Vojaški odbor enotno za podporo Ukrajini do konca

Vojaški odbor Nata sestavljajo načelniki generalštabov 30 držav Nata.
Fotografija: Rob Bauer: »S svojimi uspehi na terenu in tudi na spletu je Ukrajina v temeljih spremenila moderno vojskovanje.« FOTO: Janis Laizans/Reuters
Odpri galerijo
Rob Bauer: »S svojimi uspehi na terenu in tudi na spletu je Ukrajina v temeljih spremenila moderno vojskovanje.« FOTO: Janis Laizans/Reuters

Vojaški odbor zveze Nato enotno podpira pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji, je sporočil predsedujoči temu najvišjemu vojaškemu organu Nata, admiral Rob Bauer. Poudaril je, da je pomoč Zahoda Ukrajini v orožju in vojaški opremi ključna za njen boj in pomembno vpliva na razmere na bojišču.

Nizozemski admiral je ob tem sporočil, da so se člani vojaškega odbora, ki ga sestavljajo načelniki generalštabov oboroženih sil članic zavezništva, na zasedanju v estonskem Tallinnu zavezali, da bodo Ukrajino podpirali »dokler bo treba«. »Zima prihaja, a naša podpora bo ostala neomajna,« je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Strelivo, oprema in urjenje, ki ga zagotavljajo zavezniki in druge države, pomenijo veliko razliko za dogajanje na bojišču,« je dejal Bauer. »S svojimi uspehi na terenu in tudi na spletu je Ukrajina v temeljih spremenila moderno vojskovanje,« je dodal.

Ukrajinci so bili tudi zelo kreativni z uporabo oborožitvenih sistemov, ki so jih dobili. »Uporabljajo jih včasih na način, za katerega običajno niti ne bi pomislil,« je dejal admiral.

FOTO: Daniel Munoz/AFP
FOTO: Daniel Munoz/AFP

Generali zveze Nato so se v Tallinnu sestali po novicah o velikih uspehih, ki jih je dosegla ukrajinska vojska v protiofenzivi na vzhodu države. Ruske sile so se bile prisiljene umakniti in so izgubile veliko zasedenega ozemlja.

Vendar pa še ni čas za to, da bi si lahko oddahnili in politična volja za nadaljevanje zagotavljanja pomoči nikakor ne sme popustiti, je v soboto generale opozorila estonska premierka Kaja Kallas.

Vojaški odbor Nata sestavljajo načelniki generalštabov 30 držav Nata. O vojaških zadevah odbor svetuje Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu Nata. Srečanje v Tallinu poteka od petka, zaključilo pa naj bi se danes. Prvič se konference kot gosta udeležujeta tudi šefa obrambnih sil Finske in Švedske, držav, ki sta zaprosili za sprejem v Nato po ruskem napadu na Ukrajino.

Komentarji: