Vzhod ZDA trepeta pred mogočno Florence

Zaradi bližajočega se orkana bodo evakuirali več kot milijon ljudi. 
Fotografija: Vojska pomaga pri evakuaciji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vojska pomaga pri evakuaciji. FOTO: Reuters

Ob obalah ameriških zveznih držav Južna Karolina in Virginija so oblasti evakuirale več kot milijon ljudi, saj se območju z veliko hitrostjo bliža orkan Florence. Vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko bila najhujša nevihta v zgodovini obeh regij. 

Florence seveda ne prihaja »sama« - prinaša namreč močne vetrove s hitrostjo okrog 15o kilometrov na uro, poplave, podrte drogove in drevesa, posledično tudi izpade električne energije. Kopno bo predvidoma dosegla jutri. 

Za zdaj je ocenjena kot orkan četrte stopnje in prebivalcem je (pričakovano) nagnala precejšen strah v kosti. »Florence je velika, močna nevihta ... nič je ne bo ustavilo,« je povedal guverner Južne Karoline Henry McMaster. Ukazal je evakuacijo prebivalcev z obalnih predelov, ki bo potekala danes skozi ves dan. Vrag je namreč vzel šalo, valovi, ki jih bo prinesla nevihta, bi bili lahko visoki tudi okoli tri metre. 

Za zdaj je ocenjena kot orkan četrte stopnje in prebivalcem je (pričakovano) nagnala precejšen strah v kost. FOTO: Ho/Afp
Za zdaj je ocenjena kot orkan četrte stopnje in prebivalcem je (pričakovano) nagnala precejšen strah v kost. FOTO: Ho/Afp


»Vem, da je evakuacija silno neprijetna stvar, in pripravljeni smo na njene posledice. A najpomembnejša stvar je, da rešimo življenja,« je odločitev o preselitvi opravičeval McMaster. »To bi lahko bila najmočnejša nevihta v zadnjih 30 letih.«

Izredne razmere so razglasili tudi guvernerji zveznih držav Severna Karolina in Maryland, v katerih sedaj pospešeno pripravljajo zatočišča, zagotavljajo izredni prevoz prebivalcev. Vzpostavili so tudi policijsko uro, da bi ljudi obvarovali pred najhujšim. Hitrost je v takšnih trenutkih pomembna in tega se zaveda tudi guverner Severne Karoline Roy Cooper. Oblasti so zagotovile težko kmetijsko mehanizacijo, s katero kmetom pomagajo pri prevozu živine na varno in spravljanju sena. Ameriška mornarica, ki ima v Virginiji največjo pomorsko bazo, ladje že pripravlja na prihod nevihte. 

Ljudje v vrstah stojijo pred trgovino. FOTO: Randall Hill/Reuters
Ljudje v vrstah stojijo pred trgovino. FOTO: Randall Hill/Reuters


In kaj ob vsem tem počne ameriški predsednik Donald Trump? Včeraj je odpovedal napovedano srečanje na zborovanju v Jacksonu, Misisipi, kjer je nameraval izraziti podporo kandidatki za senat Cindy Hyde-Smith

Vremenoslovci se bojijo, da bo Florence sledila Harveyu, ki je lani razdejal Houston in povzročil za 125 milijard dolarjev (107 milijard evrov). Z Irmo bodo tako postali udarna trojica najmočnejših orkanov v ZDA po letu 2005. Zadnji orkan četrte stopnje, ki je udaril obe Karolini, je bil leta 1989 Hugo. 

Na pomoč so priskočile zvezne države, ki imajo že bogate izkušnje z orkani, kot recimo Florida. Guverner Rock Scott je obljubil sredstva, znanje in navodila za obe Karolini in Virginijo. Čeprav Severni Karolini orkani niso čista neznanka, je dejal Roy Cooper in namigoval na orkan Matthew iz leta 2014. V ZDA je zahteval 34 življenj, okrog 1000 na Haitiju. 

Komentarji: