prejšnji teden le začele umirjati in niso zaznali novih okužb, se je ta kljub spoštovanju vseh priporočil pojavila v njihovi dislocirani bivalni enoti Rožengrunt v občini Sveta Ana. Po pozitivnem testu ene od zaposlenih so vse stanovalce preselili v sivo cono na sedež zavoda. Kot so sporočili iz zavoda, je trenutno pri njih v rdeči coni nastanjenih 16 stanovalcev, eden pa je na bolnišničnem zdravljenju, pozitivnih je tudi je 17 zaposlenih.

Medtem so slabo polovico zdravih stanovalcev, ki so bili nastanjeni v športni dvorani v Voličini, že preselili nazaj na sedež zavoda. Preostale bodo preselili, ko se bodo razmere v zavodu normalizirale.

image_alt
Privid bleščave normalnosti v mraku


8.38 Vse več letalskih prevoznikov odlaša z leti na ljubljansko letališče

Vse več letalskih prevoznikov zamika datum vrnitve na ljubljansko letališče. Zadnji v vrsti je Brussels Airlines, ki se namerava po poročanju portala Ex Yu Aviation na letališče Ljubljana vrniti šele v začetku poletne sezone 2021. Brussels je sprva vrnitev napovedoval za 15. februar, a se ga je odločil preložiti na 28. marec, navaja portal. Do takrat belgijska in slovenska prestolnica ostajata brez neposredne povezave.

Podobno so začetek letov v Ljubljano v zadnjih tednih preložili tudi nekateri drugi letalski prevozniki. Na ljubljanskem letališču trenutno napovedujejo, da se bodo v zimskem voznem redu vrnili Montenegro Airlines konec decembra s štirimi leti na teden v Podgorico, Air France februarja z dnevnimi leti v Pariz, poljski Lot s štirimi leti na teden v Varšavo od marca naprej ter Transavia s štirimi leti na teden v Amsterdam od 11. februarja.

image_alt
Kar četrtina tistih, ki hodijo na obiske, ima znake covida-19


»Datumi obnovitve letov in obseg letenja so precej odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih,« poudarjajo v Fraportu Slovenija. Mednarodne lete v Slovenijo trenutno opravljajo trije prevozniki, in sicer Air Serbia trikrat na teden leti v Beograd, Lufthansa trikrat na teden v Frankfurt in Turkish Airlines trikrat na teden v Istanbul.

8.01 Moderna v ZDA in EU vložila vlogo za odobritev cepiva proti covidu-19

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je v ponedeljek pri ameriški zvezni upravi za hrano in zdravila (FDA) vložilo vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva poti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra. Tiskovna predstavnica podjetja je za DPA sicer potrdila, da so v ponedeljek vložili vlogo tudi v Evropski uniji.

image_alt
Moderna je v ZDA in EU dala vlogo za nujno uporabo njenega cepiva


7.36 V Tokiu znova postavili velikanske olimpijske kroge

V Tokiu so v torek po prenovi na mestno obalo vrnili velikanske olimpijske kroge. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, želijo z njimi vrniti navdušenje za igre, ki so jih bili prisiljeni zaradi pandemije novega koronavirusa preložiti z leta 2020 na leto 2021. Stanje s koronavirusom je tudi na Japonskem znova težko, a organizatorjem daje upanje razvoj cepiva, ki bi do julija prihodnje leto lahko zagotovil izvedbo iger. Navdušenje za igre zdaj poskušajo spodbuditi tudi s prenovljenimi krogi v zalivu Odaiba. Gre za kar 69 ton težko gradnjo, ki so jo v Tokiu prvič predstavili v začetku leta, ko se je začelo odštevanje do iger. Avgusta so kroge nato odstranili, pregledali in prenovili, zdaj pa se v novem sijaju vračajo na obalo. Posebej vidni bodo ponoči, ko bodo osvetljeni.

FOTO: Kim Kjung Hun/Reuters
FOTO: Kim Kjung Hun/Reuters


7.03 Letošnja podelitev Zoisovih nagrad in priznanj v znamenju covida-19

V letu pandemije covida-19 tudi tradicionalne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja ambasador znanosti ne bo. Namesto slavnostne prireditve bodo nagrajence danes predstavili v dokumentarnem filmu Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke, ki bo ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišja državna nagrada in najvišje priznanje za dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti, podeljujejo ju vsako leto od leta 1998, in sicer ob obletnici rojstva podjetnika, mecena in raziskovalca Žige Zoisa.

6.57 Rdečo pentljo ob letošnjem dnevu boja proti aidsu pripenjamo na daljavo


Na prvi decembrski dan zaznamujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos jo zaradi epidemioloških razmer, ki so tudi okrnile dostop do preventivnih programov, pripenjamo na daljavo. Kljub zgodbi o uspehu okužba s hivom še vedno ostaja pomembna javnozdravstvena težava, opozarjajo na NIJZ.

image_alt
Epidemija ustavila testiranje na HIV


6.44 V ZDA novembra potrdili 4,2 milijona okužb in 36.000 smrti

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do ponedeljka z novim koronavirusom okužilo 13,5 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 268.000. Samo novembra so našteli 4,2 milijona novih okužb in 36.000 smrti. Prejšnji teden je bilo 1,1 milijona okužb in 10.000 mrtvih. To je 3,8 odstotka manj okužb v primerjavi s tednom prej in 3,9 odstotka manj smrti, vendar pa so številke popačene, ker prejšnji četrtek na zahvalni dan niso testirali, manj pa so testirali tudi v petek in v tem tednu se pričakuje opazna rast okužb in smrti. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 93.000 ljudi, v ponedeljek pa že skoraj 100.000. Za kar 91 odstotkov so narasle okužbe v tednu dni v državi Washington, za 31 odstotkov v Kaliforniji in za 25 odstotkov v New Yorku. Največ mrtvih je bilo prejšnji teden v Illinoisu (831) in Teksasu (806).

Povprečna stopnja pozitivnih testov je v ZDA že tretji teden zapored 9,8 odstotka. Vendar pa ima 29 držav več kot desetodstotno stopnjo pozitivnih testov. Iowa kar 50-odstotno, Idaho 44-odstotno in Južna Dakota 41-odstotno. V New Yorku so v ponedeljek poročali, da je v nedeljo umrlo 54 ljudi, stopnja pozitivnih testov pa je narasla na 4,57 odstotka. V ponedeljek je s položaja odstopil posebni zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Donalda Trumpa Scott Atlas, ki je imel svoje posebno mnenje o koronavirusu in ukrepih proti pandemiji. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci in drugi so radiologa Atlasa obtožili, da Trumpu daje napačne informacije. Atlas je govoril, da maske niso pomembne, in je kritiziral tudi druge ukrepe proti pandemiji.

Preberite še:

Komentarji: