Za posledicami covida-19 umrl srbski patriarh Irinej

Njegovo stanje se je poslabšalo včeraj, ko so ga priključili na respirator. Srbsko pravoslavno cerkev je vodil od leta 2010.
Fotografija: Patriarhu Irineju so okužbo z novim koronavirusom potrdili le nekaj dni po pogrebu črnogorskega metropolita­ Amfilohija, ki je prav tako umrl za covidom-19. Obred je vodil sam. FOTO: Savo Prelevic/AFP
Odpri galerijo
Patriarhu Irineju so okužbo z novim koronavirusom potrdili le nekaj dni po pogrebu črnogorskega metropolita­ Amfilohija, ki je prav tako umrl za covidom-19. Obred je vodil sam. FOTO: Savo Prelevic/AFP

Patriarh Irinej, ki je vodil Srbsko pravoslavno cerkev od leta 2010, je izgubil boj s covidom-19. Okužbo so mu potrdili tri dni za tem, ko je v Podgorici vodil pogreb črnogorskega metropolita­ Amfilohija, ki je prav tako umrl za covidom-19. Pogreb se je ob drastičnem nespoštovanju epidemioloških razmer pokazal za žarišče okužb.

Patriarh je umrl danes, star je bil 90 let. Srbska pravoslavna cerkev je ob novici o njegovi okužbi sprva objavila, da je brez simptomov in odličnega zdravja, o izrazitem poslabšanju njegovega zdravstvenega stanja so ​srbski mediji poročali včeraj, ko so ga v vojaški bolnišnici Karaburma v Beogradu priključili na respirator.

image_alt
Biološka bomba na veličastnem pogrebu


V to bolnišnico so ga sprejeli že 4. novembra, le nekaj dni po pogrebu črnogorskega metropolita­ Amfilohija, drugega v hierarhiji Srbske pravoslavne cerkve. Veličastnega pogrebnega sprevoda 1. novembra v Podgorici, ki ga je vodil Irinej, se je udeležilo na tisoče ljudi, tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik ter mandatar za sestavo nove črnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Skoraj nihče ni nosil zaščitne maske ali ohranjal priporočene razdalje, verniki so prejemali obhajilo iz istega keliha, nekateri so poljubljali pokojnikovo roko. Po oceni črnogorskega nacionalnega koordinacijskega telesa so bili tisti, ki so spodbujali ljudi k množičnemu slovesu od metropolita, skrajno neodgovorni.

Ustoličenje patriarha Irineja v Peći leta 2010. FOTO: Vili Einspieler/Delo
Ustoličenje patriarha Irineja v Peći leta 2010. FOTO: Vili Einspieler/Delo


Nasprotja med črnogorsko oblastjo in tamkajšnjo Srbsko pravoslavno cerkvijo pod nadzorom Beograda so se med epidemijo znova razmahnila, tudi s priprtjem več duhovnikov zaradi kršitve ukrepov za ­zajezitev epidemije covida-19. Sinoda Srbske pravoslavne cerkve je obtožila črnogorsko oblast zlorabljanja epidemije za obračun s Srbsko pravoslavno cerkvijo in Irinej je blagoslovil vse tamkajšnje akcije v njeno podporo.
 

Tudi v Ljubljani


Kot patriarh je vodil Srbsko pravoslavno cerkev od ustoličenja leta 2010, sicer pa se je kot Miroslav Gavrilović rodil leta 1930 v vasi Vidovo blizu Čačka. Za niškega vladiko so ga imenovali leta 1975, bil je profesor in predstojnik semenišča v Prizrenu, vodil je tudi meniško šolo v samostanu Ostrog v Črni gori. V vlogi patriarha je leta 2018 prvič obiskal Ljubljano, in sicer ob blagoslovu novega Kulturno-pastoralnega centra srbske cerkvene občine.

Ob pravoslavnem plavanju za križem v Zemunu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ob pravoslavnem plavanju za križem v Zemunu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot patriarh je zagovarjal nacionalistično politiko. O njem smo v Delu poročali, ko je obsodil črnogorski zakon, ki je predvidel podržavljanje določenega premoženja verskih skupnosti, predvsem Srbske pravoslavne cerkve. Podgorico je obtožil, da si želi pregnati srbski narod iz Črne gore tako, kot je ustaški režim Srbe med drugo svetovno vojno na Hrvaškem. Nekoč je srbskim materam naložil, da so dolžne rojevati otroke z božjim blagoslovom.

Aleksandar Vučić je ob novici o njegovi smrti zapisal: »Počaščen sem, da sem vas poznal. Takšni kot vi nikoli ne odidejo.« Srbska vlada je razglasila tridnevno žalovanje. Pokopali ga bodo v osrednji srbski cerkvi svetega Save v Beogradu, za dokončanje katere je bil zaslužen tudi sam. Srbsko pravoslavno cerkev bo do izbora novega patriarha, ki ga bodo morali opraviti najkasneje v treh mesecih, vodila sinoda.

Z Vladimirjem Putinom med njegovim lanskim obiskom Beograda. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Z Vladimirjem Putinom med njegovim lanskim obiskom Beograda. FOTO: Kacper Pempel/Reuters