Velika Britanija z vojaško okrepitvijo: na Kosovo bo poslala še 200 vojakov

Nato je potrdil okrepitve in napovedal, da jih bodo na območje poslale tudi druge zaveznice.
Fotografija: Zveza Nato je že v petek sporočila, da bo v okviru misije Kfor na Kosovo poslala okrepitve. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Zveza Nato je že v petek sporočila, da bo v okviru misije Kfor na Kosovo poslala okrepitve. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Velika Britanija bo okrepila svojo prisotnost v okviru misije Kfor zveze Nato na Kosovu. Tja nameravajo poslati še 200 vojakov, skupno jih bo tako na Kosovu 600. Nato je potrdil okrepitve in napovedal, da jih bodo na območje poslale tudi druge zaveznice.

»Razširitev naše podpore silam Kfor poudarja naše neomajno podporo Natu in varnosti v regiji Zahodnega Balkana,« je v nedeljo v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija DPA, sporočil vodja britanskega generalštaba Tony Radakin.

Tiskovni predstavnik Nata Dylan White je potrdil navedbe Londona in dodal, da bodo tudi druge zaveznice okrepile svojo prisotnost na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Odločitev sledi nasilnemu napadu na kosovsko policijo 24. septembra in povečani napetosti v regiji,« je dodal.

Iz zveze Nato so že v petek sporočili, da boso v okviru misije Kfor na Kosovo poslali okrepitve. Članice Nata so zaradi napadov na policijo v kraju Banjska pri tem izrazile globoko zaskrbljenost zaradi čedalje večjih napetosti na severu države.

ZDA pa so medtem opozorile na zbiranje srbskih oboroženih sil na kosovski meji. Beograd so pozvali, naj umakne vojake. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nato v soboto v izjavi za časnik Financial Times zatrdil, da ne namerava ukazati vojski prestopa meje s Kosovom. Napovedal je umik srbskih sil s tega območja.

image_alt
Vučić napovedal umik srbskih sil z meje s Kosovom

Razmere na severu Kosova so se zaostrile po napadu na policijo v kraju Banjska 24. septembra, v katerih so bili ubiti policist in trije napadalci. Priština s kosovskim premierom Albinom Kurtijem na čelu trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo, oblasti v Beogradu pa so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale.

Preberite še:

Komentarji: