Okrepljena varnost zaradi morebitnih oboroženih protestov

Varnost je še posebej okrepljena v Washingtonu, kjer bo v sredo inavguracija: za varnost skrbi 20.000 pripadnikov nacionalne garde ter več tisoč policistov.
Fotografija: Pripadniki nacionalne garde pred Kapitolom. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Odpri galerijo
Pripadniki nacionalne garde pred Kapitolom. FOTO: Joshua Roberts/Reuters

V prestolnicah vseh ameriških zveznih držav in prestolnici ZDA Washington so okrepili varnost zaradi pozivov k oboroženim protestom privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi lahko potekali od danes pa do sredine inavguracije novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna.

Zvezni preiskovalni urad FBI je že pred dnevi opozoril na možnost nasilnih protestov v vseh prestolnicah zveznih držav, zato so njihovi guvernerji razglasili izredne razmere in zaprli prestolnice za javnost.

image_alt
Mit o izjemni naciji


Demonstracije v podporo Trumpu bi od danes lahko potekale v vseh prestolnicah, tako da so že v minulem tednu varnost okrepili v prestolnicah zveznih držav od Atlante v Georgii do Sacramenta v Kaliforniji. Še posebej je varnost okrepljena v Washingtonu, kjer bo v sredo potekala inavguracija. Tu za varnost skrbi okoli 20.000 pripadnikov nacionalne garde ter več tisoč policistov. Poslopje kongresa je zavarovano z dva metra visoko železno in žičnato ograjo.

FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


image_alt
O tveganju se posvetujte z zdravim razumom


V petek so v Washingtonu prijeli močno oboroženega moškega na nadzorni točki blizu Kapitola. Moškega iz Virginije Wesleyja Allena Beelerja so prijeli, ker je želel na močno varovano območje priti s ponarejeno dovolilnico za udeležbo na inavguraciji. Ugotovili so, da ima pri sebi ob pištoli med drugim tudi več kot 500 kosov streliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V soboto ga je sodnik pustil na prostost in odredil, da ne sme v Washington. Beeler je trdil, da se je zmotil na poti na delo blizu Kapitola, kjer je varnostnik za neko zasebno podjetje.

Oblasti se želijo izogniti ponovitvi smrtonosnega nasilja Trumpovih privržencev ob vdoru na Kapitol 6. januarja, ki je zahtevalo pet življenj in zaradi katerega so minuli teden v predstavniškem domu kongresa izglasovali ustavno obtožbo Trumpa. Ta je že sporočil, da se inavguracije Bidna ne bo udeležil, saj poraza na novembrskih volitvah ne priznava.

Oblasti se želijo izogniti ponovitvi smrtonosnega nasilja Trumpovih privržencev ob vdoru na Kapitol 6. januarja. FOTO: Mike Theiler/Reuters
Oblasti se želijo izogniti ponovitvi smrtonosnega nasilja Trumpovih privržencev ob vdoru na Kapitol 6. januarja. FOTO: Mike Theiler/Reuters

Preberite še:

Komentarji: