Z ustavno prepovedjo nad brezdomce

Namesto spopada z vzroki revščine, je Orbanova vlada raje prepovedala spanje na ulicah. 
Fotografija: Če se v obdobju 90. dni prestopek ponovi trikrat, policiji zakon dovoljujejo, da brezdomno osebo pridržijo ter ji uničijo osebno lastnino. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Če se v obdobju 90. dni prestopek ponovi trikrat, policiji zakon dovoljujejo, da brezdomno osebo pridržijo ter ji uničijo osebno lastnino. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Madžarske oblasti so v ponedeljek sprejele nov zakon, ki brezdomcem prepoveduje spanje na mestnih ulicah. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so zakon sprejeli kot nadgraditev ustavne spremembe, ki je v veljavo stopila junija ter je spanje na prostem označila za kriminalno dejanje.

Madžarska policija tako od poletja osebe brez bivališča lahko napoti v zavetišča za brezdomce. Po ponedeljkovem sprejetju zakona veljajo nova določila. V kolikor se v obdobju 90. dni prestopek ponovi trikrat, policiji zakon dovoljuje, da brezdomno osebo pridržijo ter ji uničijo osebno lastnino.

Vlada naj bi sicer ustvarila program za pomoč brezdomcev, za katerega je namenila slabih 28 milijonov evrov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Vlada naj bi sicer ustvarila program za pomoč brezdomcev, za katerega je namenila slabih 28 milijonov evrov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


Sprejetje nehumanega zakona kritično vrednotijo številni predstavniki humanitarnih organizacij. V nedeljo se je tako pred madžarskim parlamentom zbralo dobrih petsto protestnikov, ki ostro nasprotujejo sprejetju zakona.

»Sprejetje tovrstnega zakona je sramotno, saj s tem kazensko vrednotimo nemočne situacije, v katerih so se znašli brezdomni ljudje,« pravi udeleženka demonstracije Agnes Merenyi.

Nasprotovanju zakona se je pridružila tudi skupina madžarskih aktivistov imenovana Varos Mindenkie (Mesto je za vse). »Ustavna sprememba oblastem dovoljuje, da preganjajo najšibkejše družbene skupine z okrepljenimi policijskimi sredstvi,« so zapisali v izjavi za javnost.  

Pred madžarskim parlamentom se je v nedeljo zbralo okoli petsto protestnikom. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Pred madžarskim parlamentom se je v nedeljo zbralo okoli petsto protestnikom. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


Madžarski premier Viktor Orban je vladno odločitev pospremil z besedami, da je namen novega zakona omogočanje ustreznih življenjskih pogojev za brezdomce. Prav tako je poudaril, da je vlada prihranila denarna sredstva, ki naj bi jih namenili za njihovo pomoč.

Gabor Ivanyi, vodja organizacije Oltalom, ki v Budimpešti brezdomcem nudi 600 ležišč, je v izjavi za javnost pojasnil, da se vlada pred sprejetjem spornega zakona ni posvetovala z ustreznimi dobrodelnimi organizacijami. »S sprejetim zakonom želijo brezdomce le prestrašiti ter zagotoviti, da se bodo umaknili z vidnih javnih mest,« poudarja Ivanyi ter dodaja: »Sedaj jih je strah in ne vedo, kaj naj storijo. Tudi mi ne vemo, kaj nas čaka v prihodnjih dneh.«

Vhod v zavetišče za brezdomce v središču Budimpešte. FOTO: Pablo Gorondi/Ap
Vhod v zavetišče za brezdomce v središču Budimpešte. FOTO: Pablo Gorondi/Ap


Vlada naj bi sicer ustvarila program za pomoč brezdomcev, za katerega je namenila dobrih 9 milijard forintov (slabih 28 milijonov evrov) ter dodatnih 300 milijonov forintov (slab milijon evrov) za razširitev kapacitet madžarskih zavetišč.

V preteklem mesecu je evropski parlament glasoval o kaznovanju Madžarske glede kršenja demokratičnih načel, pravne države in temeljnih pravic. Orban je dogajanje v evropskem parlamentu razumel kot maščevanje, ker so se Madžari odločili, da ne bodo sprejeli migrantov.Med tem, ko so naši sosedje sprejeli sporni zakon, pa so iz francoske prestolnice danes sporočili, da bodo pozimi prostore mestne občine odprli za brezdomce. Županja Pariza Anne Hidalgo načrtuje preureditev osrednjih prostorov v mestni hiši v zavetišče za brezdomce. Tako bodo poskrbeli za približno 100 toplih prenočišč, brezdomcem pa dobo poleg nočitve omogočili tudi topli obrok, poroča STA. »Vsi moramo zavihati rokave,« je Hidalgo pojasnila v intervjuju za Journal du Dimanche ter dodala, da je k sodelovanju povabila tudi številna podjetja.

Županja Pariza Anne Hidalgo načrtuje ureditev prenočišč za 1500 brezdomcev. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Županja Pariza Anne Hidalgo načrtuje ureditev prenočišč za 1500 brezdomcev. FOTO: Charles Platiau/Reuters


Po njenih pričakovanjih, naj bi do konca leta uspešno organizirali 1500 mest za brezdomce, poleg tega pa je izrazila tudi pričakovanje, da bo za preostale brezdomce, v Parizu naj bi jih bilo okoli 3000, poskrbela država.

Med drugim tako načrtuje ureditev zavetišč v četrtnih mestnih hišah in praznih občinskih stavbah ter tudi postavitev mobilnih zavetišč po mestu
 

Preberite še:

Komentarji: