Ursula Von der Leyen na Lampedusi: Italija se lahko zanese na EU

Giorgia Meloni je Bruselj zaprosila za pomoč, potem ko je na majhen italijanski otok v minulih dneh prispelo več tisoč migrantov.
Fotografija: Italijanska premierka Giorgia Meloni in Ursula von der Leyen na Lampedusi. FOTO: Palazzo Chigi Press Office via Reuters
Odpri galerijo
Italijanska premierka Giorgia Meloni in Ursula von der Leyen na Lampedusi. FOTO: Palazzo Chigi Press Office via Reuters

Nezakonite migracije so evropski izziv, ki potrebuje evropski odziv, je danes na italijanski Lampedusi, ki se sooča z doslej največjim migracijskim valom, dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah bodo o tem, kdo bo prišel v Evropo, odločali Evropejci in ne tihotapci. »Italija se lahko zanese na EU,« je poudarila.

Na skupni novinarski konferenci z italijansko premierko Giorgio Meloni je von der Leyen predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje migracijskega pritiska, s katerim se sooča Italija.

Ta med drugim predvideva pomoč Italiji preko agencij EU in krepitev podpore za premestitve migrantov, pri čemer je von der Leyen države EU pozvala k uporabi mehanizma prostovoljne solidarnosti. Načrt predvideva tudi pomoč Frontexa pri vračanju migrantov v matične države in nadzoru na morju, krepitev boja proti tihotapcem in posodobitev evropske zakonodaje na tem področju.

Kot je še dejala predsednica Evropske komisije, je pomembno tudi migrantom ponuditi alternativne poti in jih na teh poteh zaščititi. Po njenih besedah bo EU pomagala Italiji pri obravnavi prošenj za azil, prav tako tudi Tuniziji, od koder se večina migrantov, ki prispejo na Lampeduso, poda na nevarno pot čez Sredozemlje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: Tom Little/Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: Tom Little/Reuters

»Edini način, da se resno spopademo s tem problemom, je, da ustavimo nezakonite odhode,« pa je poudarila Meloni. Po njenih besedah prerazporejanje migrantov ni rešitev, temveč je treba najti trajnejše rešitve. Obisk von der Leyen je ob tem označila kot znak, da se tega zaveda tudi Evropa.

Po besedah italijanske premierke so pomembni dogovori z državami Severne Afrike, saj se tako lahko preprečijo smrti na morju, kot tudi boj proti tihotapcem, poenotenje zakonodaje na področju migracij ter boljši sistem za vračanje migrantov na ravni EU.

Ob tem je poudarila, da se mora čim prej začeti izvajati sporazum, ki ga je Evropska unija julija podpisala s Tunizijo, in dodala, da je za reševanje migrantske krize nujno potrebna tudi večja vključenost Združenih narodov.

Ena od migrant na Lampedusi drži v naročju otroka. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Ena od migrant na Lampedusi drži v naročju otroka. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Pred tem je von der Leyen skupaj z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson danes že obiskala pristanišče Favaloro, kjer vsak dan pristajajo ladje z migranti, in sprejemni center na otoku Lampedusa, ki lahko sprejme približno 400 ljudi, v zadnjih dneh pa jih je tam bivalo več tisoč. »Trudimo se po svojih najboljših močeh,« je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob tem dejala Meloni.

Po podatkih agencije ZN za migracije je med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka. Več tisoč migrantov so sicer v petek že prepeljali na Sicilijo.

Porast nezakonitih prihodov, do katerega je prišlo kljub julijskemu dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi migracijskih tokov v Evropo, predstavlja pritisk na vlado premierke Meloni, ki je na volitvah zmagala tudi zaradi obljub, da bo njena vlada zajezila migracije.

Preberite še:

Komentarji: